Üye ülkeler arasında en düşük indirilmiş oran Birleşik Krallık, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Kıbrıs ve Malta'da (%5), en yüksek indirilmiş oran Finlandiya'da (%17), en düşük standart oran Lüksemburg ve Kıbrıs'ta (%15) ve en yüksek standart oran İsveç, Danimarka ve Macaristan'da (% ...
Lüksemburg %16 ile en düşük standart KDV oranını uygularken, onu Malta (%18), Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya ve Romanya (tümünde %19 ile) izliyor. AB'nin ortalama standart KDV oranı %21 olup; bu, AB yönetmeliğinin gerektirdiği minimum standart KDV oranından altı puan yüksektir.
Avrupa KDV oranları nedir? Uygulanan toplam KDV oranları, Avrupa ülkeleri arasında (standart oran en az %15 olmalıdır) ve belirli ürün türleri arasında değişiklik gösterir. Ek olarak, bazı Avrupa ülkeleri belirli ürünler için farklı oranlar tanımlayabilmektedir.
Türkiye'ye KDV, TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25 Ekim 1984 tarihinde kabul edilip, 2 Kasım 1984 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış, 01 Ocak 1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.
İlgili 15 soru bulundu
KDV oranı ilk kez 1988'de %12'ye yükseltilirken, %8'lik bir indirim grubu daha oluşturuldu ve ileride ÖTV olacak “yükseltilmiş oranlar” ilk kez %15 ile bir kategoride uygulanmaya başladı.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Amerika'da KDV yoktur. Ancak eyaletlerin satış vergileri vardır. Bu da sabit bir oran değildir, kendi içerisinde değişkenlik gösterir.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
Yunanistan'a ürün ithal etmek için standart katma değer vergisi (KDV - ΦΠΑ) oranı %24 iken, bazı ürünlere indirimli KDV oranı (%13 ve %6) uygulanır.
Fransa standart KDV oranı %20. Seyahatlerinizde harcadığınız tutara göre Fransa standart KDV oranına sahip ürünlerde %12 ile %12 arasında geri ödeme yapar. Minimum harcama tutarı 100 EUR.
Günümüzde ÖTV, OECD üyesi ülkelerde de uygulanmaktadır. Bu ülkeler arasında; ABD, İngiltere, Hollanda, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Danimarka, İrlanda, İsviçre, Yunanistan, İsveç, İspanya, Norveç, İzlanda ve Portekiz yer alır.
İngiltere'de genel KDV oranı %20, indirimli oran %5 ve %0 şeklindedir. İngiltere'de yıllık 85.000 sterlinin altında gelire sahip olanlar, VAT yükümlülüğüne tabi değildir.
İsviçre standart KDV oranı %7.7. Seyahatlerinizde harcadığınız tutara göre İsviçre standart KDV oranına sahip ürünlerde %4.5 ile %5.4 arasında geri ödeme yapar. Minimum harcama tutarı 300 CHF.
Hollanda'da %0, %9 ve %21 olmak üzere 3 KDV tarifesi vardır.
KDV Kanunu uyarınca, konut veya iş yerlerinin ilk tesliminde satış bedelinin döviz olarak Türkiye'ye getirilmesi şartıyla yabancılara ve 6 aydan fazla süre yurt dışında mukim Türk vatandaşlarına KDV istisnası uygulanmaktadır.
Kurumlar Vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sırada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yer aldı. Geçen yıl için 3 milyar 91 milyon 367 bin 707 lira vergi tahakkuk ettirilen Merkez Bankası, Türkiye'nin Kurumlar Vergisi rekortmeni oldu.
İtalya, İngiltere, İspanya, Yunanistan, Hollanda, İsveç, Portekiz, Lüksemburg, Romanya, Polonya, Letonya, Litvanya, Slovakya, İrlanda, Macaristan, Estonya, Çekya, Güney Kıbrıs, Bulgaristan ve Hırvatistan veri almıyor.
Kurumsal vergi rekortmeni
Kurumlar vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sıranın sahibi tahakkuk ettirilen 11 milyar 51 milyon 920 bin 642 lira vergiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu.
Katma Değer Vergisi
Standart KDV %19'dur. Gıda, Kitap, Konaklama ve Kültürel Hizmetlerde ise indirimli oran olarak %7 üzerinden hesaplanmaktadır.
Ülkemizde de 25.10.1984 tarihinde kabul edilen 3065 sayılı “Katma Değer Vergisi Kanunu” 01.01.1985 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, o tarihten günümüze kadar çıkarılan çeşitli kanunlarla Katma Değer Vergisi Kanunu'nun (KDVK) birçok maddeleri değiştirilmiştir.
KDV'nin Amacı ve Önemi Nedir? Katma Değer Vergisinden elde edilen gelirler, devlet gelirlerinin artmasına yardımcı olmakla beraber, kamu harcamalarının finanse edilmesini sağlamaktadır. Tüketim üzerinden alınan bir vergi türü olduğu için KDV, her zaman tüketiciye yansıtılmaktadır.
Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na üyelik kararı almasıyla katma değer vergisi sistemi çalışmaları 1968 yılı itibariyle başlatılmıştır. KDV'ye geçiş politikası ile, özetle, devlete düzenli ve sabit bütçe geliri sağlamak ve etkin kaynak dağılımı sunmak amaçlanmıştır.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri