İşgal, Yunanlıların 15 Mayıs'ta İzmir'e girmesiyle başlamış, yaklaşık üç buçuk sene sonra yine 9 Eylül'de İzmir'den atılmasıyla son bulmuştur. 15 Mayıs Yunanlıların anavatana saldırdığı kara günün yıl dönümü iken; 9 Eylül ise Türk ordusunun ilk hedefe vardığı ve vatanın kurtulduğu günün yıl dönümüdür.
Türk Kurtuluş Savaşı sırasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğindeki Türk Ordusu, 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz ile Yunan kuvvetlerini bozguna uğratmış ve ardından İzmir'e doğru ilerlemiştir. 9 Eylül'de İzmir'e ulaşan Türk Ordusu, şehri işgalden kurtarmıştır.
9 Eylül 1922... Türk ordusunun, Büyük Taaruz sırasında İzmir'i Yunan işgalinden kurtardığı ve tarihe yön verdiği büyük zaferin bu sene 100.yıldönümü. Peki, tüm ülkenin kaderini değiştiren 9 Eylül İzmir'in kurtuluşu nasıl ve ne zaman oldu?
İzmir'in kurtuluşu, sadece bir şehrin özgürlüğü değil, aynı zamanda Türk milletinin tarihini değiştiren bir dönüm noktasıdır. Bu zafer, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük uğruna neler yapabileceğinin en güzel kanıtıdır. 9 Eylül, İzmir'in yanı sıra tüm Türkiye için bir bayram, bir zafer günüdür.
İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıl Dönümü ve 29. Yerel Ürünler ve Kültürel Etkinlikler Festivali kapsamında düzenlenen program Kaymakamımız Sayın Fırat KADİROĞLU, Belediye Başkanı Feridun YILMAZLAR, daire amirleri ve vatandaşların katılımıyla tören alanında gerçekleştirilmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye'nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu.
9 Eylül Dünya Oyuncak Ayıcık Günü (Teddy Bear Day)
Yüzbaşı Şerafettin Beyin komutasındaki süvari birliği, Hükümet Konağı'nın önüne giderek şanlı Türk bayrağını göndere çekti. 15 Mayıs 1919'da başlayan ve 3 yıl 3 ay 24 gün süren İzmir'in işgaline son verildi. Mustafa Kemal, 9 Eylül 1922 Cumartesi günü karargahı ile İzmir Belkahve'ye varır.
Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesi, Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında Lozan Barış Antlaşması'na uzanan süreci başlatması dolayısıyla Milli Mücadele'nin sona ererek Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesi olmuş çok önemli ...
İzmir'e ilk giren ve Türk bayrağını Hükumet Konağı'nda göndere çeken ilk süvari komutan Yüzbaşı Şerafettin.
Bu kutlu fethi gerçekleştiren Çaka Bey, Malazgirt'ten sonra Anadolu'ya akın eden Türklerden bir bey olarak anılmaktadır. Türk Tarih Kurumunun verdiği bilgilere göre Emir Çaka Bey, Malazgirt Zaferi'nden 10 yıl sonra Efes ( Selçuk) 'ten tarihi İzmir limanına girerek 25 Mart 1081 şehrimizi fethetmiştir.
Düşman işgali altında olan İzmir'in bağımsızlığına kavuştuğu tarih olan 9 Eylül, İzmir başta olmak üzere yurdun dört bir yanında kutlanmakta. Tarihe İzmir'in kurtuluşu olarak geçen 9 Eylül 1922, Türk milletinin bağımsızlığına giden yolu açan önemli bir olaydır.
Kolordunun üç öncü süvari tümeni (1. , 2. ve 14. tümenler) birbiri ile yarış halinde farklı kollardan İzmir'e doğru ilerledi. Şehre ulaşan ilk birlikler 9 Eylül sabahı Kadifekale, Sarıkışla, Karşıyaka, Paket Postanesi' ve Hükûmet Konağı'nda göndere Türk bayrağını çekip İzmir'in kurtuluşunu ilan etmiştir.
9 Eylül 1922'de ordumuz İzmir'i alır. Atatürk İcra Vekilleri Heyeti Başkanı Rauf (Orbay) Bey'e telgrafta: "Birliklerimiz İzmir doğu sırtlarında düşmanın son direnişini kırdıktan sonra bugün mağlup düşmanla beraber İzmir'imize zaferle girdik.
10 Eylül Dünya İntihar Önleme Günü'nde tüm kurumların intiharlara karşı farkındalığını artırmak amaçlanmaktadır.
Paris'te kurulan “Meclisi Ali” kendileri adına Yunan ordusunun bu işi çözmesini düşündü ve İzmir'in işgaline karar verdi. 14 Mayıs 1919'da İngiliz, Fransız, Amerikan ve Yunan donanmaları İzmir limanına girdiler.
9 Eylül 1922, İzmir'in kurtuluşu olarak tarihlere kazındı. Şanlı Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde silah arkadaşları ile birlikte 9 Eylül 1922 günü İzmir'i düşman işgalinden kurtardı.
Paris Barış Konferansı'nda alınan işgal kararının Fransız basınında ele alınma şekli ve yorumlanması o dönem kamuoyunun Türkiye'nin geleceği hakkındaki görüşlerinin bilinmesi açısından son derece önemlidir. İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür.
1509 - Marmara Denizi'nde Büyük İstanbul depremi meydana geldi, binlerce kişi hayatını kaybetti ve 6 metre boyunda tsunami oluştu. 1623 - IV. Murad, Osmanlı tahtına çıktı ve on yedi yıllık saltanatı başladı. 1919 - I. Dünya Savaşı'nın ardından Saint-Germain Antlaşması imzalandı.
1923 - Mustafa Kemal, Halk Fırkası Başkanlığı'na seçildi. 1926 - Ankara otomatik telefon santrali işletmeye açıldı. 1941 - Van Gölü ve çevresinde deprem: 194 kişi öldü, 36 köy tamamen yıkıldı. 1944 - Türkiye, Mihver devletlerinden gelebilecek sığınmacılara karşı sınırlarını kapattı.
Gerçekleştirdiği bilimsel ve akademik çalışmalarla uluslararasılaşma çıtasını her geçen gün yükselten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ShanghaiRanking 2022 Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması'nda (ARWU) Türk üniversiteleri arasında 4. sırada yer aldı.
Hukuk sınırı kaç bin 2023? ÖSYM tarafından alınan karar uyarınca Hukuk 125,000, Tıp 50,000, Diş Hekimliği 80,000, Eczacılık 100,000, Mimarlık 250,000, Mühendislik ve Öğretmenlik Programlarında 300,000 (Müzik Öğretmenliği için TYT 800.000) başarı sırası altında yerleştirme yapılmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri