Boyama kitabı, hikaye kitabı okuma, okunanı anlattırma, resim çizme, karşılıklı taklit etme oyunu gibi etkinlikler çocukların zihinsel gelişimi için önemlidir. Parkta oynama, evcilik gibi hareketli oyunlar da zeka gelişimi ile birlikte fiziksel olarak da sağlıklı gelişime aracılık eder.
2 yaş döneminde seçilebilecek oyuncaklar
Evde ve sokakta arabalar ile oynama, salıncak, kova, kürek, kum, su ile oynama, renkli kitap ve resimler ilgisini çeker. Müzik, çocuk şiir ve hikayelerinden hoşlanır ve oynar.
“Özellikle 1,5-3 yaş arası çocuklar dil gelişimi ile birlikte sembolik oyunlar (evcilik, doktorculuk vb.) kurmaya başlarlar.
İlgili 44 soru bulundu
İSTANBUL, (DHA) - 'Oyuna Genç Bakış' başlıklı panel öncesi çocuklar için oyunun önemine değinen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
Bir süre sonra 2 yaş civarında akranlarıyla yan yana oyunlar oynamaya başlarlar. Bu paralel oyunlarda benzer şekilde oyun kurarlar fakat hala yeteri kadar etkileşim halinde değillerdir.
Çocukların hareket ederek öğrenmesini ve sosyalleşmesini amaçlayan oyun grupları genel olarak 15-18 Ay itibariyle başlamaktadır.
Ebe olan çocuk saklanan oyuncağı bulmaya çalışırken, diğer çocukların ebe oyuncağa yaklaştığında “sıcak”, uzaklaştığında ise “soğuk” diyerek ebeyi yönlendirecekleri söylenir. İsteyen diğer çocuklar da ebe oluncaya kadar oyuna devam edilir. Sonrasında yapılanlar özetlenerek etkinlik sonlandırılır.
2 Yaş Motor Gelişimi
Koşabilir, 3 tekerliği olan bir bisiklete binebilir, tutunduğunda tek ayağının üzerinde durabilir, ayağıyla topa vurabilir, mobilyaların üzerlerine çıkabilir, merdivenlerden az yardımla inip çıkabilir, parmak uçlarında durabilir ve 2 ayağının üzerinde zıplayabilir.
2 yaş çocuğun yürüme, konuşma, kendi kendine yemek yeme ve kısmen giyinme gibi becerileri kazanmasıyla birlikte tam anlamıyla bağımsız olmaya başladığı dönem olarak kabul edilebilir. Prof. Dr. Haluk Yavuzer bu yılki hızlı gelişimin çocuğu birçok alanda bağımsız hale getirdiğini vurgulamaktadır.
İstedikleri yerine getirilmediğinde çocukların kendini yere atması, kafalarını bir yerlere vurması, elindeki nesneleri bir yerlere fırlatmaları, ağlama, çığlık atma, uyku bozuklukları, yemek yemek istememe, normalde eğlendikleri şeyleri yapmama 2 yaş sendromu bulgularındandır.
Korkular, anne ile bağımlı kurulan ilişki, bakıcı ve oyun oynayan anne baba ile birlikte çocuğun kendini sakinleştirememesi, oyuna odaklanma sorunsalları, ekran bağımlılıkları vb. pek çok sebebe dayanan sorun ile çocuğunuzun tek başına oyun oynama alışkanlığı geliştirememiş olabilir.
Konuşamayan çocukların tedavisi nasıl yapılır? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Psikolog Leyla Arslan, normal konuşmanın 8 aydan başlayarak 2,5 yaşına kadar devam ettiğini belirterek "2,5 yaşındaki çocuktan üç sözcüklü cümle kurmasını bekliyoruz. Kendini sözle ifade edemiyorsa endişe edilmelidir.
Anaokuluna giden öğrenciler en geç 21.00'da, İlkokula giden öğrenciler 22.00'da, Ortaokul ve liseye gidenler öğrenciler 23.00'da yatmalı. Sabah 07:00 gibi kalkmalı.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.” “Kitap ve sporun olmazsa olmaz…
Oyun Terapisi Kaç Yaş Aralığına Uygulanır? Çocukların gelişim özelliklerine göre 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bir yöntemdir.
Eğer çocuğunuz bu tarz davranışlar sergiliyorsa, durumunu geniş bir bakış açısıyla görmesine yardımcı olun. Bazen kaybetmenin veya tüm kararları verememenin o kadar önemli bir şey olmadığını söyleyin. Çocuğunuza o oyunun yıldızı ya da odak noktası olmasa da onu seveceğinizin garantisini verin.
Okul dışı oyunlarımız çok daha çeşitliydi. Bugünün çocuklarınca, oynanması bir yana, adı dahi işitilmemiş onlarca oyun… İlk akla gelenler: Kazık, Düğme, Taşını Dik, Dana Çevirme, Aşık, Uzun Eşek, Fındık, Sigara Kağıdı, Çelikçomak, Körebe, Saklambaç, Seksek, Birdirbir…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri