Sinirlerin çoğunun duyu sinirleri olduğu vücudumuzda deri en önemli duyusal uyarımı sağlar. Bu sayede basınç, sıcaklık ve ağrı hislerini algılayabiliyoruz. Dokunma ve okşama ile sinyaller hazza, sevgiye, güvene ve yaşam enerjisine bağlanıyor.
Etrafımızla iletişim ve sosyal beceriler için gereklidir. Güvende hissetmemizi sağlar. Dokunma duyusunun 2 bileşeni vardır. İlki, potansiyel zararlı olabilecek durumlara karşı uyaran, koruyucu taktil duyu sistemi, ikincisi de hatırlama ve dokunuşların anlamlarını ayırt etmeye yarayan ayırt edici taktil duyu sistemidir.
Dokunma ve okşama ile sinyaller hazza, sevgiye, güvene ve yaşam enerjisine bağlanıyor. Bir insanın eline dokunmak, koluna değmek ya da saçını okşamak tüm sözcüklerden daha anlamlıdır. Bir çocuğun en önemli besini kucaklamak, sarılmak, elini tutmak ve okşamaktır.
Vücudunuzda cildin altında yaklaşık 5 milyon dokunma reseptörü vardır. Acı, dokunma, sıcaklık ya da basınç hissettiğinizde, bu reseptörler nöronlara elektrik sinyalleri gönderir ve bu sinyaller sonrasında omurga üzerinden beyne iletilir. Bu reseptörlerin temel görevi vücudu korumaktır.
Omuza dokunmak, “Seni takdir ediyorum.” demektir; sırtı sıvazlamak ise “Acı çektiğini biliyorum. ”. Kalabalığın içerisinde el ele tutuşmak, bağlantıyı koruma ısrarıdır; sarılmak ise teselliyi getirir. Bunlar, dokunmanın sevgiyi iletme yollarının farklı formlarıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Size bir şekilde "dokunma" arzusunu her seferinde dışa vuruyorsa, bu davranış kalıbı da önemli bir ipucu verir. Bunu genellikle "tesadüfen" yapmış gibi gösterirler ve "kazara" kadının eline, omzuna veya koluna dokunmaya çalışırlar. Bu belirti güçlü bir hoşlanma işaretçisi sayılır.
Rıza dahilinde fiziksel temasta bulunmak stresimizi azaltıyor, bizi rahat hissettiriyor, fiziksel sağlığımıza iyi geliyor ve beyin gelişimimizi destekliyor. Romantik ilişkilerde ise dokunmanın, ilişki memnuniyeti üzerinde olumlu birçok etkisi bulunuyor.
Kulak, işitme organımızdır. Burun, koku alma organımızdır. Dil, tat alma organımızdır. Deri, dokunma organımızdır.
Dokunma duyusu deride yada hemen deri altındaki dokunma reseptörlerinin uyarılmasıyla algılanırken, basınç duyusu daha derin dokulardaki şekil değişiklikleriyle ortaya çıkar.
Dokunma Duyusu
Vücudumuzu saran deri sayesinde cildimize temas eden her şeyi algılayabiliriz. Özellikle nesnelerin ısısını ve şeklini ayırt edebiliriz. Derimiz dokunma dışında vücudumuzu dış etkenlere karşı koruma işlevini de görmektedir.
Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır. Peygamber'e (sav) biat eden kadınlar dediler ki: "Ey Allah'ın Resulü, biat ederken elimizi tutmadınız." Peygamber (sav) "Kadınların elini tutup tokalaşmam." buyurdu (Ahmed bin Hanbel, Nesâî, İbn Mâce).
Bu nedenle, kadınların erkeklerin sadece cinselliği düşündüklerini ve bu doğrultuda harekete geçtiklerini düşünmemeleri gerekiyor. Nasıl ki, kadınlar sevgi göstermenin yöntemlerinden biri olan dokunulmaktan hoşlanıyorlarsa, erkeklerde dokunmaktan hoşlanıyorlar ve seksi sevgilerini gösterme biçimi olarak yaşıyorlar.
Erkeklerin kadınlara ilgi gösterirken en çok kullandıkları hareketlerden biri de dokunmadır. Aşık erkekler, sevdikleri kadının eline, omzuna, saçına sıklıkla dokunmak ister ve hatta çoğunlukla bunları yapabilmek için bahaneler uydururlar.
Ağız içi enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, diş enfeksiyonları ve sistemik enfeksiyonlar; örneğin HIV enfeksiyonunda tat alma bozukluğu görülmektedir. Pek çok antibiyotik, allerji ilaçları , antidepresanlar ve çeşitli psikiyatrik ilaçlar tat alma bozukluğu yapar.
Dokunma duyusu
Gebeliğin 8'inci haftasında başlar. Dokunmanın ilk hissedildiği noktalar; ağız çevresi ve yanaklardır. Gebeliğin 12'nci haftasına doğru el ayaları ve genital bölgede dokunma hissini algılayan sinirler gelişir. Karın derisi ve kalçalar gebeliğin 17'nci haftası civarında dokunma duyusunu algılamaya başlar.
Elimizin ya da bedenimizin herhangi bir parçasının bir yüzeye dokunması aktif dokunma, veya birinin ya da bir şeyin bedenimize teması pasif dokunmadır.
Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
Dokunma duyusu deride bulunan reseptörler aracılığı ile alınır ve merkezi sinir sistemine iletilerek ağrı, sıcaklık, basınç gibi çeşitli duyuların algılanmasını sağlar. Dokunma duyusu taktil duyu olarak da adlandırılır.
Dünyayı algılamamız için beş duyu organımız bulunmaktadır. Bunlar görme, duyma, tatma, koklama ve dokunma duyularıdır.
"Science" dergisinde yayımlanan araştırma, insanın duyu organlarından en hassas olanının yaklaşık 400 koku reseptörünün bulunduğu burun olduğunu gösterdi.
Görme en önemli duyumuzdur. Gözlerimizle, diğer bütün duyularımızla çevremizden topladığımızdan daha çok bilgi toplarız. Gözler açık olduğu sürece beyne sürekli bilgi iletir.
Deri, cilt veya ten, bazı hayvanların vücutlarını kaplayan en üst katman olup, altında barındırdığı kas ve organları koruyan doku tabakalarından oluşan bir örtü sistemi organıdır. Bu tabakanın altında yağ tabakası vardır. Yağ tabakası canlının vücudunu sıcak tutar ve darbelere karşı korur.
Yanlışlıkla eli kolunuza veya omzunuza çarpıyorsa bilin ki sizden hoşlanıyor. Dokunma arzusu bir şekilde dışa vuruyorsa bu ciddi bir ipucudur ancak bunu arkadaşınız olduğu için yanlışlıklaymış gibi göstermeye çalışır. Erkeklerin hoşlanma belirtilerinin en belirgin maddesindeyiz.
TESTİSLERİN BİRLEŞİM ÇİZGİSİ
Testisler erkeğin uyarılması için oldukça etkilidir. Özellikle iki testisin birleştiği nokta erkeklerin en önemli zevk noktalarından biridir. Seks sırasında iki testisin birleştiği ince çizgiye küçük dokunuşlarda bulunarak erkeğin çok daha yüksek haz duymasını sağlayabilirsiniz.
Bunun için ön sevişme sırasında ilk G noktası olan ve “frenulum” olarak bilinen penisin hemen altındaki hassas bölgeye dokunulmalıdır. Sinir uçlarının yoğun olduğu frenulum, penisin hemen altındaki hassas bölgedir ve dokunulduğunda erkeklere kendinden geçirici bir his yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri