5. sınıf dersleri 29 saat zorunlu, 6 saat seçmeli ders olmak üzere 35 saatlik haftalık ders saatine sahiptir.
4. Öğretim programlarının uygulanmasında haftanın belirli bir günü/günleri sekiz (8) ders saatlik zaman dilimi “seçmeli ders saatleri” olarak belirlenir.
Okullarda zorunlu ve seçmeli diye iki tür ders vardır. Zorunlu dersler Milli Eğitim Bakanlığı tarafında belirlenmiş, öğrencinin tercih hakkının bulunmadığı matematik, Türkçe gibi derslerdir. Seçmeli dersler ise, tercihi doğrultusunda velisi ile birlikte öğrencinin seçim hakkının bulunduğu derslerdir.
I) 4. sınıf öğrencilerimiz 4. sınıfın güz ve bahar yarıyıllarının her birinde 6'şar seçmeli ders almalıdırlar. 4. sınıf müfredatında zorunlu ders bulunmamaktadır.
ORTAOKUL / DERS SAATLERİ Ortaokul kademesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati yapılmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı. Ortaöğretimde ise din derslerinin 16 saate kadar çıkabilmesinin ön açıldı. Liselerde sekiz saat olan zorunlu din dersine dört saat seçmeli zorunlu, dört saat de tercihe bağlı seçmeli ders eklendi.
5. sınıf, öğrencilerin temel eğitimlerini pekiştirdikleri ve yeni konulara adım attıkları bir dönemi ifade eder. Bu sınıf seviyesinde öğrencilere genellikle 10 farklı ders sunulur.
8. sınıfta haftada toplam 35 saat eğitim görürsün. Bunlardan 29 ders saati zorunlu ders, 6 saat ise seçmeli ders şeklindedir. 8. sınıf zorunlu ders saatleri; 5 saat Türkçe, 5 saat Matematik, 4 saat İngilizce, 4 saat Fen ve Teknoloji, 2 saat Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 2 saat T.C.
Bölümdeki her öğrenci en az 4 tane Ortak Seçmeli Ders almakla yükümlüdür. 4 tane ortak seçmeli ders yerine toplamda aynı AKTS yüküne sahip 1, 2 ya da 3 tane ortak seçmeli ders alındığı takdirde mezuniyet şartları sağlanamaz.
* Seçmeli derslerde not olacak mı? Evet. Notla değerlendirilecek.
Seçmeli derslerin ortaokul öğrenimi süresince kaç kez alınabileceği dersin adının yanında sütunda belirtilmiştir. Tabloda yer alan “Seçilecek ders” bölümüne seçilen ders için (X ) işareti konulacaktır. Toplam olarak en fazla altı (6) saatlik ders seçilebilir.
Öğrenci, beşinci sınıftan itibaren programda seçmeli olarak yer alan bir dersi ilk kez sekizinci sınıfta alabileceği gibi, bu dersi beşinci sınıftan itibaren sürekli olarak seçebilir ya da herhangi bir sınıf düzeyinde başka bir alandan ders seçebilir.
Seçmeli Derslerde Yenilik!
MEB'in açıklamasına göre, seçmeli derslerde de değişiklikler var. Seçmeli dersler 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf seviyelerinde uygulanacak. Öğretim programlarında belirli gün veya günler altı ders saatlik zaman dilimi "seçmeli ders saatleri" olarak belirlendi.
Seçmeli derslerde tercih süresi 30 Ocak tarihinde başlayıp 12 Şubat tarihinde son ise son bulacak olup, seçmeli dersin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi gerekiyor.
Okul yönetimince en fazla 10 farklı seçmeli ders belirlenecek. Seçilen bu dersler ikinci dönemin ilk haftasında e-okul sistemi üzerinden ilan edilecek. Seçmeli derslerin amacı, tanıtımı ve seçimiyle ilgili açıklamalar, okul müdürlüklerince ikinci dönemin ilk haftasında öğrencilere ve velilere duyurulacak.
Seçimlik dersin açılacağı sınıf seviyesinde kayıtlı olan ve ders alan toplam aktif öğrenci sayısı 20'nin altında olduğu takdirde, ders açılması için yukarıda belirtilen 10 öğrenci sınırı aranmaz. Aynı kodlu ve isimli seçmeli ders iki dönem üst üste açılamaz.
1- Her öğrenci Üniversite Seçmeli Dersi (ÜSD) almak zorunda mıdır? -- Evet. Öğrenciler eğitim öğretim süreleri boyunca önlisans programlarında bir, lisans programlarında iki Üniversite Seçmeli Dersi almak zorundadırlar.
2022-2023 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA OKUTULACAK SEÇMELİ DERSLER (4. Sınıflar İçin) Öğrencilerimizin kendi ilgi, istek ve ihtiyaçları doğrultusunda öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla ortaokul ve imam hatip ortaokullarında seçmeli ders uygulaması yürütülmektedir.
Mevcut durumda haftalık ders saati 1. sınıftan 8. sınıfa kadar haftada 4 saat verilen matematik dersi 1 saat artırılarak her sınıfta 5 saat verilecek. Böylece matematik dersi, sekiz yıllık öğretimde 288 saatlik bir artış gerçekleşecek şekilde düzenlenmiş olacak.
5. sınıfta Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil ve Din Kültürü olmak üzere 6 temel ders bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Müzik, Görsel Sanatlar, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Beden Eğitimi ve Spor dersleri de yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde değişiklik yaptı. Buna göre, yabancı dillerle ilgili seçmeli dersler kaldırıldı, sanat ve sporla ilgili seçmeleri dersler daraltıldı.
Yani 8 saat zorunlu din dersine 8 saat zorunlu din dersi daha eklendi. Böylece ortaokulda din dersi 16 saate çıkarıldı. İlgili kararın beşinci maddesinde aynı zamanda tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilebileceği belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri