Keçi sütünün yağında karoten bulunmadığından daha beyaz bir renge sahiptir. İçindeki yağ küreciklerinin çapı inek sütüne göre çok küçüktür. Böylece süt, ışığı daha iyi yayar ve beyaz görünür. Ayrıca yapılan araştırmalar keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu belirtmektedir.
hafif yanık tadı olan, toprak kokusuna benzer bir kokusu olan, alışık olmayanların ilk etapta zorlanabileceği ama aslında acayip lezzetli olan bir yoğurttur. yanik tadi ve kokusu cok hafif olan,super lezzetli,yogun bir yogurt cesidir.
Keçi sütü kokar diyorlar, kokar, çünkü keçileri koyarsınız bir ağıla, o keçiler yere yapar, yere yaptıklarında memelerine pislik bulaşır; sonra elle sağım yaptığınızda, o keçi pisliklerinin kokusu da süte siner. Yani keçi sütünün kokusu aslında keçi dışkısının kokusudur. Bu kadar net ve açık.
Keçi sütü ve keçi peyniri üreticisi Kecheese'in sahibi Özer Türer, Türkiye'de artan çiftliklerle birlikte artık sütün mevsimsel olmaktan çıktığını belirtti. "Keçi ve koyun sütünde sağım Mart ayında başlar Haziran ayında biterdi.
Keçi sütü A, B1, B2, B3 ve B6 gibi birçok önemli vitamini içerisinde barındırmanın yanı sıra, aynı zamanda magnezyum, selenyum, kalsiyum, fosfor ve demir gibi birbirinden önemli minerallere sahiptir. Özellikle anne sütüne oranla kalsiyum ve proteinin kat kat daha fazla olduğu bilinmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Keçi sütünün yağında karoten bulunmadığından daha beyaz bir renge sahiptir. İçindeki yağ küreciklerinin çapı inek sütüne göre çok küçüktür. Böylece süt, ışığı daha iyi yayar ve beyaz görünür. Ayrıca yapılan araştırmalar keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu belirtmektedir.
Taze keçi sütünün kendine has bir lezzeti vardır. Bu lezzetin nedeni sütte bulunan capric, caprylic ve caproic asit gibi kısa yağ asitleridir. Taze, uygun şekilde işlenmiş bir keçi sütü genellikle nötral bir lezzete sahiptir.
Hamilelik süresi yaklaşık 5 ay sürer.
İnek sütü ile karşılaştırıldığında keçi sütü folik asit ve B12 vitamini açısından yetersizdir.
Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
Çiğ sütü sağlığınız açısından mutlaka kaynatarak tüketmenizi öneririz. Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor.
1 kilogram keçi peyniri yaklaşık olarak 5-6 kilogram keçi sütünden elde edilir.
Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Öncelikle sütümüzü tencereye koyup kaynatıyoruz. Kesinlikle başından ayrılmıyoruz ki taşmasın. Kaynama başlayınca altını kısıyoruz ve 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Altını kapatıp sütü ılımaya bırakıyoruz.
- Mayaladığımız kabın kapağını kapattıktan sonra ısıyı gereken süre korumak için kabın her tarafını uygun bir örtüyle sarıyoruz. Mayalanma süresince kabın sallanmayan bir zeminde durmasına dikkat etmemiz gerekiyor. - Yaklaşık 3,5 - 4 saat içinde mayalanma işlemi tamamlanmış oluyor.
Keçi Sütü Zararları ve Yan Etkileri
Demir, bakır, folik asit ve B12 bakımından fakir olan keçi sütü uzun süreli kullanımda kansızlığa neden olabilir. Her besinde olduğu gibi alerji riski keçi sütünde de vardır, ciltte kızarıklık ve döküntü şeklinde alerjiye neden olabilir.
Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek. Bir kıl keçisinden yılda 300-400 litre süt verimi alınırken, Saanen keçiden 800 litre ila 1000 litreye kadar süt sağılıyor" dedi.
Saanen keçileri, İsviçre kökenli süt ve döl verimi yüksek hayvanlardır. Bu keçinin en önemli özelliklerinden birisi; farklı iklim ve çevre koşullarına uyabilmesidir.
Biz de hem faydalarıyla harikalar yaratan, hem de tadıyla damak şenlendiren keçi sütünden tazecik bir lor peyniri hazırladık. Diyetlere de selam çaktık. Ayrıca kaynatırken kesilen sütlerinizi bu şekilde misler gibi değerlendirin deriz. Kalorisi can yakmayan lorunuzu tuzsuz olarak da hazırlayabilirsiniz.
Boer keçisi 1900'lü yılların başında Güney Afrika Cumhuriyetinde Hollandalı bilim adamları tarafından keçi eti üretimini arttırmak amacıyla geliştirilmiş bir ırktır. Boer ırkı, günümüzde karkas kalitesi ve hızlı büyüme özelliği ile dünyanın en iyi ıslah edilmiş etçi keçi ırkıdır.
Sağımın ilk 8 haftasındaki keçilere yaşama ihtiyacına ek olarak verdiği her bir litre süt başına 450-500 gram kadar keçi süt yemi verilmelidir. Bu dönemde kaba yem kalitesi mümkün olduğunca yüksek tutulmalıdır. Sağımın ilerleyen dönemlerinde verilecek keçi süt yemi miktarı keçilerin süt verimine göre düzenlenmelidir.
Keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve rüzgarla birlikte yağışa karşı duyarlılık artmaktadır. daha uzun süre otlamaktadır.
Neden? “Sütümüz pastörizasyon işleminden geçirilmektedir. Bunu yapmamızdaki amaç çiğ sütte bulunan zararlı mikroorganizmaları ve patojenleri etkisiz hale getirmektir.
Keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu belirten uzmanlara göre; vitamin bakımından çok yüksek değerlere sahip olan keçi sütü, bebeklerde 12 ay ve sonrasında kullanılmalıdır.
Kızgınlık gösteren keçilerin idrarının kokusu ve tadı erkek için uyarıcı etki yapar. Teke, keçinin idrarını kokladıktan sonra başını kaldırır ve üst dudağını yukarıya doğru kıvırır. Alışkanlık haline gelmiş bu davranışa “Flehmen” adı verilir (Anonim, Kilgour ve Dalton, 1984).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri