Mustafa Kemal Atatürk'ün başöğretmen olduğu 24 Kasım günü, 1981 Atatürk Yılı'nda Kenan Evren tarafından Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir. Öğretmenler Günü'nün tatil olup olmadığı da ülkesine göre değişir.
Öğretmenler Günü, her yıl 24 Kasım'da Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, öğretmenlere armağanı olarak kutlanmaya devam ediyor.
Çetinkaya, konuşmasında, “Cumhuriyetimizin kurucusu ve aynı zamanda ilk başöğretmeni olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 24 Kasım 1928 yılında Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul etmelerinin yıl dönümü olan 24 Kasım günü 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
Atatürk'ün doğumunun 100. yılı olan 1981 senesinde Türkiye'de ilk kez kutlanan Öğretmenler Günü için bu tarihin belirlenmesinin sebebi de Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği görevini kabul ettiği tarihin 24 Kasım 1928 oluşudur.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e 24 Kasım 1928'de başöğretmen unvanı verildi. Bu özel gün, Atatürk'ün doğumunun 100'üncü yılı olan 1981'de Öğretmenler Günü olarak kayıtlara geçti. 2 dk. 38 sn. This is a modal window.
İlgili 29 soru bulundu
"Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr muallim ve mürebbileri, sizler yetiştireceksiniz, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız de- recesiyle mütenasip bulunacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk öğretmeni Şemsi Efendi ve (eski deyişle) mektebini, çok küçük yaşlarda hepimiz, büyüklerimizden ve öğretmenlerimizden duymuşuzdur.
Öğretmenler Günü, sadece ülkemizde kutlanmıyor aslında. UNESCO tarafından belirlenen 5 Ekim günü de uluslararası bir kutlama günü. 1966 yılında Paris'te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı” sonrasında 5 Ekim dünya genelinde Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
Bazı ülkelerde 1994'ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris'te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”'nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”'ni oybirliği ile ...
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ TATİL Mİ? 24 Kasım Öğretmenler Günü resmi tatil değildir. Bu nedenle Öğretmenler Günü okullar tatil değil, dersler işlenmeye devam edecektir. Banka, eczane, noter, devlet daireleri gibi kurumlar da resmi tatil olmaması nedeniyle olağan şekilde mesai saatlerine devam edecektir.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Başöğretmenlik unvanının verildiği tarih olan 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
ÖĞRETMENLER GÜNÜ NEDEN 24 KASIM'DA KUTLANMAKTADIR? 24 Kasım 1928 tarihi başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1928 yılında Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanını kabul ettiği tarih olan 24 Kasım Öğretmenler Gününde tüm öğretmenlerimizi yürekten kutluyorum. Dünyanın en kutsal mesleklerinden olan öğretmenlik, fedakârlık ve cefakarlık isteyen saygın mesleklerin başında gelir.
Günümüzde erkek öğretmenler de aldığı bir çiçekle son derece mutlu oluyor. Bu sebeple erkek öğretmene hediye olarak kesinlikle çiçek alabilirsiniz.
TRENDYOL KADINLAR GÜNÜ HEDİYESİ DOĞRU MU? Son dönemde sosyal medya ya da WhatsApp üzerinden “Trendyol Kadınlar Günü hediyesi” mesajı alan kullanıcılar Trendyol Destek ekibiyle iletişme geçti. Trendyol Destek ekibi, dolaşan “Kadınlar Günü hediyesi” mesajlarının ve kartlarının firmayla ait olmadığını açıkladı.
Evrensel eğitimin ilk savunucularından Jan Amos Comenius'un doğum yıldönümü olan 28 Mart günü Öğretmenler Günü olarak kutlanır.
Bu çerçevede, 1966'da ILO ve UNESCO tarafından yayınlanan “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi” öğretmenlerin sahip oldukları, sorumlu oldukları ile mevcut durumları ve kişisel gelişimleri hakkında uluslararası bir görüş ortaya atan önemli bir belge olarak kabul edilmektedir.
Bir gün Matematik öğretmeni Mustafa Efendi öğrencisi Mustafa'yı (Atatürk), çağırarak "Senin de adın Mustafa, benim de. Bundan sonra senin adın Kemal olsun" der ve o günden sonra Mustafa'nın adı Mustafa Kemal olur .
Angın, okuma yazmayı annesinden öğrendi. Cumhuriyetin ilanı ve Tevhidi Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan Cumhuriyet Okulu sınavını kazandı ve okula üçüncü sınıftan başladı. Henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya karar vermişti.
Bu okullarda ilk kez Mustafa Kemal Atatürk, 11 Kasım 1928 tarihinde elinde kalemi alarak halka yeni Türk harflerini öğretmek için işe koyuldu ve o gün Mustafa Kemal Atatürk'e “Başöğretmen” unvanı verildi. Mustafa Kemal, 24 Kasım 1928 tarihinde “Başöğretmenlik” unvanını kabul etti ve tarihe “Başöğretmen” olarak geçti.
Çok sevdiği bu dersin öğretmeni Yüzbaşı Üsküplü Mustafa Sabri Bey (Harp Okulu 1297/1882 yılı mezunlarından), onun yetenek, yaratıcılık ve olgunluğunu teşhis ederek, ona “Kemal” adını vermiştir.
Başöğretmenimiz Mustafa Kemal ATATÜRK diyor ki: “Öğretmenlik ömür boyu sürecek bir öğrenciliktir.” Birçok alanda çağının çok ilerisinde bilgi, birikim ve öngörüye sahip olan ATATÜRK'ün bu sözü, biz öğretmenlerce unutulmaması ve üzerinde düşünülmesi gereken bir nasihattir.
Ancak muhitindeki askerî öğrencilerin üniformalarından da etkilenerek annesinin karşı çıkmasına rağmen 1893'te Selânik Askerî Rüştiyesine girdi. Bu okulda matematik öğretmeni Yüzbaşı Üsküplü Mustafa Sabri Bey, ona anlamı "mükemmellik, olgunluk" olan Kemal ismini verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri