İklim: Hava bazen güneşli, bazen yağmurlu ya da rüzgarlı olabilir. Bu durum günlere bağlı olarak değişir. Ancak yıl içerisinde hava ortalama şekilde seyir eder. Hava olaylarının göstermiş olduğu bu ortalama seyre iklim denir.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler.
Bir yerde sürekli olarak uzun bir şekilde gözlemlenen; sıcaklık, yağış, hava basıncı, nem ve rüzgâr gibi meteorolojik olayların yaşanmasına iklim adı verilir. Yüzlerle ifade edilen kilometre karelerce büyük iklimlerin oluşması makroklima olarak adlandırılır.
Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir. Bu iklimler dışında muson iklimi, çöl iklimi, savan iklimi ve ekvatoral iklim de dünyada görülen iklim tiplerindendir.
İklim; Bitki çeşitliliğini, yeryüzü şekillerinin oluşumunu, akarsu rejimlerini, hayvan türlerini, konut tiplerini, tarımsal faaliyetleri ve tarım ürünlerinin çeşitliliğini, sanayi gelişimini, nüfus dağılımını, turizm faaliyetlerini ve ulaşımı etkiler.
İlgili 23 soru bulundu
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Bu iklim tiplerinden B (kurak), C (kışları ılıman nemli orta enlem) ve D (kışları soğuk, nemli orta enlem) harfleri ile gösterilen iklimler Türkiye'de yaygındır. Bu iklim tiplerinin 10 alt türü ülkede görülür. Ülkede A (nemli tropikal) ve E (polar) iklimler görülmez.
Kaç çeşit iklim vardır sorusunun cevabını makroklima iklimler üzerinden vermek gerekirse Dünya üzerinde görülen 10 farklı iklim vardır. Dünya iklim haritası oldukça çeşitlidir. Ancak kutuplarda genelde soğuk iklimler, Orta Küre'de ılıman iklimler ve ekvator civarı ile çöllerde sıcak iklimler etkilidir.
3 tip İklim görülmektedir. Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim özellikleri görülür.
Subtropikal ve ılıman iklim kuşakları arasında yer alan Türkiye'de aynı anda üç farklı iklim görülür. Ülkemiz Karadeniz, Akdeniz ve Ilıman iklimin görüldüğü ender ülkelerden biridir.
Bir ülke veya bölgenin bir yıllık hava şartlarının ortalamasına denir.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.
Hava durumu, soğuk, yağışlı, kuru, sakin ya da rüzgarlı durumların tümüdür. Evdeyken perdeyi açtığımızda gördüğümüz şey hava durumudur. İklim ise, perdeyi açmadan, uzun yıllar ortalamalarına bakarak dışarıda ne olacağına dair yaptığınız tahmindir.
Hava durumu ne beklediğimiz; iklim ise ne elde ettiğimizdir. Hava durumu kısa bir zaman periyodundaki atmosfer koşullarıdır. Örneğin bugünün havası ya da bu haftanın havasından söz ederiz. İklim, uzun bir zaman periyodu içinde her gün gerçekleşen hava olaylarının toplamını ve ortalamasını temsil eder.
Okul İklim Tipleri
Bunları, açık, bağımlı, serbest ve kapalı iklim şeklinde dört başlık altında toplamışlardır (Akt., Okar, 2018).
İklim sistemi, atmosfer, kara yüzeyleri, kar ve buz, okyanuslar ve diğer su kütleleri ile canlıları kapsayan karmaşık ve etkileşimli bir sistemdir.
Ülkemiz denizlerle çevrili olduğu için kıyı kesimleri ılıman iklim özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte dağların konumu ve uzanışı, denizlerin iç kesimlere olan etkisini azaltır. Bu nedenle iç bölgelerde karasal iklim hakim olur.
İranlılar, o güne kadar bilinen dünyayı enlem ölçülerini hesaba katmadan ve İran merkezde kalacak şekilde Hint, Arabistan, Çin, İran, Afrika, Türk ve Rum (Bizans, Anadolu) olmak üzere yedi iklime (kişver) ayırmışlardır.
Ülkemizin denizden uzak olan iç bölgelerine hakim olan iklim türü Karasal İklimdir. Ülkemizde Karasal İklim Doğu Anadolu Bölgesinde, İç Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesinde görülmektedir. Erzurum ve Kars bölümünde Karasal İklim hakimdir.
İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan birinin veya ikisinin farklı olması sonucu, değişik iklim tipleri belirir. Aynı veya benzer iklim özelliklerinin yayıldığı alanlar sınırlandırılırsa ortaya iklim bölgeleri çıkar.
Bitki örtüsü, bir bölgede bitki türlerinin bir araya gelerek oluşturduğu örtüdür. Belirli taksonlara, canlıların şekillerine, yapılarına, uzamsal boyutlarına veya herhangi bir diğer özel botanik veya coğrafi özelliklere atıfta bulunmaksızın kullanılan genel bir terimdir.
Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-28 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür.
Bozkır bitki örtüsü olan yerlerde karasal iklim hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve karlı geçer. Yıllık yağış miktarı azdır.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur.
Asya ve Avrupa yakasında toprakları bulunan ülkemizde üç farklı iklim tipi görülür. Bunlar sırasıyla Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklimdir. Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda en fazla yağmur yağışının görüldüğü yerdir. Ancak bu bölgede, sonbahar ve kış aylarında, kar yağışı çok fazla görülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri