5 Aylık Hamilelik Bebek Hareketleri 5 aylık bebek kollarını, bacaklarını hareket ettirdikçe karnınızda kelebek çırpınışlarına benzer bir his duyabilirsiniz. Hareketleri daha erken hisseden anne adayları, bu aydan itibaren biraz daha güçlü hissedebilir.
Bebeğin hareketleri, hamileliğin ilerleyen aşamalarında daha belirgin hale gelir. 5 aylık bir bebek genellikle kollarını ve bacaklarını hareket ettirir, ellerini yumruk yapar, parmaklarını oynatır ve hatta bazen başını hareket ettirir.
Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler. Bebek hareketlerine konsantre olarak izleyen anne adayı bu hareketleri 5. ayda rahatlıkla hissedebilir. Bebeklerin çok hareket etmelerinin hiç bir sakıncası yoktur.
Anne Karnında Bebek Hareketleri
Bebeğiniz, gebeliğiniz başladığı andan itibaren sürekli olarak karnınızın içerisinde hareket etmektedir. Siz bu hareketleri ancak gebeliğinizin 16-20. haftaları arasında hissetmeye başlayabilirsiniz.
21 haftalık gebelikte bebek nerede durur? Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır.
İlgili 32 soru bulundu
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır.
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
Hamilelikte 5.Ay'da Bebeğin Gelişimi
Bebeğin akciğerleri gelişmeye devam ederken, kemik iliği oluşumu hızlanır. Hamilelikte 5. Ayda bebeğin doğumu ardından nefes almayı sağlayacak olan sürfaktan üretilmeye başlanır. Beşinci ayda kırmızı kan hücreleri ve bilirubin üretilir.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
Kaşlar, saçlar ve tırnakları hamileliğin 5. ayında oluşumlarına devam ediyor. Beş aylık gebelikte bebeğiniz zamanının bir kısmını uyuyarak geçirir. Uykusu 20 dakika – 2 saat arası sürebilir. Gözlerini sağa sola hareket ettirebilse de göz kapakları hala kapalıdır.
Anne karnındaki bebeğin ilk hareketi daha 8. haftada başlasa da, anne adayı bunu daha geç hisseder. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
17 - 18 hafta gebelik 4 aylık. 21 - 22 hafta gebelik 5 aylık. 25 - 26 hafta gebelik 6 aylık. 29 - 30 hafta gebelik 7 aylık.
20 haftalık gebelik döneminde, bebeğin boyu yaklaşık olarak 20 cm civarındadır. 20 haftalık bebek hareketlerini anne adayı net bir şekilde hisseder. Karın içindeki boşluk uygunsa, bebek takla atabilir veya bacaklarıyla annesini uyarabilir.
Yirminci haftada anne karnındaki bebeğin kilosunun yaklaşık 280-300 gram, boyunun ise 17-20 cm civarında olması beklenir. Yani yirmi haftalık gebelikte bebeğin yaklaşık olarak iri bir patates boyutlarındadır. Bu değerler ortalama rakamlar olmakla birlikte her bebekte birbirinden farklı olabilir.
Gebeliklerde anne karnında bebeğin ölmesi durumunda kanama olması mümkündür. Az miktarda hafif bir kanama olabileceği gibi şiddetli bir kanama da söz konusu olabilir. Kanama olmasının nedeni ise vücudun fetüsü tahliye etme çabası olarak açıklanabilir.
21 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu
Bu haftada bebeğin boyu yaklaşık 19-20 cm, kilosu ise yaklaşık 300-350 gramdır.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
Hamileliğiniz ilerledikçe bebeğinizin daha farklı tekme attığını hissedeceksiniz, hamileliğin erken dönemlerinde göbek deliğinin altında çırpınan hareketler ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kaburgalarınızdan yukarı doğru pelvik bölgenize kadar değişebilen daha güçlü hareketler.
Bebek hareketleri ilk hamilelikte 19-21. haftalar arasında ve sonraki gebeliklerde daha erken hissedilmeye başlanır .
Bu hafta gebelikte 5. ayın sonlarına yaklaşıldığı anlamına gelir. İkinci trimesterdeki ikinci ay olan bu ayı tamamlayan anne adayları, ikinci trimesterin son ayı olan 6. ayın içerisine girer. 22. hafta ve genel olarak ikinci trimester, anne adaylarının karınlarının büyüyüşünü keyifle izleyeceği bir dönemdir.
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
25. hafta hamilelik yaklaşık 6 aylık hamileliğe denk gelir ve ikinci üç aylık dönemin sonuna yaklaşıldığını gösterir. 24 haftalık gebelikte bebekler ortalama bir mısır koçanı boyutunda olurken, henüz daha doğum pozisyonuna geçmemiş olur.
Hamilelik döneminde görülen yüksek düzeydeki stres hormonları, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle anne adayları günlük programlarını sadeleştirmeli, fiziksel etkinlik yapmalı ve rahatlama alıştırmalarıyla sakinleşmeye çalışmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri