Beşinci nesil jet avcı uçağı, 21. yüzyılın ilk yarısında geliştirilen ve gelişmiş aviyonik özelliklere sahip olan jet avcı uçağıdır. 2021 itibarıyla bunlar hizmetteki en gelişmiş savaş uçaklarıdır.
Beşinci nesil avcı uçakları, kendilerini önceki nesil avcı uçaklarından ayıran bir dizi özellik ile karakterize edilen gelişmiş uçaklardır. Gizlilik: Beşinci nesil avcı uçakları, radar tarafından tespit edilmelerini zorlaştıran düşük bir radar kesiti (RCS) ile gizli olacak şekilde tasarlanmıştır.
Beşinci nesil savaş uçaklarına örnek olarak: Çin yapımı J-20 ve J-31, Amerikan yapımı F-22 ve F-35 jet savaş uçakları verilebilir.
Türkiye'den sonra 5. nesil savaş uçağı projesi yürüten iki ülke Japonya ve Hindistan olarak sıralanıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Bunlar aynı zamanda değişken geometrili kanatlara sahip ilk nesil uçaklardı ve bu sayede çeşitli hızlarda ve irtifalarda daha iyi performans elde etmek. Üçüncü nesil jet avcı uçaklarına örnek olarak F-4, British Aerospace Harrier ve MiG-23 verilebilir.
F-35 yeni yeni diğer ülkeler tarafından rağbet görmeye başlamışken ortaya bir anda 6. nesil savaş uçağı geldi. İşte Almanya, Fransa ve İspanya'nın Future Combat Air System (FCAS) programı kapsamında üretilen 6. nesil savaş uçağı prototipi hakkında detaylar…
Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde hâlihazırda 200 adet F-16 mevcut olup, Mayıs 2011 ile Aralık 2012 arasında Gelişmiş Blok 50 Tipi 30 yeni F-16 daha envanterine eklenecektir. 25 ülkenin seçimi olan F-16 uçağından dünyadaki beş montaj hattından şimdiye kadar tüm dünyaya 4.400 adetten fazla teslim edilmiştir.
F-16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin), çok amaçlı, tek jet motorlu, 4. nesil savaş uçağı. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir.
Mikoyan MiG-29 (Rusça: Микоян МиГ-29; NATO rapor ismi '"Fulcrum"'), Mikoyan Gureviç tarafından 1977 yılında üretilmiştir. Dördüncü jenerasyona ait, üstün manevra yetenekli bir kısa menzil hava muharebe ve savunma uçağıdır.
Mikoyan MiG-35 (Rusça: Микоян МиГ-35, NATO rapor adı: Fulcrum-F), Rusya merkezli Mikoyan Tasarım Bürosu tarafından tasarlanmış birçok amaçlı savaş uçağıdır. Uçak, Rusya Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan MiG-29 uçaklarının yerini alması amacıyla 4. nesil çok maksatlı avcı uçağı olarak tasarlanmıştır.
Listenin ilk sırasında 13.247 askeri hava aracı ile ABD, ikinci sırasında 4173 askeri hava aracı ile Rusya ve üçüncü sırasında 3285 askeri hava aracı ile Çin yer alıyor.
Bunun için iki savaş uçağının da çeşitli savaşlarda kendilerini kanıtlamış olmaları gerekmektedir. Ancak genel olarak sensör kabiliyetleri konusunda F-35'in; radar, aerodinamik özellikler ve düşük radar izi konusunda F-22 Raptor'un önde olduğunu söyleyebiliriz.
F-22 Raptor, dünyanın ilk 5. nesil savaş uçağıdır. Halen dünyanın en iyi savaş uçakları arasında ilk sırada yer alıyor dersek yanılıyor olmayız. F-22 Raptor, üstün görünmezlik özelliklerine sahiptir.
F-22 Raptor, tarih boyunca üretilen en güçlü ve gelişmiş savaş uçağı olarak biliniyor.
Suhoy Su-27 (Kiril alfabesinde Су-27) (NATO rapor ismi 'Flanker') Suhoy Tasarım Bürosu (SDB) tarafından tasarlanmış 4.nesil üstün manevra yeteneğine sahip Sovyetler Birliği avcı uçağıdır.
Uçağın geliştirme safhasının 2026 yılında tamamlanması akabinde Seri üretim sürecinde ise en az 120 adet uçağın üretilmesi planlanmaktadır. KF-21 4,5. Nesil bir uçak olarak adlandırılmaktadır ama mevcut üretimdeki 4,5.
Sukhoi Su-30SM, Chengdu J-10C, Mikoyan MiG-35, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Saab JAS 39 Gripen ve Boeing F/A-18E/F Super Hornet 4.5 nesil savaş uçaklarına örnek olarak verilebilir.
ABD'de F-22 Raptor tartışması yaşanıyor. 15 yıldan fazla bir süredir ABD Hava Kuvvetleri'nin kullandığı F-22 Raptor'lar pahalılığı nedeniyle ABD Hava Kuvvetleri tarafından istenmez hale geldi. Hava kuvvetleri yeni satın alımlar için de uçaklara karşılar.
Peki arama motorlarından en çok soruların “F16 pilot maaşı ne kadar?” sorusuna cevap arayalım. 2020 yılında F-16 pilotları 20 bin TL ile 30 bin TL arasında bir maaş alıyor. 2023 yılında bu rakamın 40 ile 60 bin TL arasında olması bekleniyor.
İsrail Hava Kuvvetleri: İsrail'e özel geliştirilen F-35I "Adir" varyantından 22 adet teslim edilmiştir.
Sürecin halihazırda başladığı belirtilen yazıda, Yunanistan'ın 84 adet F-16'sını Block 72 Viper şekliyle güncelleme onayı alması, Ocak 2021'de HAF F-16 ile ilk uçuşu gerçekleştirdiği, HAF'lara Avrupa'nın en ileri F-16'ları unvanı verecek olan Locheeds Martin'in güncelleme programının Haziran 2027'de tamamlanmasını ...
İlk prototipin motor montajı 15 Aralık 2022'de tamamlanırken, prototipin 18 Mart'ta hangardan çıkarak testler yapması, 2 yıl boyunca zemin testleri gerçekleştirmesi planlanıyor. Uçak, 2029'da resmen Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk jet motorlu süpersonik savaş uçağımız Hürjet, kahraman pilotlarımızı yetiştirecek ve gerektiğinde silahla donatıp harp sahasına da gidebilecek. Bu özelliğiyle Hürjet, kendi silahlarımız ve kendi radarlarımızla donatılarak kısmen F-16'larımızın yerine de geçebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri