Kırk, Türk, Altay, Orta Asya ve Orta Doğu mitolojilerinde ve halk kültüründe ayrıca İslam inancında Kutsal Sayıdır. Gırk, Kırh, Kırn olarak da söylenir. İslam'ın etkisiyle önemi artmıştır. Kırk eren tarafından veya kırk şaman tarafından korunan kutlu kişilere Kırklı adı verilir.
Kırk (erbain) Kur'an'da dört, hadislerde on sekiz kez geçmektedir. Hz. Muhammed'e kırk yaşında peygamberlik verilmesi, ona ilk inananların sayısı kırka ulaşınca İslamlığın güçlenmesi kırk sayısının kutsallığını pekiştirmektedir. İnanca göre Mehdi de kırk yaşında ortaya çıkacak, dünyada kırk gün kalacaktır.
7 (yedi) tamlık ve mükemmelliğin (hem fiziksel hem de ruhsal) sayısıdır. Anlamının çoğunu doğrudan Tanrı'nın her şeyi yaratmasına bağlı olmaktan alır. Söz insanın icadıdır lakin rakamlar kutsal kabul edilir. Matematik her ne kadar insan yapımı gibi dursa da hep vardı, tıpkı rakamlar gibi.
Dört, güvenilirlik, sakinlik, ve evi temsil eder. Dört`ün hayatınızda tekrarlanması kendi köklerinize dönüş, kendinizi ortaya koyma ve hatta kendinizi “sıkıca yerleştirmek” gereksinimini ifade eder. Dörtler ayrıca sebat ve dayanma gücünü belirtir.
9 numara numerolojide evrensel uyanışı ve ruhsal öğrenmeyi sembolize eder. Kişilerin ruhsal benliklerinin farkına varmalarına ve sahip oldukları içsel benliğin güçlendirilmesi anlamına gelir. Karşılığında hiçbir şey beklemeyen ve yalnızca vermeye odaklanan özverili ve şefkatli bir sayı olarak karşımıza çıkar.
İlgili 39 soru bulundu
Kırk Sayısı
Kırk eren tarafından veya kırk şaman tarafından korunan kutlu kişilere Kırklı adı verilir.
Kırk uçurmanın dini açıdan hiçbir geçerliliği yoktur. İslâmda, bebeklerde 40 uçurma ile ilgili bir uygulama bulunmamaktadır.
Anadolu'da yıllardır yapınmakta ancak kökeninin Şamanlardan geldiği inanılmaktadır. Kırk uçurma ritüelinin yapılmasının altında yatan düşünceler çok önemlidir. Kırk gün; Uzun bir süre hamilelik geçirmiş ardından doğum yapmış annenin kedini toparlaması ve bebek bakımına alışması için yeterli bir süredir.
Bu işi yapılmazsa bebeklerin zayıf kalacağına, öleceğine inanılır. Anne ve çocuğun kırklama işi için kırk taş toplanıp, bir altın yüzük ile beraber suyun içine atılır. İstenirse "niyet ettim kırkımı çıkarmaya" diyerek üç İhlâs ve bir Fâtiha okunur. Bu suyla kadın boy abdesti alır ve bebek yıkanır.
Kırklama annesi banyo suyunu hazırladıktan sonra bebeği tam 40 kez suyun içerisine sokup çıkarmaktadır. Bu suyun içerisinden 40 tas bebek, 40 kas ise anne için alınmaktadır. Ayrılan bu su, banyo bittikten sonra “Ömürleri su gibi uzun olsun” denilerek anne ve bebeğin başlarından aşağı bırakılmaktadır.
Kırklama annesinin abdesti yoksa güzel bir şekilde abdest alır ve duasını ederek bebeği 40 kez banyo suyuna sokup çıkartır. Bu sudan 40 kepçe anneye, 40 kepçe de bebeğe ayrılır ve banyo sonrasında “Su aşağı, boyu yukarı olsun! Su gibi ömrü uzun olsun!” gibi cümlelerle bebeğin ve annenin başından dökülür.
Her kültürde farklı farklı banyo yaptırılan bebeklerde yarı kırk suyunu anne ve bebek birlikte banyo yaparak kullanır. Daha yaygın rastlanan bir diğer yöntemde de bebeğe ayrı bir su hazırlanır. Bu su 20'si çıkarılan bebek için 20 defa dua okunarak, 40'ı çıkan bebek için 40 defa dua okunarak bir kaba alınır.
Kırklama aynı zamanda anne ve bebeğin belirli günlerde bir takım şartlara tabi tutularak yıkanma işlemi olarak da tabir edilir. Kırklama işlemi; doğumdan sonraki 17. - 21. kırkıncı günde ya da yirminci ve kırkıncı günde de yapılmaktadır. Kırklama 20. günde yapılıyorsa buna anne ve bebeğin “yarı kırkı” denir.
Genellikle kırkı çıkan anne ve bebeğin yıkandıktan sonra 7 ev gezmesi yapması yaygın bir gelenektir. Yıkama ritüeli Bu gelenekte gezilen evlerde anne ve bebeğe verilenler bebek kırk uçurma sepeti içine konarak sunulur. Kırk uçurma sepeti nasıl yapılır sorusunun cevabı çok eskilere dayanmaktadır.
Kırklar Cemi, Alevilik ve Bektaşilik'te önemsenen Muhammed'in, Mirac'a çıktığı gün yaptığı söylenilen toplu ibadettir. Buyruk'ta anlatılana göre: Muhammed bineği Burak ile Mirac'a çıktığı gün Allah ile doksan bin kelam konuşur. Bunun otuz bini hakikatli sır olarak Ali'de kalır.
Kırklara kırışmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir kimse artık ortalıkta görünmez olmak.
Kırklar Meclisi, batın alemi karşılığı kullanılan, „Velayet Makamı(Ermişlik Mertebesi)“dir. Batın alemde(ruhlar aleminde), zaman dışı bir evrende yani ruhlar aleminde vuku bulmuş Arifi Billah muhabbetinin zahire yansımasıdır.
Bunlar; un, şeker, yumurta, pirinç, tuz, bozuk para ve pamuk.
Kırk uçurma âdeti çok eskilerden günümüze kadar ulaşmıştır. Kırk uçurma aslında anne ve bebeğin doğumdan kırk gün sonra temizlenmesi anlamına gelmektedir. Bu kırk günlük sürece lohusalık da denmektedir. Bu süreçte annenin kendini toparlaması, bebeğin de anne ile bağ kurması beklenir.
Tamamen geleneksel bir ritüel olan yarı kırk banyosu, herhangi bir bilimsellik veya dinsel bir temel içermemektedir. Dolayısıyla dinimizde yarı kırk ile ilgili herhangi bir zorunluluk olmadığı söylenebilir.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır.
KIRKLANMAK. edilgen f. (< kırkla-n-mak) (Lohusa ve yeni doğmuş bebek için) Kırk gününü doldurup kırklama merâsimi yapılmak: Daha başında al kurdelası olan, henüz kırklanmamış lohusa idi (Sâmiha Ayverdi).
Kırkı merasimi, ölen kişinin bayramı olarak kabul edilir. Çünkü Kreşinler kırk gün boyunca mezarda bir sorgu olduğuna inanırlar. Sorgu faslının bitmesi ölü için bayram sayılır. Kırkı ile ilgili merasim evde yapılır ve bu merasime katılacak insanlar, ölünün yakınları ve akrabaları tarafından birkaç gün önceden çağrılır.
40 uçurma sepetine koyulan nesnelerde anneye ve bebeğine karşı sevgiyi, adına dilenen güzel dilekleri ifade eder. Geleneklere uygun ve ihtiyaçların karşılanması adına bu sepete konması gereken 7 nesne vardır. Bunlar başta un olmak üzere şeker, pirinç, yumurta, tuz, pamuk ve bozuk paradır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri