2.Peptitler. 40 yaşından sonra öğrenmen gereken cilt bakım terimlerinden biri de peptitler. Kolajen peptitler, ciltte üretimi azalan kolajenin artmasına yardımcı olan proteinlerdir. Peptitler genç yaşlarımızda cilt altı dokusunda bolca bulunurlar fakat 40 yaşından sonra derideki peptitler düşüşe geçiyorlar.
Klinik çalışmalara göre kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay hiç ara verilmeden kullanılması gereklidir. Kolajen takviyelerini genelde 30'lu yaşlardan sonra bireyin ihtiyacına göre öneriyoruz. 30-50 yaş arasında yılda 2 defa 3'er aylık kürleri, 60 yaş üzerinde yılda 3 defa 3 aylık kürleri tavsiye ediyoruz.
OSMAN MÜFTÜOĞLU'NDAN KOLAJEN UYARISI
Kolajen ve jelatin ya da kemik tozu yerine kolajen hidrolizatı, peptid kolajenleri tercih edin. Tekrarlayalım: Bunlarda da minimum miktar 2500 mg olmalı.
Kullanmadan önce mutlaka doktora danışın
Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını özellikle de tip 1 kolajeni tercih etmeniz gerekir. Saç ve tırnaklarınızın bütünlüğü için onları desteklerken de tip 1 ve tip 3 kolajen karışımlarını kullanmak etkili olur.
Özellikle de tip 1 kolajen içeren ürünleri yaşlanma karşıtı olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Aynı şekilde saç ve tırnak sağlığı için kolajen takviyesi almak için de yine 1 ya da 3 tip kolajen ürünleri kullanabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Cildin yüzde 70'ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturur. Cilt sağlığımızı desteklemek için alacaksak ya tip 1 ya da tip 1 ve Tip 3 karışımı ürünler tercih edebiliriz. Özellikle saç ve tırnaklarınız için de düşünüyorsanız tip 1 ve tip 3 kolajen karışımlarını kullanmanız daha etkili olur.
Özellikle tip 1 ve tip 3 kolajenin cilt, saç ve tırnak için etkili olduğunu söylemiştik. Tip 2 kolajen ise daha çok kas eklem için tercih edilir. Cildinizi desteklemek adına kolajen kullanmak istiyorsanız takviye gıdaları tercih edebilirsiniz.
En iyi kolajen markası sıralamalarında Assos, CH-Alpha, Collazen, Day2Day, Dynavit, Nutraxin, Solgar, Suda-collagen ve Voonka gibi markalar sık sık önerilmekte ve kullanılmaktadır.
En Çok Tercih Edilen 3 Kolajen Markası
Takviye gıda olarak en çok tercih edilen kolajenler; Suda Kolajen, Voonka Kolajen ve Solgar Kolajen.
Seher Küçükoğlu Cesur, “Kolajen kullanmadan önce mutlaka bir doktor tavsiyesi alınmalıdır. Takviye kolajenlere dikkat etmek gerekir, deniz ürünlerine, sığır-tavuk etine alerjisi olanlar ve diyabet hastaları da bu ürünler nedeniyle istenmeyen etkilerle karşılaşabilmektedir” dedi.
- Kolajen takviyelerini genelde 30'lu yaşlardan sonra öneriyoruz. 30-50 yaş arasında yılda 2 defa 3'er aylık kürleri, 60 yaş üzerinde yılda 3 defa 3 aylık kürleri tavsiye ediyoruz.
Bu ilaçları sabah veya akşam içilmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Vücut günün her saati protein enzimi yapabildiğinden dolayı ister sabah için ister akşam için kolajen takviyesi size iyi gelecektir.
Sıradan bir toz kolajeni suya karıştırmak yerine veya yine sıradan bir tablet kolajeni her gün tüketmek yerine neden sıvı kolajen kullanmalısınız? Bu sorunun cevabını aslında bilim veriyor. Yapılan araştırmalara göre sıvı kolajen, toz veya tablet kolajene oranlandığında çok daha hızlı şekilde emilmektedir.
Dokuları bir arada tutan, cilde elastikiyet veren tip 1 kolajen, vücutta en fazla bulunan kolajen türüdür. Tip 2 kolajen ise kıkırdak ve bağ dokularının oluşumunda etkilidir (6). Cilde esneklik kazandıran tip 3 kolajen, damar oluşumunda da rol oynar.
Kolajen kaç yaşında azalmaya başlar? Kolajen 20 yaşından itibaren yıllık %1 oranında düşüş yaşar. Bu düşüş ile ciltte kuruma, sarkma, kırışıklık ve ince cilt, kırılgan tırnak gibi birçok sorun ile karşılaşılır. Böyle durumların önüne geçmek için kolajen takviyesi oldukça önemli yerde bulunur.
Bu nedenle sağlıklı bir cildin, saç, tırnak, kemikler gibi birçok bölümün yapı taşı olan kolajenin, 25 yaş itibarıyla kullanılması gerekiyor.
✓ Kolajen tozu takviyeleri genelde servis başına daha fazla kolajen içerir; bu açıdan kolajen hapı ve tabletine göre üstündürler. Kolajen hapı veya tabletinden yeterli verim alamayan kişiler daha fazla kolajen içeren toz ürünlere yönelebilmektedir.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Eğer, cildiniz için kolajen kullanacaksanız tip I kaynaklı, eklemleriniz için kullanacaksanız tip II kaynaklı kolajen alın. Molekül ağırlığı 2000 dalton olan, vücut tarafından emilime hazır kolajen peptitleri tercih edin. Alacağınız kolajen içerisinde, cilde faydalı diğer vitaminlerin olmasına da dikkat edin.
Tip 3 kolajen organlarımızı ve cildimizi oluşturan matristen oluşmaktadır. Kan dokusunu oluşturmaya yardımcı olan 3. Tip kolajen bir yandan da cildin esnekliğini ve sıkılığını korunmasında yardımcı rol oynar. Kasları ve organları desteklemenin yanı sıra damalara da elastiklik vererek damar yırtılmalarının önüne geçer.
Suda Collagen, Day2day, Nature's Supreme ve Voonka gibi en iyi Tip 1-3 kolajen takviyesi markaları arasında sayılabilir.
Aynı formda olması durumunda iki kolajen türü arasında sağlık açısından hiçbir fark bulunmamaktadır. Her iki kolajenin de vücuda sağladığı faydalar birbirine benzerdir. Düzenli kullanım sağlandığında balık kolajenleri cilt için daha faydalıyken, sığır kolajeni kemikler için daha yararlıdır.
Sığır ve inek eti, tavuk, geyik, keçi ve öküz eti; özellikle hayvanın kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bolca kolajen bulunur. Balık ve kabuklu deniz ürünleri kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içerir. Balığın pek tüketilmeyen başı, gözbebekleri ve pulları kolajen bakımından en yüksek kısımlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri