Kedilerin belirli dönemlere ait yaşları vardır. Yavru kediler, 3 ile 6 aylık olanlar 10 insan yaşında olurlar. Kediler ergenlik döneminde 1-2 yaşında olurlar. Bu da 20-25 insan yaşı anlamına geliyor.
Kedi yaş hesaplama yaşamının ilk iki yılının kabaca bir insanın ilk 25 yılına eşit olduğu genel olarak kabul edilmektedir. Bundan sonraki her yıl, kedi yaş hesaplama yaklaşık dört insan yılına yaklaşır. Bu, altı kedi yaşındaki kedinizin yaklaşık 41 yaşındaki eşdeğer bir insan yaşına sahip olduğu anlamına gelir.
Bir kedinin doğduğu ilk aşamaya yavruluk dönemi denilmektedir ve doğumdan 6 aylık olan süreye kadar bu böyle devam etmektedir. Yavru kediler ilk 4 hafta anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Bundan sonra dönemde ise kademeli olarak, kuru yavru kedi maması ya da ıslak gıdalar ile sütten kesilmeye başlayabilirler.
Kediler, ilk 12 ayda, yaklaşık 10-14 yaşındaki bir insanın olgunluğuna ulaşır. 2 yaşına geldiklerinde ise, bu onların insan yaşı ile 25. yaşlarıdır. İlk 2-3 yıldan sonra, kedilerin büyüme hızı yavaşlar ve orta yaş dönemine girmeye başlarlar. 2 yaşından sonraki her yıl, yaklaşık 4 yaş ekleyerek hesaplanır.
Kediler 3-4 aylıkken bebek dişlerini dökmeye başlarlar. Neredeyse 6 aylıkken diş değiştirme süreçlerini tamamlarlar. Eğer kedinizin bebek dişleri varsa, 6 aydan küçük demektir. Kalıcı dişleri çıkmış ve renkleri beyazsa kediniz 1 yaşında demektir.
İlgili 30 soru bulundu
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır. Erkek kediler belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra daima çiftleşmeye hazır olurlar.
Kedilerin ortalama ömrü 12 ile 16 yıl arasında değişmektedir. Ancak sokakta doğan ve yaşayan kedilerin ömürleri bu kadar uzun olmamakla birlikte 1 yılı bile dolduramadıkları görülebilir. Beslenme eksikliği, zorlu hava şartları ve kötü muamele kedilerin yaşam sürelerini evde yaşayan kedilere 3'de 1 oranında düşmektedir.
Yavru Kediler Nelerle, Nasıl Oynar? Kediler yavruluk dönemleri boyunca yetişkin kedilere göre oldukça hareketlidir. Özellikle 4-5 aylık olduklarında günün uykudan arta kalan büyük kısmını oyun oynayarak geçirirler. Yavru kedi oyunları dendiğinde ise akla hemen minik toplar, peluş oyuncaklar gelir.
Dişi kediler genellikle 4 ila 6 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır. Ancak, bu süreç ırka, sağlık durumuna ve çevresel faktörlere bağlı olarak 3 aydan erken veya 12 aya kadar geç olabilir. Erken yaşta cinsel olgunluğa ulaşan kediler, daha küçük yaşlarda hamile kalabilir.
Kediler büyüdükçe sakinleşir mi? sorusunun genel yanıtı evet olsa da bu sakinleşmenin ne zaman gerçekleşeceği, daha doğrusu normal şartlarda ne zaman gerçekleşmesinin beklendiği de önemlidir. Kediler yaklaşık 1 yaşına geldiklerinde yetişkinlik dönemine girerler ve bu dönem onların sakinleşmelerinin beklendiği dönemdir.
Yavru kediler, 12 aylık olana kadar hızlı büyümelerinin ve gelişimlerinin desteklenmesi için yavru mamalarında bulunan özel olarak hazırlanmış besinler ile desteklenir. 1 yaşına gelen yavru kedi yetişkin bir kedi olarak kabul edilir ve yavaş yavaş tam ve dengeli yetişkin kedi mamasına geçebilir.
Dolayısıyla 6 ayını dolduran kediler genellikle adet olmaya başlamaktadır. Fakat bu adet insanlardaki gibi ya da regl kanaması açıkça görülen hayvanlarınki gibi değil gizli bir adet dönemi geçirmektedirler. Bu sebeple adet dönemindeki kedilerin kanaması gözle görülür cinsten değildir.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür.
Flossie dünyanın "yaşayan en yaşlı kedisi" unvanını elde etse de, dünyanın "en yaşlı kedisi" unvanı için daha önünde uzun yıllar var. Çünkü bu rekor Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaleti Austin kentinde yaşayan Creme Puff'a ait. Akıl almaz şekilde 38 yaşına ulaşan kedi, 6 Ağustos 2005'te yaşamını yitirmişti.
Erkek kediler, 4,5-5 aylık olduklarında kızgınlığa girmektedir. Kızgınlık belirtilerini göstermeden önce erkek kedilerin kısırlaştırılması, sağlık açısından da önemli bir yer tutar. Bu dönemde sürekli bağıran ve agresif tavırlar sergileyen kedilerin, stres kaynaklı yaşayacağı sağlık sorunları meydana gelebilir.
Çiftleşme gün boyu birden fazla kere gerçekleşebilir. Çiftleşme ve döllenme arasında geçen zaman 24 saati bulabilir. Çiftleşmenin ardından dişi kediden uzaklaşan erkek kediler, yavruların bakımında eşinin yanında olmayacaklarının mesajını bu davranışla net bir şekilde anlatırlar.
Birebir aynı olmasa da evet kediler de regl olmaktadır. Ancak bu biz insanlardaki gibi bir kanama değildir ve gözle görülür şeklide belli olmaz. Kızgınlık dönemlerine girdiklerinde kan yerine kahverengi bir sıvı bırakmaktadırlar. Eğer herhangi bir kan görülüyorsa mutlaka bir veteriner hekime gösterilmelidir.
Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için ideal dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru kedinin gelişimi için hayati önem taşıyan besinlerin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklardan koruyacak olan antikorları da barındırır.
4 aylıktan küçük bir kediniz varsa 2-4 saat arası yalnız bırakabilirsiniz (zaten öyle bir sevgi yumağının yanından kim ayrılabilir ki). 4-5 aylık kedileri 5 saate kadar, 6 aylıktan itibaren de mesainiz süresince evde tek bırakabilirsiniz.
Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır. Uzmanlar 2-6 aylık yavru kedilerin maksimum 8 saat evde tek kalmaları gerektiğini vurgularlar.
Birçok yetişkin kedi ırkı, 24 ila 48 saat boyunca evde yalnız kalabilmektedir. Fakat, her kedinin karakteri ve ihtiyaçları değişkenlik gösterebileceğinden, kimi kediler daha uzun süreler boyunca yalnız kalabilirken diğerleri ise daha sosyal canlılardır.
Kısa tüy yapısına sahip olan Tekir kedi hem fazla tüy dökmezler hem de hafta 1 kere taramanız yeterli olacaktır. Uzun tüy yapısına sahip olan Tekir kediler içinse tarama işlemini haftada en az 2 kez yapmalısınız. Tırnak kesimlerini ise uzamaya başladıkları zaman ve düzenli aralıklarla kesmeniz yeterli olacaktır.
Bu cins kediler doğuştan daha sıcak bir vücut sıcaklığına sahiptir, bu nedenle sık sık vücut ısısını dengelemek amacıyla yıkanma eğilimindedirler. Ancak, yine de her kedinin bireysel karakteri farklıdır ve bazı sfenks kedileri suyla daha fazla ilgilenirken, diğerleri bu konuda daha çekimser olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri