5. Düzey: Danışman'ın danışana duyduğu saygıyı, en üst düzeyde iletmesidir. Beşinci düzeyde empati kurmak gerekir. En az üçüncü düzeyde saygı tepkisi veriniz.
Müşterimizin duyguları ve düşüncelerini tam olarak anlasak bile, eğer anladığımızı ona ifade edemezsek empati kurma sürecini tamamlamış sayılmayız (Dökmen, 1997). Aşamalı Empati Sınıflaması'na göre, üç temel empati basamağı vardır. Bu basamaklar; onlar basamağı, ben basamağı, sen basamağı olarak adlandırılır.
3. Düzey: Danışmanın hem duyguyu, hem de içeriği aynen yansıtmasıdır. Bu düzeyde tepkiler daha derinlerde yatan duygulara inmez. Örnek : Danışan: İşte patronumu memnun etmek için elimden geleni yapıyorum.
İleri Düzey Empati: Yalnızca danışanın açıkça ifade ettiklerinin değil, aynı zamanda eksik bir biçimde ima ettikleri veya belirttiklerini de yansıtan gelişmiş empati duyguları olarak adlandırılır.
Bu basamaklar: 1) Senin problemin karşısında başkaları ne düşünür, ne hisseder, 2) Eleştiri, 3) Akıl verme, 4) Teşhis koyma, 5) Bende de var, 6) Be- nim duygularım, 7) Anlatılan soruna eğil- me, 8) Sorun sahibini destekleme, 9) An- latılanı tekrarlama, 10) Derin duyguları anlama.
İlgili 18 soru bulundu
Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine "empati" adı verilir.
Empati; bilişsel empati, duygusal empati ve empatik ilgi olmak üzere üç şekilde sınıflandırıyor.
Aşırı Empati Sendromu kişinin devamlı olarak karşısındakinin duygu ve düşünceleriyle ilgilenmesi ve bu durumun bir çeşit 'aşırı odaklanma' hali oluşturmasıdır.
Bazen psikopatlar (karanlık üçlü özelliklerine sahip insanlar), empati kuramayan, duygusuz kişiler olarak nitelendirilirken, bazen bu konuda herhangi bir sorunları olmadığı ancak umursamadıkları düşünülüyor.
Aşırı Empati Sendromu'na sahip bireyler kendilerine değil, karşılarındakine odaklıdırlar. Kendi duygu ve düşüncelerini daima ikinci planda tutarlar. Bir başka insan için aşırı empati göstererek aslında ulaşmak istedikleri öz saygı ve sevgidir fakat buna asla ulaşamazlar.
İleri Düzey Empati: Yalnızca danışanın açıkça ifade ettiklerinin değil, aynı zamanda eksik bir biçimde ima ettikleri veya belirttiklerini de yansıtan gelişmiş empati duyguları olarak adlandırılır.
Kısaca başkalarının duygularını paylaşma yeteneğini ifade eder. Aynı zamanda duygusal empati bir başkası için endişe duymaya ya da bireysel sıkıntı duygularına yol açar. Yani başkalarının yaşadığı üzüntü, sevinci, aynı onlar gibi yaşayabildiğimiz bir empati türü.
Sözcük anlamından yola çıkarak popüler tanımıyla empati; kişinin kendisini başka bir bilincin yerine koyarak o bilincin duygularını, isteklerini ve düşüncelerini anlayabilme, içselleştirebilme becerisidir.
Üzgün bir arkadaşımız bizi aradığında onunla neşeli bir şekilde konuşmayız. Ses tonumuzu daha ciddi ve üzgün hale getiririz. Onunla aynı hisleri taşıdığımızı göstermek için empati kurmaya çabalarız. Karşınızdaki kişinin duygu ve düşüncelerini anlayabilmek empati olarak adlandırılmaktadır.
Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak, onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Empati sayesinde insan ilişkileri gelişir. İnsanlar arasındaki kavgalar azalır ve zamanla yok olur. Aile içi empati ise aile bireylerinin karşısındaki insanı kendi yerine koymasıdır.
Çoğu modele göre empati en az üç temel bileşenden oluşur. Bu unsurlar, yüz ifadeleri, perspektif alma ve duygusal bileşenlerdir. Bunlardan ilki olan yüz ifadeleri, konuşma veya davranış gibi farklı iletişimsel ipuçları yoluyla kişinin kendisindeki ve diğerlerindeki duyguları tanıma yeteneğidir.
Antisosyal kişilik bozukluğu olan kimseler empati kurma becerisinden yoksundurlar. Bu kişiler için en önemli şey güçtür. Güce ulaşma ve kullanma konusunda önlerine çıkan hiç kimseyi ve hiçbir şeyi önemsemezler. Bazıları çok başarılı olabilir, başarılarını insanlar takdir de edebilir.
Ben-merkezci insanlar empati kurmakta zorluk çekerler. Çünkü ben-merkezcilik ve empati birbiriyle bağdaşmaz. Ben-merkezci kişi, dünyayı sadece kendi bakış açısından gördüğü için karşısındakinin rolünü anlaması, olaylara onun bakış açısından bakması ve bunu karşı tarafa aktarması, yani empati kurması mümkün değildir.
Asperger Sendromu olan kişiler yüz ifadelerini ve beden dilini anlamakta zorlanırlar. Ayrıca empati yapabilmelerine rağmen başkasının bakış açısıyla olayları değerlendirmekte zorluk yaşarlar.
Empati yeteneği güçlü olan kişiler, başkalarının hislerini ve yaşadıkları olayları tarafsızca yorumlayabilir. Empatik bireyler, bu sayede sağduyusu yüksek kişiler olarak da tanımlanır. Empati yeteneği, başkalarının düşüncelerini yargılamadan onları doğru bir biçimde analiz etmeye de katkı sağlar.
Kimi zaman erken çocukluk anılarından kimi zaman maruz kalınan dayatmalardan kimi zaman da travmalardan kaynaklanan bu sendrom, bencilliğin tersine benliğin yıkımına sebep olabilir. Çünkü aşırı empatik kişiler bu aşırılığa değersizlik hissinden kurtulmak, sevilmek ve kabul görmek için başlamış olabilirler.
Empatinin biyolojik boyutları literatürde yer alan çalışmalar ile ispatlanmıştır. Birçok tanıma sahip olan empati, kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak neler hissettiğini ve bu hisleri ne derecede hissettiğini anlayabilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Beynimizin temporal bölgesinde bulunur. Duyguların farkında olunmasına, duygusal tepkilerimizde ve empati yaparken beynin devreye giren kısmıdır ve limbik sistemimizin bir parçasıdır. Özellikle ön (anterior) bölümü dikkat ve yüksek seviyede bilinçli kontrolden sorumludur.
Empati ya da diğer adıyla duygudaşlık; bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum veya davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek anlamına gelir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak olarak da kullanılır.
Empati Örnekleri
Yakın arkadaşın sınavdan çok düşük not aldığında kendisini onun yerine koyup duygularına ortak olmak, Bir hayvan çok acıktığı zaman kendisini onun yerine koyup kendi yemeğini ona vermek, Fakir , yoksul kişi gördüğümüz zaman sadakamızı onlara vermek...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri