Kırk uçurma aslında anne ve bebeğin doğumdan kırk gün sonra temizlenmesi anlamına gelmektedir. Bu kırk günlük sürece lohusalık da denmektedir. Bu süreçte annenin kendini toparlaması, bebeğin de anne ile bağ kurması beklenir. Bu sebeple anne ve bebek yalnız bırakılmaz.
Loğusa ve al basması
Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz. Bu süre içinde çocuğun beşiğinin, annenin yatağının üstünden babanın gömleği veya ceketi eksik edilmez.
Kültürümüzde lohusanın 40 gün süresince dinlenmesi, yalnız bırakılmaması oldukça önemlidir. Kadının beslenmesine, bakımına ve al basmasını önlemeye yönelik kültürel uygulamalar yapılmaktadır.
Çocuğun doğumundan sonra, kadının beyninde mutluluk hormonu olan serotonin azalabilir ve stres hormonu olan kortizon artabilir. Yalnız kalan annelerde "Çocuğuma bakamayacağım! Ya nefesi durursa” gibi korkular oluşabilir. Anneliğin ilk 6 haftalık döneminde kadını yalnız bırakmamak çok önemlidir.
Bebeğin dünyaya gelişi ile yeni ortamına alışması ve adapte olması için yaklaşık 40 gün süre gerekir. Bu süre boyunca da hijyenik bir ortamda bakımına devam edilir. Bu gelenek ile bebeğin artık dış dünyayla tanışabileceği ve ilk deneyimi kutlanmış olur.
İlgili 16 soru bulundu
Halk arasında "lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Lohusa kadın neden yalnız bırakılmaz? Sorusu genellikle birçok bayan tarafından merak edilmektedir. Özellikle dini inanışlar içerisinde kadınların ilk 40 gün yalnız bırakılmaması, kötü varlıkların kadından ve bebekten uzak tutulması için gerekli görülmektedir.
Alkarısı - Türk, Anadolu ve Altay halk inancında lohusa dönemindeki kadınlara ve atlara musallat olduğuna inanılan yaratıktır. Efsanenin temeli Şamanizm'e kadar uzanır. İnanışa göre lohusaların ve yeni doğmuş çocukların ciğerleriyle beslenir. Alkarısından korunmak için çeşitli çarelerin olduğuna inanılır.
Doğum refakatçisinin rolü
Çoğu zaman bu olağandışı anı paylaşan bebeğin babası olur ama en yakın arkadaşınızı, annenizi veya kız kardeşinizi de tercih edebilirsiniz. Önemli olan seçtiğiniz kişinin tamamıyla güvendiğiniz, kolay anlaştığınız ve zor durumda tereddütsüz destek verebilecek bir kişi olmasıdır.
Lohusalıkta ilk günler adet kanamasına benzer devam eden kanama, ilerleyen günlerde pembemsi, kahverengi ile devam ederek sarımtırak ve beyaz bir görünüm alarak biter. Bu süreç genellikle doğumdan 20-25 gün sonraya kadar sürer. Lohusalık kanaması bittiğinde anne normal adet kanaması periyoduna geri döner.
Lohusalık döneminde ayakta duş almak önemli
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır.
Doğumdan Sonraki İlk 40 Gün Neden Önemlidir? Lohusalık dönemi, bebeğin ve annenin birçok değişimle mücadele ettiği, hastalıklara karşı savunmasız kaldığı, bu sebeple özen gösterilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hem anne hem bebek açısından daha ağır yaşanabilir.
Alkarısının atlarına bindiğini farkeden bazı kişilerin atın sırtına kara sakız, zift vb. sürmek suretiyle onu yakaladıkları, vücuduna iğne veya çuvaldız saplayarak insan şekline dönüştürdükleri ve uzun süre hizmetlerinde kullandıkları rivayet edilmektedir.
Alkarısının uzun boylu olduğu, parmaklarının uzun, saçlarının dağınık, vücudunun yağlı, el ve ayakları küçük, dişlektir. Efsaneye göre kısrak atlara ve loğusa kadınlara düşmandır.Al karısının metallerden, erkek objelerinden ve doğal olarak erkeklerden korktuğu söylenir.
Kimilerine göre en yaygın adlandırmayla alkarısı ve albasması denilen bu varlık yeni doğum yapmış lohusa kadınlara görünen, onların korkmalarına, hastalanmalarına, hatta ölmelerine neden olduğuna inanılan kötü bir cindir. Bu cin yeni doğmuş bebeklere de zarar verir (Çevirme vd., 2005, 68).
Halk dilinde al, alanası, alkızı, alkarı, albası ve albıs adlarıyla da anılan alkarısı kötü ruhlardan sayılmakta ve cin, peri, dev veya şeytan şeklinde tasavvur edilmektedir. İnanışa göre albastı (lohusa humması) onun tesiriyle ortaya çıkar ve tedbir alınmazsa lohusa kadınla çocuğunun ölümüne sebep olur.
Lohusa depresyonu hangi sıklıkta görülür? Düşündüğünüzden daha sık görülebilir. Doğum yapan yedi kadından biri, bu sorunu yaşamaktadır. Depresyon tanısı konan kadınların yaklaşık yarısı, belirtilerini gebelik sırasında yaşamaya başlamış olabilir.
Hormon seviyesindeki değişimler, lohusalık depresyonunun ortaya çıkmasına neden olan fiziksel faktörlerin başında gelir. Özellikle hamilelik sürecinde yükselen östrojen, progesteron ve tiroid hormonlarının seviyelerinin doğum sonrasında hızlıca düşmesi, depresyonun gelişimine zemin hazırlayabilir.
Lohusa sendromu, doğumu takip eden 3. ve 4. günde başlar ve hafif belirtilerle etkisini gösterir. Belirtilerin genellikle hafif düzeyde olması nedeniyle müdahale gerekmeyebilir ve iki hafta içinde sendromun etkisi azalır.
Lohusalığı sona eren kadının gusletmesi farzdır. Gusletmedikçe belirtilen ibadetleri edâ edemez. Cinsel ilişkinin cevazı için nifas kanı kesildikten sonra kadının gusletmesi veya Hanefîler'e göre bir namaz vakti kadar sürenin geçmesi gerekir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Her kadın doğum sonrası lohusalık yani toparlanma süreci içine girer. Bu dönem içinde cinsel ilişkiye girmek çok zorlu bir süreç olur. Bu nedenle doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmek için en az 30 gün kadar beklemek gerekir. Klasik birçok kaynakta lohusalık dönemi 1.5 ay yani 6 hafta kadar belirtiliyor.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri