Altın Bir Kural: 5-Saat Kuralı Michael Simmons, Inc.com'daki yazısında Franklin'in başarısının anahtarını oluşturan basit formülü özetliyor : Haftanın her günü birer saat boş zamandan haftada toplam 5 saatlik planlı bir öğrenim. İşte size başarının altın kuralı: 5-saat kuralı.
5 saat kuralı oldukça basit bir yaklaşıma sahiptir. Her gün 1 saatinizi öğrenmek istediğiniz konuya ayırın hafta içi günlerini baz alırsak bu da haftada 5 saatlik bir süre demektir.
Gözlemlerime göre; herhangi bir konuda iyi olmak için aşağı yukarı 1.000 saatlik bir çabaya ihtiyacınız var. Bu da, günde 8 saatten 4 aylık bir süreye denk geliyor. Bir konuya tutkuyla bağlı olursanız ve her gün tam zamanlı mesai ayırırsanız, 4 ay sonra o konuda iyi hale gelirsiniz.
Malcolm Gladwell'e göre; temel olarak bir konuda uzman olabilmek için toplamda 10 bin saat o konu üzerinde çalışılması gerekmektedir. Buna göre bir konu için yıllarınızı ve önemli oranda vaktinizi harcamadan başarıya ulaşmanız mümkün olmamaktadır.
Malcom Gladwell'in yazdığı Outliers (Çizginin Dışındakiler) adlı kitabında bazı insanların neden diğerlerine göre daha başarılı olduğu anlatılıyor. Başarı için 10.000 saat çalışmak zorunlu bir kural.
İlgili 32 soru bulundu
EN AZ 6 SAAT UYUYOR
Musk, "6 saatten az uyursam başım çok kötü ağrıyor. Daha fazla uyanık olmama rağmen daha az iş yapıyorum" dedi. Çalışma takıntısıyla daha önce gündem olan 51 yaşındaki Musk, The Guardian'ın haberine göre 2018 yılında haftada 120 saat çalıştığını söylemişti.
Albert Einstein (1879–1955)
Aslında rutini basitti. 09:00 – 10:00 arası kahvaltı yapar ve günlük gazetelere bakardı. Saat 10:30 civarında Princeton Üniversitesindeki ofisine genellikle yürüyerek giderdi. Burada öğleden sonra bire kadar çalışır sonra da öğle yemeği, kısa bir şekerleme ve bir fincan çay için eve dönerdi.
Bu kuralı basitçe kavramak için yatmadan 6 saat önce kafein kullanmamak ve uyumadan yarım saat önce teknolojik aletlerden uzak durmak noktalarını takip edebilirsiniz.
Bu kavramı Gölcük Depremi ile birlikte öğrendik. Sonra yine 'öğretici' büyük depremler yaşadık. Depremde ilk 72 saat 'altın saatler' olarak nitelendiriliyor. Bir insan enkaz altında kalmışsa en yüksek direnci ilk 72 saatte gösterebiliyor.
24 saat kuralı olarak adlandırılan bu kurala göre beğendiğiniz şeyi almadan önce onu gerçekten almalı mısınız diye 24 saat düşünmeniz gerekli. Bu 24 saat boyunca kendinizi ihtiyacınız olduğuna ikna ederseniz ürünü almalı, olmadığına ikna ederseniz de satın almamalısınız.
Malcolm Gladwell'in ilk olarak 2008 yılında basılan “Outliers” adlı kitabında başarıyı getirdiğini öne sürdüğü iki etkenden biridir. 10.000 saat kuralı, bir konuda uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerektiğini söylüyor.
Bir işte veya konuda uzmanlaşmak ya da başarıya ulaşmak için 10.000 Saat çalışmak isteyen kişiler 10 Bin Saat'in kaç ay yaptığını da öğrenmeyi ister. Yine 24 saat üzerinden yapılan bir hesaplama ile 417 gün yani kısacası 10.000 saatin yaklaşık 13,7 yani 14 aya denk geldiğini söylemek mümkündür.
Kişisel gelişime katkı sağlamayı amaçlayan 10.000 saat kuralı deneyi gibi birçok deneyin hayal kırıklığı ile sonuçlandığı gözlemlendi. Çünkü amaç, başarıya giden yolda gelişiminize katkı sağlamaktı. Yani yapılan araştırmalar 10.000 saat kuralının hatalı olduğunu ispatladı.
Basit ama etkili bir kural ile hem kendi yaşamını değiştiren hem de binlerce kişiye aynısını yapmaları için ilham veren Mel Robbins, uluslararası çoksatan kitabı 5 Saniye Kuralı ile şimdi sizin yaşamınıza dokunacak.
1-3-5 Kuralı, üretkenliği arttırmak için düşünülmüş, yapılması gereken işlerini büyüklüğü ve önceliği baz alınarak oluşturulan bir yapılacaklar listesi. 1-3-5 Kuralı size bir gün içerisinde 1 çok büyük, 3 orta büyüklükte ve 5 tane de küçük görev olmak üzere 9 tane görevi listelemenizi sağlıyor.
Bu kural, çocuğunuzla uzun süredir birbirinizi görmemişsiniz gibi her gün görüşmeniz gerektiğini söyler. Ayrıca çocuğun gözleri ile aynı seviyede olmak ve 3 dakika çocuğa sarılmak ve siz yokken neler yaptığını sormak çok önemli. Çocuğunuzu okuldan alırken veya işten eve döndüğünüzde bu kurala uymanız çok önemli.
Dr. Şenay Yılmaz, uykusuzluğun en çok masa başı çalışanları (Bilgisayar karşısında) etkilediğini belirterek, bu nedenle masa başı çalışanların 20-20-20 kuralına göre gözlerini dinlendirmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Bu kuralı her 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakmak olarak tanımlayan Dr.
Uzmanlar, beynimiz yeni bir konu ile karşılaştığında ilk 20 saat içerisinde öğrenmeye açık olduğunu söylemekte. Nitekim bu tekniğin en büyük bilimsel dayanağa da “öğrenme eğrisi”. Öğrenmeye olan merakınız bitmeden önceki en verimli dönem ilk 20 saattir. Öğrenmeye merakınız, zaman geçtikçe yavaşlar.
Sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin. Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri size ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayabileceğiniz bir afet ve acil durum çantası hazırlayın.
2 Dakika Kuralı Nedir? 2 dakika kuralı, ertelemeyi ortadan kaldırmayı ve insanların küçük görevleri tamamlamasına yardımcı olmayı amaçlar. Bir eylemi 2 dakika veya daha kısa sürede yapabiliyorsanız o anda yapın ve geciktirmeyin.
10.000 saat kuralı tarih oluyor
Malcolm Gladwell, 2008 yılında yayımlanan Outliers (Çizginin Dışındakiler) adlı kitabında, insanların yaptıkları işte ustalaşmak için o işe adamaları gereken “sihirli süreyi” 10.000 saat olarak belirtiyor.
cevabımız 17.00'dır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk günde 5 saat uyuyordu.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Bir diğer başarılı ve ünlü isim Bill Gates de uykuya çok önem veren isimlerden. Günde 7 saat uyuyor. Sigmund Freud günde 6 saat uykuyu tercih ederken, Thomas Edison uykuyu zaman kaybı olarak gördüğü için, gün içinde kısa şekerlemeler yapmayı tercih ediyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri