Boşanmada Mehir Alacağının İspatı Mehir alacağı senetle ispat hükümlerine tabi olup, mehir borçlusu tarafından imzalanan yazılı bir senet, borcun varlığını ispat için yeterlidir. Tanıkla ispat mehir alacaklarında hukuken mümkün değildir.
Mehir olarak maddî veya malî değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.
Mehir senedi tanıkla ispat edilemez.
Mehir senedi gibi yazılı bir belge olmadan yapılan mehir sözleşmesi hukuken geçersizdir. Ayrıca taşınmaz bağışlama vaadini içeren mehir sözleşmesinde söz konusu sözleşmenin geçerliliği açısından resmi şekil şartlarına uygun bir şekilde yapılması gerekir.
Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vâki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlea) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/188-189; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 4/388; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, 1/303-304).
MEHİR SENEDİNİN GEÇERLİLİK ŞARTLARI
Mehir senedinin hukuki sonuç doğurabilmesi için geçerli olması gerekmektedir. İslam hukukundaki mehir hiçbir şarta tabi değilken günümüz hukukunda birtakım şartlara tabidir. Mehir senedi; – Taşınır eşya veya para mehir verilmişse : senet yazılı olarak yapılmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Türk Borçlar Kanunun 288. Maddesi bağışlama vaadini yazılı şekil şartına bağlamıştır. Dolayısıyla mehir senedinin de yazılı olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Mehir verilmezse ne olur? Mehir verilmezse mehir alacaklısı kadının alacağını tahsil etme hakkı olur. Bunun için icra takibi veya alacak davası başlatılabilir. Ancak mehir sadece mehir senedi mevcutsa alınabilir, yoksa verilmediğinde hiçbir şey yapılamaz.
Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır. Bir kız ile bir erkek nikahlanıp, sonra boşanırlarsa, böyle meşru bir halvet de olmamışsa, mehrin yarısını verir. Halvet olmuşsa mehrin tamamını verir.
Aşağıda yazılı yargıtay kararına göre Mihir Senedi, Resmi Nikah Yapılmadığında Geçerli olmayacaktır. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2021/8076 E. , 2022/1622 K.
Anılan madde gereği taraflar arasındaki mehir senedinin evlilikten altı gün önce düzenlenmiş olması nedeniyle evliliğe yönelik olduğu, bu nedenle tarafların iddialarını tanıkla ispatlayabilecekleri düşünülebilirse de, HMK'nın 203/1-a maddesinde sayılan yakın hısımlar arasında dahi senedin aksi tanıkla ispat edilemez.
Boşanma davası ile birlikte mehir senedinden doğan alacak talep edilebilir. Ancak alacağın talep edilebilmesi için alacağın kaynağı olan mehir senedinin geçerli şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu mehir ile ilgili bir düzenleme yapmamakla birlikte bunu yasaklamamıştır.
◼️Boşanmanın veya ölümün gerçekleşmesi halinde para, altın, eşya gibi menkul değerlerin verileceğine dair vaadin geçerliliği, bu sözleşmenin yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır. Uygulamada bu yazılı anlaşmalara, mehir senedi denilmektedir. Yazılı şekil şartına uyulmadan verilen mehir geçersizdir.
İslâm'da satışı veya kullanılması mübah olan her şey mehir olarak verilebilir. Taşınır ve taşınmaz mallar, zinet eşyası, standart (mislî) olan şeyler ve hatta taşınır veya taşınmaz bir maldan yararlanma hakkı da bunlar arasındadır (Kâsânî, Bedâiu's-sanâi', 2/279).
Mehir nikâh anında belirlenip belirlenmemesine göre ikiye ayrılır. Mehrin miktarı nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ denir. Nikâh esnasında mehrin miktarının belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması halinde, evlenen kadın mehr-i misil hak eder.
MEHİR SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA VAZGEÇME
Her zaman istenilebilir. Ancak, belirli şartların oluşması halinde mehire söz veren kişi, sözleşmeden dönebilir, cayabilir. Örnek vermek gerekirse; evi terk eden ya da sadakatsizlikte bulunan, ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen kadına mehir ödenmeyebilir.
Gram Altın bugünkü alış kuru 2.354,24 TL, satış kuru 2.354,54 TL'dir. Gram Altın kuru en son 01 Nis 2024 - 12:00 tarihinde güncellenmiştir. Bu Gram Altın kuru verileri doğrultusunda 100 Gram Altın 235.453,50 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
11) Düğünde takılan takılar mehir yerine geçer mi? Düğünde takılan takılar, İslam hukukunda mehir olarak kabul edilmez. Mehirden farklı olarak, düğün takıları, düğüne katılan misafirler ve aile bireyleri tarafından gelin ve damada hediye olarak verilir ve genellikle kadının kişisel malı olarak kabul edilir.
Boşanma veya kocanın ölümü hâllerinde nikâh sona erdiğinde mehr-i müeccel, muacceliyyet kesbeder (mehr-i mu'accel gibi olur) ve hemen peşin olarak ödenmesi gerekir. Boşanma halinde bu mehri koca öder; ölüm hâlinde ise mirasından ödenir.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Mehir nikâhın şartlarından mıdır?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Nikâhtan önce belirlenen mehir (müsemmâ) veya belirlenmemişse mehr-i misil evliliğin neticesidir, rüknü veya şartı değildir.
İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran'dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.
Boşanan kadının mehir alacağını talep etmesinin de boşanmadaki kusuruyla bir ilgisi bulunmamaktadır. Aldatma nedeniyle boşanma davasında da aldatma olgusunun kim tarafından gerçekleştirildiğine bakılmaksızın kadın eş, eşiyle arasında hazırlanmış geçerli mehir senedine dayanarak mehir alacağını talep edebilir.
Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.
Mehir alacağı davası ile ilgili olarak boşanma davası ile birlikte dava açılabilmesi mümkün olmaktadır. Boşanma davaları Aile Mahkemesi'ne başvuru yapılarak açılır. Eşlerden birinin yerleşim yerindeki aile mahkemelerine dava açılabilir.
Diğer bir ifade ile mehir, nikâhtan önce peşin ödenmişse, kadının mülküne aktarılmışsa, buna klasik ifadesiyle mehri muaccel denir. Mehrin ödenmesinin kocanın ölümüne veya boşanmasına ertelenmesi durumunda, terekenin taksiminde kadına ödenen mehre ise mehri müeccel denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri