İleri yaşta olan, kalp ya da nefes darlığı hastalıkları olan kişilere 4 bin adım önerirken genç, kondisyonu olan sağlıklı kişilere günlük ortalama 8 bin adım atmasını tavsiye ediyoruz.
Dünya çapında 226 bin kişinin katılımıyla yapılan araştırmada, günde 4 bin adımın erken ölüm riskini azaltmaya başlamak için yeterli olduğu tespit edildi. Sadece 2 bin 300 adım kalp ve damar sağlığını olumlu katkı için yeterli. 4 bin adım üstüne eklenecek her bin adım ise erken ölüm riskini yüzde 15 azaltıyor.
İç hastalıkları uzmanı Osman Müftüoğlu, insan sağlığı için günde kaç adım atılması gerektiğine dair bir köşe yazısı kaleme aldı. Müftüoğlu'na göre paslanmamak için 5 bin adım, yağlanmamak için 7 bin 500 adım, iyi yaşlanmak için 10 bin adım atmak gerekiyor.
Az hareketli bireyler günlük olarak ortalama 5.000 ile 7.500 arası adım atarlar. Ülkemizdeki birçok kişinin bu gruba dahil olduğunu düşünüyorum. Tabi ki az hareketli olmak sizi hastalıklara karşı korumaz. Nispeten hareketli bireylerin ise günlük ortalama adım sayısı 7.500 ile 10.000 arası değişiyor.
Orta tempolu bir yürüyüş dakikada 100 adım atmak anlamına gelir. 1 saatlik yürüyüş yaptığınızda ortalama 6000 adım atmış olursunuz ve 1 saatlik yürüyüşle yaklaşık 300 kalori yakarsınız. Her gün 1 saat yürüdüğünüzde hiç diyet yapmasanız bile yaklaşık 1,5 - 2 kilo verebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Bu, örneğin haftada her gün 10000 adım yürümekle mümkün. Bir kilo vermek için toplamda 7000 kalori harcamalısınız! 7000 kalori toplamda 140000 adım. Bu, örneğin haftada her gün 20000 adım yürümekle mümkün.
Eğer hızlı bir şekilde yürürseniz 10 bin adımı atmak bir saatte bitebiliyor. Ağır yürüyen bir kişi için ise bu süre 2 saate çıkabiliyor. 10.000 adımdan en yüksek faydayı elde etmek için ne yapabilirim diyorsanız benim tavsiyem yağ yakma nabzınızı gözeterek süre ve tempoyu ayarlamanız.
Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını kanıtlamıştır. Kalbinizi ve akciğerlerinizi korur. Kısa ve hızlı yürüyüşler yapmak kalp ve akciğer sağlığınızı korumanız için en iyi yoldur. Her gün 20-25 dakika yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
Günün her saatinde yürüyüş yapabilirsiniz. Ancak yapılan araştırmalara göre sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında, dolayısıyla yağ yakımı üzerinde daha etkili sonuçları olduğu biliniyor. Yürüyüşü ne çok aç ne de çok tok karna yapmamalısınız.
Yürüme süreniz en az 30 dakika olsun
Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalı. Haftada en az 3 gün, ideali 5 gün yürümeniz. Uzun süreli ve dinlenme periyodu yetersiz yürüyüşlerde vücudunuzun zarar görme ve yaralanma riskinin olduğunu unutmayın.
Uzun zamandır sağlıklı ve formda kalmak için günde 10 bin adım atmanın önemli olduğu söylense de, yeni bir çalışma 4 bin civarında atılacak adımın da yeterli olabileceğini gösterdi.
30 bin adım yaklaşık olarak 22,86 kilometreye denk gelmektedir.
"EN İDEALİ 10 BİN ADIM"
Ama 7 bin 500'den sonrası faydasız ya da zararlı denilmiyor. Günde 4 bin 400 adım yeterli demek insanların daha hareketsiz kalmalarına neden olur. 10 bin aslında normal bir adım sayısı. Yarım saat tempolu yürüyüş yapıldığında buna ulaşılıyor. Sağlıklı bir yaşam için de gerekli olan bu.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günde 10.000 adım atmak gerekiyor. Bu ise yaklaşık 7 kilometreye tekabül ediyor. Ritminize göre bu mesafe 1.5 ya da 2 saat sürebiliyor. Öte yandan uzmanlar, 3000-5000 adımın yani 30 ile 45 dakika arası yürüyüşün de yararları olduğunu ifade ediyor.
Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır. Yürüme süre ve mesafesi arttıkça, riskin azalması daha da belirginleşir.
Kişilerin kaç kilometre yol katettiği yürüyüş hızına göre değişebilmektedir. Örneğin 10 bin adım yaklaşık olarak 6-8 km arasındadır. Ayrıca 10 bin adımda ortalama 500 kalori yakılmaktadır. Bu bağlamda 20 bin adım da 12-16 km arasında olmakla birlikte yaklaşık olarak 1000 kalori yakılmaktadır.
Her gün düzenli olarak 30 dakika yürüyüş yapmak öncelikle ruh sağlığına iyi gelir. Psikolojik sorunlar ile daha kolay baş edilebilir. Hafıza ve bellek üzerine olumlu yönde etkileri vardır ve yapılan çalışmalarda Alzheimer hastalığı ile ilgili faydaları görülmüştür.
Sabah yapılan egzersizler (belki de kasların daha sert, eklemlerin daha dirençli olması nedeniyle) yeterli performansı sağlayamıyor. Aynı uzmanlar egzersiz esnasında kalbin ve akciğerlerin daha iyi çalışmasını istiyorsanız sabah yerine akşam saatlerini tercih etmenizi tavsiye ediyorlar.
Orta tempolu bir saatlik yürüyüş, ortalama 250-350 kalori yakmanızı sağlar. Bu da bir ayda ekstaradan 7500-10000 kalori harcamanıza yardımcı olur. Her gün 1 saat tempolu yürüyüş yapmak, kilo verme sürecine destek olur.
Yürüyüş, uzun mesafeli bir atletizm yarışıdır. Koşudan farklı olarak, en az bir ayağın her zaman yer ile temas hâlinde olması gerekir. Olimpik olarak 20 km ve 50 km mesafelerinde düzenlenmektedir.
Düzenli olarak haftada 3-4 gün yapılan 1 saatlik orta tempolu yürüyüş: Kan akışını düzenler ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kalp daha etkin bir şekilde kan pompalamaya başlar ve kalp hastalıklarına yakalanma riski azalır.
Özetle yürüyüş esnasında kollarınızı hızlıca hareket ettirmeniz daha fazla enerji harcamanızı, kalori yakmanızı ve karın bölgenizdeki yağları daha hızlı yakmanıza yardımcı olur.
4.70 Kiloya Göre Diyet Listesi ile 1 ayda kaç kilo verilir? 70 kiloyum, 1 ayda kaç kilo verebilirim? Diyorsanız 70 kiloya göre ücretsiz diyet listesi ile 1 ayda 4-6 kilo verebilirsiniz. 1 ayda 10 kilo vermek mümkün mü?
Yürüyüş süresinin 1 saat olduğunu ve yürüyüşü gerçekleştirecek kişinin de 60 kg olduğunu varsayalım. Bu durumda; 2,5*1*60=150 kalori. 1 saatlik yavaş tempolu yürüyüşte yakılacak kalori miktarı 150 kalori olarak belirlenmektedir.
Yürüyüş yaparak kilo vermek için yapılan yürüyüşün tempolu olması gerekmektedir. Yavaş veya temposuz bir şekilde yapılan yürüyüşün ise kilo vermek için bir etkisi olmadığı söylenebilir. Yürüyüşün açık havada yapılması sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri