Eğer sıfır araç alımında bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise ÖTV indirimi %26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise %15.24 oranında uygulanır. %40 engelli ÖTV indirimi ile araç almak isteyen kişilerin öncellikle engelli araç alma şartlarını sağlaması gerekir.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
01.01.2024 tarihi itibarıyla Resmi Gazete'de de yer verilen Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği kararınca malul ve engelli bireylerin otomobil satın alımlarında uygulamaya alınacak istisna artık 1.591.220 TL olarak kabul görecektir.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Bu bakımdan engelli bireyin istediği herkes aracı kullanabilir. %90 ve üzeri engele sahip kişilerin 18 yaşını doldurması beklenmez.
Yasaya göre, çalışma kabiliyetinin asgari yüzde 80'ini kaybetmiş kişiler 1.Derece Engelli, yüzde 60'ını kaybetmiş kişiler 2.Derece Engelli, yüzde 40'ını kaybetmiş kişiler ise 3.Derece Engelli olarak değerlendirilmektedir.
Emekli engelli oranı en az %40 olmalıdır, engelli dereceleri şöyledir: 1. derece: %80 ve üzeri raporu olanlar. 2. derece: %60 ve %79 arasında engel oranı olanlar. 3. derece: %40-59 arasında engel oranı olanlar.
%40 Engelli Raporuyla Araç Alımı
Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90'ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır.
Engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olması ve bu raporda “Sürücü Belgesi Alabilir” ibaresi bulunmalıdır.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Pek çok kişinin merakla beklediği engelli araç limiti, 2024 yılı itibariyle belli oldu. 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 artarak limitin 1 milyon 591 bin 255 TL'ye çıkarıldığı açıklandı.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın.
ÖTV İndirimi
Vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ve üzerinde olanlar, engel durumunu nüfus cüzdanlarına işletip engelli aylığı alabilir ya da vergi indiriminden faydalanabilirler. Siz de Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile ÖTV ödemeden Toyota sahibi olabilirsiniz.
Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan engelliler için “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre 2024 yılında engelliler, 1 milyon 4 bin 200 TL' ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.
Buna göre; sağlık kurulu raporuna göre çalışma gücü kaybı; % 50 ila %59 arasında olan sigortalılar 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3.700 gün,% 40 ila %49 arasında olanlar ise 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4.100 gün şartlarını yerine getirdiklerinde emekli olabilir.
2024 ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLDU? 2024 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında engelli aylığı engel oranı yüzde 40-69 arası olana 2 bin 797.81 lira, yüzde 70 ve üzeri olana 4 bin 196,70 lira, 18 yaş altı engellilere ise 2 bin 797,81 lira ödeme yapılacak.
Malulen emeklilik için yaş şartı aranmaz. Ancak, engel oranı %40 ile %49 arasında olan kişiler için 18 yıllık sigortalılık süresi ve 4100 gün prim ödemesi, engel oranı %50 ile %59 arasında olan kişiler için 16 yıllık sigortalılık süresi ve 3700 gün prim ödemesi aranmaktadır.
2024 yılı engellilik indirimi :
Çalışma gücünün %80'inden fazlasını (%80 dahil) kaybeden birinci derece engelli, Çalışma gücünün %60'ından fazlasını (%60 dahil) kaybeden ikinci derece engelli, Çalışma gücünün %40'ından fazlasını (%40 dahil) kaybeden üçüncü derece engelli sayılır.
Yüzde 40 ve üzeri oranında engel sahibi olan çalışan vatandaşlara erken emeklilik hakkı sağlanmaktadır. Ayrıca gelir vergisi indiriminden yararlanma hakkı sağlanan engelli vatandaşlar vergi dairelerine başvuruda bulunarak engel oranlarına göre derecelendirilerek indirimlerden yararlanmaktadırlar.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesine göre; çalışma gücünün asgari %80'ini kaybetmiş bulunanlar birinci derece engelli, asgari %60'ını kaybetmiş bulunanlar ikinci derece engelli, asgari %40'ını kaybetmiş bulunanlar ise üçüncü derece engelli sayılmaktadır.
Araç almak isteyen engelli sürücülerin bayilerimize gelirken yanlarında bulunması gereken belgeler aşağıdaki gibidir: Yeni kodlu engelli sürücü belgesi. Devlet hastanesinden alınan, ÖTV muafiyet hakkı ve kullanılması gereken aparatın belirtildiği sağlık kurulu raporu.
Ziraat Bankası Engelliler İçin Kredi Desteği Nedir
Ziraat Bankası, engelli bireyler için “Ziraat Engelsiz Destek Paketi” sunuyor. Banka, engelli vatadanşlarımız için ayrıcalıklı kredi desteği sunduğu gibi aynı zamanda masraf ve aidat gibi ücretleri de almıyor.
%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri