SSK emeklileri, tahsis numaralarının son hanesine göre maaş alır. Son rakamı 9 olanlar her ayın 17'sinde; 7 olanlar 18'inde; 5 olanlar 19'unda; 3 olanlar 20'sinde ve 1 olanlar ise her ayın 21'inde maaş almaya hak kazanır.
5510 sayılı Kanunla getirilen sistemde Aylık = Ortalama Aylık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı formülüne göre hesaplanmaktadır. 8100 günden az olanların 8100 günü varmış gibi değerlendirilir. Diğer bir ifadeyle, aylık bağlama oranları % 45'in altında olamaz.
Emekli maaşı hesaplaması için, öncelikle sigortalının aylık brüt kazancı belirlenir. Sigortalının aylık brüt kazancı, SGK'ya bildirilen ücretlerin toplamına eşittir. Ardından, sigortalının prime esas kazancı belirlenir. Prime esas kazanç, sigortalının aylık brüt kazancının yüzde 70'ine denk gelir.
Gelelim asıl konumuz olan emekli net aylık tutarı ne demek sorusunun cevabına. Emekli net aylık tutarı birikmiş ödemeden farklı olarak her ay alabileceğiniz ve ek ödeme dahil net maaşınızdır.
Emekli olmak için başvuruda bulunanların ilk maaşı, başvurdukları ayın bitiminden sonra gelen ilk ayın başında ya da son haftasından itibaren yatırılır.
İlgili 24 soru bulundu
Emekli aylıkları, normal ödeme takvimine göre her ayın 17'sinde yatırılmaya başlanıyor.
Emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösteren kök maaş, emekli maaşının ham hali anlamına geliyor. En düşük emekli maaşı sınırlaması ile sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen zamla alt sınıra yükseltiliyor.
Kök maaş, emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösteriyor ve en düşük emekli aylığına yapılan artış sonrasında getirilen zamlar olmadan emekli maaşının ham hali anlamına geliyor. Kök maaş ya da kök aylık, e-devlet üzerinden “Emekli Aylık Bilgisi” kısmında aylık tutar olarak görülebiliyor.
e-Devlet şifresi olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını basit şekilde tespit edebiliyor. SSK'dan emekli olanlar, e-Devlet'e giriş yapıp "arama" kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor.
İlk emekli maaşımı PTT'den almak için ne yapmalıyım? SGK İl Müdürlüklerine SGK Tahsis Talep Formunun teslim edilmesiyle gerçekleştirilebilmektedir. Söz konusu formda belirtilen banka üzerinden ilk emekli maaşı alınabilmektedir.
Emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösteren kök maaş, emekli maaşının ham hali anlamına geliyor. En düşük emekli maaşı sınırlaması ile sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen zamla alt sınıra yükseltiliyor.
Öncelikle e-Devlet portalına giriş yapılıyor. Arama motoruna "Ne kadar emekli maaşı alırım" yazılıyor. İlk seçenekte çıkan "4A emekli aylık bilgisi hesaplama"ya tıklanıyor. Gelen ekranlarda istenen bilgiler girildikten sonra alınacak tahmini emekli maaşı ve diğer bilgiler görülebiliyor.
Buna göre 2023'ün ikinci yarısında 7 bin 324 lira olan 4a en düşük emekli maaşı Ocak 2024'te 10 bin 444 liraya; 6 bin 558 liran olan 4b maaşı 9 bin 352 liraya; 5 bin 163 lira olan 4b tarım maaşı 7 bin 362 liraya ve 9 bin 497 lira olan en düşük memur emeklisi maaşı 13 bin 542 liraya yükseldi.
10.000 lira maaş alan emeklinin zam oranı %38 olarak hesaplandığında ise 3.800 lira artış alacak ve yeni maaşı 13.380 liraya yükselecek.
Memur emeklilik maaşı hesaplama için kullanılan formül: Ortalama aylık kazanç x Aylık bağlanma oranıdır. Örnek verecek olursak; 25 yıl memur olarak 2000 TL brüt ücretle çalışan birinin emekli aylığı 1000 TL olarak hesaplanır. Eğer 30 yıl çalışıldıysa o zaman emekli aylığı 1200 TL olur.
Geçen yıl seyyanen zamla 5500 TL'den 7500 TL'ye çıkarılan en düşük emekli aylığı 10000 TL'ye yükseltildi.
Kök maaşı 6500 lira olan bir emekli en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın üzerinde aylık alacak.
Böylece kök maaşı 7291.21 liraya ulaşıyor. Bunun üzerine yüzde 4 oranında ek ödeme olan 291,64 lira da eklendiğinde kök maaşı 7582.85 liraya ulaşıyor. Yani güncel rakamlarla en düşük emekli maaşı olan 7500 liranın üstüne maaşı çıkmış oluyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN LİRA OLDU
Yani emeklinin ek ödeme dahil kök maaşı 6669 liraya yükselmiş oldu.
Ancak 2023 yılında başvuran herkes bu yıl içindeki enflasyon artışlarından yararlanacak ve bu artışlar maaş hesaplamalarında kullanılacak. Şimdi ödenen farklar nereden kaynaklanıyor? Burada kök aylığı 6.000 TL olan bir EYT'li için 16 günlük hesap bu miktar üzerinden yapılıyor.
Kök maaş uygulaması tüm emeklilerde var. Net maaş kazançlara göre hesaplanıyor ve bunun üzerine yüzde 4 ek ödeme ekleniyor. Memur emeklileri de diğer emekliler gibi her ay yüzde 4 oranında ek ödeme alıyor. Bunun dışındaki aylıkları kök aylıklarını oluşturuyor.
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ 3.000 LİRA OLDU
Yeni yıl ile beraber SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin aldığı bayram ikramiyeleri %50 artışla 3.000 liraya yükseltildi. Emekliler Ramazan Bayramı'nın yanı sıra Kurban Bayramı'nda da ikramiye ödemesi alacak. 2024 yılında Kurban Bayramı 16 Haziran tarihine denk geliyor.
Emekli bayram ikramiyesi ödemeleri 5 Nisan tarihine kadar yatırılacak. 2024 yılında bayram ikramiyesi tutarı 3.000 lira olarak belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada 4A, 4B , 4C emekli ikramiyelerinin yatış tarihi gün şeklinde duyurulmuştu.
Emekli maaşı ödeme tarihleri değişmedi. Emekli maaşları, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin tahsis numarasının son hanesine göre hesaplara yatırılıyor. Buna göre SSK'lı emekliler her ayın 17-26'sı arasında, Bağ-Kur'lular ise her ayın 25-28 arasında emekli maaşı ödemesini alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri