Bu kapsamda; hasta hükümlü ve tutukluların yemekleri için özel bir bütçe ayrılmamakta ancak, raporu bulunanlar için günlük verilen yemeklerinde mevzuat kapsamında zorunlu hale geldiğinde mama ve vitamin vb. ilaçları gibi ihtiyaçları günlük iaşe miktarına bağlı kalınmaksızın kendilerine ayrıca verilmektedir.
aslına bakarsanız ceza infaz kurumunda yemekler tam anlamıyla bedava değildir. devlet hükümlü ve tutuklulara bir günde 3 öğün olmak üzere toplam 5 tl lik iaşe çıkarmaktadır. bunlar her hükümlü ve tutukludan tahsil edilmesi gereken paralardır.
Ülkemiz cezaevlerinde cezalarını infaz eden mahkumlar yedikleri yemeklerin ücretlerini tahliye olduklarında devlete geri öderler.
Vakıflar Bankası Ankara Adalet Bakanlığı Şubesi TR 12 0001 5001 5800 7299 4449 87 nolu İban numarasına iaşe bedelini yatırması ve dekontunu kurumumuz Genel Bütçe Ambar Birimiyle (dahili numara: 3041) iletişime geçerek kesinlikle fiziki olarak veya fax yoluyla ulaştırması gerekmektedir.
7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7346 no'lu Cumhurbaşkanı Kararı ile 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren KDV oranı %8'den %10'a çıkarıldı. Böylece 2023 günlük yemek bedeli istisnası 121,00 TL'ye (110 TL + %10 KDV) yükseldi.
İlgili 20 soru bulundu
İçeride yatanlara devlet günde üç öğün yemek verir. Sabah kahvaltı, öğle ve akşam yemeği. Şimdi belki şaşıracaksınız ama bu yemeklerin parası da cezaevinde yatana ödetilir.
Asgari Ücretle Çalışanın Yemek Parası Ne Kadardır? Her sene asgari ücretin açıklanması ile birlikte çalışanlara verilen günlük yemek bedellerinin istisna tutarları da açıklanır. 2022 yılı için 55,08 TL olarak belirlenmişti. 2023 yılı günlük yemek bedeli ise 118,80 TL olarak belirlenmiştir.
Yemek ücretleri, işverenler tarafından işçinin çalıştığı süre boyunca gıda ihtiyacını karşılaması için ödenmekte olan tutardır. İşverenlerin çoğunun verdiği yemek ücretleri, İş Kanunu kapsamında zorunlu tutulmamaktadır. Ancak bir iş yerinde yemek ücretlerinin ödenmesi veya ödenmemesi iş sözleşmesi ile resmileşir.
“Adlî para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hâllerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.”
Cezaevi yemek bedeli, her mahkumun cezaevinde bulunduğu süre boyunca yemiş olduğu yiyecek (iaşe) bedellerinin tamamının karşılığıdır.
Hükümlü şahıslardan yiyecek bedeli alınmasının kanuni dayanağı 2548 sayılı Kanunun 2. maddesi olup maddenin ilk fıkrası “Her mahkûm cezaevinde bulunduğu müddetçe yiyecek bedelini ödemeğe mecburdur.” şeklindedir.
➡️Yiyecek bedelleri cezaevi idaresince 6 ayda bir bordro yapılarak tahakkuk ettirilebilir. ➡️Mahkûmiyetleri 6 aydan aşağı olan hükümlülere ait bordrolar salıverilecekleri tarihten bir hafta önce düzenlenir.
Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile görüntülü görüşmelerine olanak tanındığını ancak bu hizmet için 200 TL ücret alındığını belirtti.
Bu mahpusların önemli bir bölümü kendi ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak. Hapishanelerde tutulan mahpuslar kendilerine verilen 3 öğün yemek ve koğuş aydınlatması dışında temizlik, giyim, sigara, çay gibi bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda.
Türkiye'de 60 binden fazla mahkûm, Adalet Bakanlığı'na bağlı işyurt kurumlarında çalıştırılıyor. Elde edilen gelirin sadece yüzde 2'si yevmiye olarak ödeniyor. Günlük yevmiyesi 14-17 TL arasında olan mahkumların büyük bölümü özel sektör için çalıştırılıyor.
Cezaevine Para Gönderirken Limit Var Mı? Cezaevine para gönderirken herhangi bir limit yok fakat Hükümlü ve Tutukluların Emanete Alınan Kişisel Paranın Kullanımına Dair Yönetmek madde 5'e göre haftalık harcama limiti 500 TL'dir.
5. Hükümlü ve tutuklular ceza infaz kurumlarında neden elektrik parası ödüyor? Ceza İnfaz Kurumlarına Bulundurulacak Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelikte "Aydınlatma dışındaki elektrik giderleri hükümlü tarafından karşılanır.” hükmü yer almaktadır.
Cezalarının toplamı 10 yıldan az olan hükümlüler, cezalarının sadece 1 ayını kapalı cezaevinde geçirmek, “iyi halli” olmak ve koşullu salıverilme süresine 7 yıl veya daha az kalması kaydıyla açık cezaevine ayrılma hakkına sahiptirler.
Muhtaç durumdaki mahpusların iki seçeneği var. Ya günde 5-6 liraya başkalarının çamaşırlarını yıkamak, temizliğini yapmak ya da günde 6-7 liraya hapishanenin çöp, mutfak işlerinde veya atölyelerinde çalışmak. * Mahpuslar, kendi istekleri dışında ve devletin güvencesinde oldukları iddiasıyla hapishanelerde tutuluyor.
Buna göre işyerinde yemek verilmediği durumda, Aralık ayında günlük 51 lirayı aşmayan yemek bedelleri, personelin banka hesabına da yatırılsa gelir vergisi istisnasından yararlanılabilecek. Günlük istisna tutarı 2023 yılında 110 lira olarak uygulanacak.
Madde 6 – Hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile birlikte çalışan iş yerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servislerinden faydalanırlar. Madde 7 – Yemek servisinin yönetiminden kurumun idari ve mali işlerle görevli birimi sorumludur.
2- İşveren yemek ücretini nasıl öder? Mesai saatleri içinde ya iş yerinde yemek olanağı sunar ya da yine mesai saatleri içinde yemek ücretini nakdi olarak öder. İşveren, çalışana yemek ücretini nakit ödeyeceği gibi yemek kartı ya da yemek fişi şeklinde de ödeyebilir.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanlarınıza günlük 110 TL + %10 KDV dahil 121 TL yemek bedeli verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden ve damga vergisinden istisna tutulur. 1 Aralık 2022 itibarıyla SGK işçi primi ve işveren hissesi ise 105,75 TL'den hesaplanmaktadır.
Kurul, oy birliği ile bütün sahil mıntıkalarına ve göllere uygulanmak üzere her bir gemi adamına verilecek günlük nakdi iaşe bedelinin net 170 lira olmasını kararlaştırdı.
Asgari ücret tarafında ise 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren günlük brüt asgari ücret 333,60 TL oldu. Buna göre 2023 günlük yemek bedeli istisnası 110 TL olarak belirlendi. SGK prim muafiyeti ise aşağıdaki hesaplamaya göre 78,90 TL olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri