Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

4857 sayılı işçiler kimler?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 4857 sayılı işçiler kimler?

İşverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen yerler (işyerine bağlı yerler) ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve meslekî eğitim ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçlar da işyerinden sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

4857 sayılı iş kanununa göre işçi nedir?

Hukuk Dairesi E. 2016/18788 K. 2020/4087 ve 10.03.2020 tarihli Kararında işçiyi kanun hükmüyle paralel bir olarak “4857 sayılı İş Kanunu işçi tanımına 2 nci maddesinde yer vermiştir. Buna göre “bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi” denir.” şeklinde tanımlamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eduhukuk.com

Özel sektör çalışanları hangi kanuna tabi?

İş Kanunu'nun 30. maddesine göre, işverenler elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

4857 sayılı İş Kanunu işyeri nedir?

Yeni İş Kanununa göre ise, işveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlarıyla işçinin birlikte örgütlendiği yere işyeri denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

4857 sayılı İş Kanunu memur mu?

İş güvenceleri açısından, işçiler 4857 sayılı İş Kanunu'na, memurlar ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak istihdam edilmektedir. İş güvencesi olarak, memurların sahip olduğu iş güvencesi ile işçilerin sahip olduğu iş güvencesi kıyaslanmayacak kadar memur lehinedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egetelgraf.com

4857 Sayılı İş Kanunu-Özet

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Sürekli işçi kadrolu mu?

Sürekli işçi kadrosu 4D'li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D'li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

4857 sayılı İş Kanunu kaldırıldı mı?

01.09.1971 tarihinden bu yana otuz iki yıldır uygulanan 1475 sayılı İş Kanunu, 10 Haziran2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu ile yürürlükten kaldırılmış bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

4857 sayılı iş kanunu kaç saat çalışır?

4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

4857 sayılı iş kanununa göre hangisi iş sözleşmesi türü?

4857 Sayılı İş Kanunun 13. Maddesinde “işçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesi olduğu” kabul edilmiştir. 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunun 393.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ocalhukuk.com

4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?

Sözleşmenin feshi de kendi içinde “süreli fesih” ve “derhal fesih” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Süreli fesih 4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesinde yer almıştır.Bu maddeye göre belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bariserdem.com

4857 sayılı İş Kanunu kimleri kapsamaz?

maddeye göre İş Kanunu kapsamı dışında kalan işler şu şekilde belirlenmiştir:
  • -Deniz Taşıma İşleri. ...
  • -Hava Taşıma İşleri. ...
  • -50 ve 50'nin altında işçi çalıştıran tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerleri. ...
  • -Aile Ekonomisi. ...
  • -Ev Hizmetleri. ...
  • -Çıraklar. ...
  • -Sporcular. ...
  • -Rehabilite Edilenler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

Özel sektör işçileri kimlerdir?

Özel sektör, işçileri bireysel işletme sahipleri, şirketler veya diğer hükümet dışı kuruluşlar aracılığıyla istihdam eder. İşler, imalat, finansal hizmetler , meslekler, misafirperverlik veya diğer devlet dışı pozisyonlardakileri içerir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

SGK 4857 sayılı kanun nedir?

Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor. İş Kanunu, iş hukuku ile ilgili düzenlemelerin temelini oluşturuyor. Bu kanunda işçi, işveren, işyeri, iş sözleşmesi gibi kavramlar açıklanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Sürekli işçi hangi kanuna tabi?

Sürekli İşçi Kadrosu (4/D) Nedir? (4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun “İstihdam Şekilleri” başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. •4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pdb.mersin.edu.tr

Aşağıdakilerden hangisi 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında değildir?

Buna göre İş Kanunu'nun kapsamı dışında tutulanlar, pilot, hostes, makinist, telsizci gibi uçuş personelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eforosgb.com

Çalışan gruplarından hangisi 4857 sayılı Kanun kapsamında değildir?

MADDE 4- Aşağıda belirtilen işlerde ve iş ilişkilerinde bu Kanun hükümleri uygulanmaz; a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, b) 50'den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde, c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri, d) Bir ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

4857 sayılı İş Kanunu 6 madde nedir?

Madde Metni

İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

4857 sayılı İş Kanunu 19 madde nedir?

Madde 19 - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

4857 sayılı İş Kanunu 5 maddesi nedir?

(Ek: 6/2/2014-6518/57 md.) İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik,siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

4857 sayılı kanuna göre hafta tatili kaç saat?

İş Kanunu'nun 46. maddesinde “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63'üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.” hükmü yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Haftada 6 gün çalışmak yasal mı?

Ayrıca iş sözleşmesi ile belirlenmesi durumunda haftalık çalışma saati 45 saat'ten daha az olabilir. Günlük çalışma saati belirlenirken haftalık çalışma saati en fazla 6'ya bölünebilir. Yani 1 haftalık süre içinde en fazla 6 gün çalışma yapılabilir. Bu durum İş Kanunu Madde 46'da hafta tatili bölümünde belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isgnedir.com

Haftalık 45 saat yemek molası dahil mi?

Yasal düzenleme gereğince haftalık azami çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmakta, bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir. Çalışma süresinin hesabı sırasında işçilere verilen ara dinlenme süreleri (yemek molaları, çay molaları vb.) çalışma süresinden sayılmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebenews.com

4857 sayılı iş kanunun amacı nedir?

Madde 1 - Bu Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?

Buna göre; iş güvencesine sahip işçiler sebepsizce veya haksız sebeplerle işten çıkarılıp iş sözleşmeleri feshedilemeyecektir. İşçinin haksız nedenle işten çıkartılması halinde ise işçinin İşe İade Davası açabilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

4857 sayılı İş Kanunu 10 maddesi nedir?

4857 SAYILI KANUN GEÇİCİ 10'UNCU MADDESİ – (Ek:16/4/2020-7244/9 md.) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: star.com.tr
Önceki makale
Dokunmak neden önemli?
Sonraki makale
Şarap lekesi cikar mı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT