Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
KGYS'ler tarafından tespit edilen ve sürücülerin birçok kez ceza yediği seyir halinde cep telefonu kullanma cezası 427 TL'den 951 TL'ye kadar artış gösterecek.
Trafik cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca açıklandı. Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 112,9 olarak belirlenmesiyle birlikte 2023 yılında trafik cezaları da belli oldu. En yüksek ceza 20 bin 977 lira ile uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisinde araç kullanmaya kesilecek.
Alkollü Araç Kullanmanın Cezası 2023'te 4064 TL Oldu
Bu tür olumsuz durumların önüne geçmek amacıyla alkollü araç kullanımı Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından yasaklanmıştır. Bu yasağa uymayıp alkollü araç kullanan ve yakalanan kişiler para cezasına çarptırılırlar.
Trafik cezası erken ödeme yapmak için cezanın tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içinde başvuru yapmanız gerekmektedir. 15 gün içinde başvuru yaparsanız, cezanızı yüzde 25 oranında indirimli olarak ödeyebilirsiniz. Ancak 15 gün süre sınırını doldurursanız bu indirimden faydalanamazsınız.
İlgili 23 soru bulundu
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
TRAFİK ÇEVİRMESİNDEN KAÇMANIN CEZASI
Eğer durmazsak trafik çevirmesinden kaçarsak hakkımızda yasal işlemler başlatılır. Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise 243 TL'dir. Eğer kaçma sebebi alkol, uyuşturucu ve ehliyetsiz araç kullanmaksa 4 bin liraya kadar para cezası kesilir.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
3 FARKLI TRAFİK CEZASI DA SİLİNECEK Mİ? Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Trafik cezası tebliğ edildiği günden 15 gün içerisinde peşin ödenirse yüzde 25 indirim yapılır.
Emniyet Çalışma Saatleri 2022
Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı tüm il ve ilçe merkezlerinde kurumun hizmeti hafta içi her gün saat 08.30 ile 17.00 arası faaliyet göstermektedir.
Adli suçlar sonunda verilen cezalar adli sicile işlerken, idari cezalar adli sicil ve arşiv kaydına işlemeyecektir.
Eğer bu ihtara uymaz ve durmayarak trafik çevirmesinden kaçarsanız hakkınızda yasal işlemler başlatılır. Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise, 243 TL olarak bilinir. Eğer kaçma nedeni ise, uyuşturucu, alkol ve ehliyetsiz araç kullanmak ise, 4 bin liraya kadar para cezası kesilebilir.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Trafik Cezası Ne Zaman İcraya Düşer? Trafik cezalarının ilk 30 gün gün içerisinde ödenmesi mecburidir. Eğer ilk 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, ödenmeyen her ay ceza üzerine %5 faiz eklenmektedir. Eğer bu faizli tutar da zaman içerisinde ödenmezse, maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılmaktadır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, trafik cezanızı ilk 30 gün içerisinde ödemeniz gerekiyor. Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Delilsiz trafik cezası aldıysanız, haksız yere aldığınız bu cezaya e-Devlet Kapısı üzerinden itiraz edebilirsiniz. Uyap'tan trafik cezasına itiraz ücretli değildir, herhangi bir masraf ödemezsiniz. Peki, internetten trafik cezasına itiraz nasıl yapılır? e-Devlet'e giriş yapın.
İtiraz etmek isteyen kişiler cezanın alındığı gün itibari ile 15 gün içerisinde dilekçe hazırlayarak göndermelidir. Kişinin itirazına karşı kusur bulan mahkeme tüm masrafların kişi tarafından karşılanmasına karar verir. Bu nedenle yapılan itirazın geçerli bir gerekçesi ve kanıtı bulunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri