Böylece bu ayet-i kerimeden de namazın beş vakit olduğu anlaşılmaktadır. Bunlardan başka Nisa, 4/103; İsra, 17/78; Rum, 30/17-18; Nur, 24/36; Kaf, 50/39-40; Dehr (İnsan), 76/25-26 ayet-i kerimelerinde de beş vakit namaza veya vakitlerine mücmel olarak işaret eden ifadeler bulunmaktadır.
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
Evet, Kuran da 5 vakit namaz yok.
İslam'ın ilk dönemlerinde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 vakit kılınan namaz ile ilgili ve namazın vakitleri hakkında ayrıntılar ise Taha Suresi 20/130 ve Mümin Suresi 40/55. Ayetlerinde bildirilmiştir.
Muhammed'in hayatı boyunca 5 vakit namaz kıldığını hatırlattı.Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş, Kuran'da 5 değil, 3 vakit namazın farz kılındığını söyledi.
İlgili 21 soru bulundu
Muhammed (sav)'in namazlarını iki rekât ve sabah ve akşam olmak üzere iki vakit olarak kılmış olması, abdestte de vurgu yapılarak gece namazı ilavesiyle, Miraç ile birlikte beş vakit namazın ikişer rekât olarak farz olması ve daha sonra akşam ve sabah namazı hariç diğer vakit namazlarının dört rekât olarak farz oluşu, ...
Bütün Müslümanlar her gün üzerlerine farz olan on yedi rek'at farz namazı kılarlarken, Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve selem- geceli gündüzlü günde farz ve nâfile olarak 50-60 rek'at namaz kılardı.
Nisa Suresi, 102. ayet: İçlerinde olup onlara namazı kıldırdığında, onlardan bir grup, seninle birlikte dursun ve silahlarını (yanlarına) alsın; böylece onlar secde ettiklerinde, arkalarınızda olsunlar. Namazlarını kılmayan diğer grup gelip seninle namaz kılsınlar, onlar da 'korunma araçlarını' ve silahlarını alsınlar.
Özetle Kur'ân'da emredilen namazlar üçtür: Sabah, akşam ve gece namazları. Peygamberimizin ictihadıyla sabit olan namazlar da öğle, ikindi namazlarıdır, toplamı beş eder. Başka türlü söyleyenler, Kur'ân-ı kanıtlara değil, rivayetlere dayanmakta ve bir kısmı da kendini gösterme hevesindedirler.
Böylece bu ayet-i kerimeden de namazın beş vakit olduğu anlaşılmaktadır. Bunlardan başka Nisa, 4/103. Hud, 11/114; İsra, 17/78; Rum, 30/17-18; Nur, 24/36; Kaf, 50/3940; Dehr (İnsan) , 76/25-26 ayet.-i kerimelerinde de beş vakit namaza veya vakitlerine mücmel olarak işaret eden ifadeler bulunmaktadır.
Hulasa: “Namazın nasıl kılınacağına dair” detayların Kur'an'da var olduğu iddiası doğru değildir. Bu konuda bir tek ayet bile gösterilemez.
Ayet de İbn Abbas'ın görüşünü kuvvetlendirmektedir (Taberî, Câmi'u'l-beyân: 6/7). Demek ki Kuran'ın belirlediği namazlar ikişer rekâtlıdır. Mekke döneminde de namaz ikişer rekât olarak kılınırdı. Medine döneminde Peygamberimiz, öğle, ikindi ve yatsı namazlarına ikişer rekât ilave etmiştir ki bu, kendi ictihatıdır.
Çünkü Kur'an Hz. Peygamber (asm)'in sünnetine uymayı da emretmektedir.
İslâmiyet'te bugün bilinen şekliyle beş vakit namaz hicretten bir buçuk yıl kadar önce Mi'râc gecesinde farz kılınmıştır (Buhârî, “Bedʾü'l-ḫalḳ”, 6; Müslim, “Îmân”, 259; Tirmizî, “Ṣalât”, 213).
Kur'ân'da, namazların belli vakitlerde farz kılındığı (en-Nisâ, 4/103) ve kıyam, kıraat, rükû ve secde gibi birtakım rükünlerinin olduğu bildirilmiş; söz konusu ibadetin ayrıntıları ve namaz içerisinde yapılması gereken diğer davranışlar ile ilgili hususlar Hz.
Dua, iyileşmesi için bir sebeptir. Her şeyi bir sebeple yaratmak Allahü teâlânın âdetidir. Burada da, beş vakit namazı farz kılmasına, Musa aleyhisselamın bildirmesini sebep kılmıştır. Böylece, ezeldeki takdir yerini bulmuş ve beş vakit namaz farz kılınmıştır.
Beş vakit namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları Kur'an-ı Kerim içinde değişik yerlerde zikredilmektedir.
Dr. Süleyman Ateş, VATAN'daki dünkü yazısında bir okurunun sorusunu yanıtlarken, “Kuran'da namaz 5 değil 3 vakit olarak belirtilmiştir” dedi. Neden 5 vakit kılındığını da şöyle açıkladı: “Daha önce de birkaç kez belirttiğim gibi Kuran'da namaz için 3 vakit belirtilmiştir. Sabah, akşam ve gece yarılarında kılınan namaz.
Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde; "namazı kılınız ve zekâtı veriniz" buyurulur. "Bütün namazları ve orta namazı muhafaza edin." (Bakara, 2/238). "Şüphesiz namaz, müminlere, vakitle belirlenmiş olarak farz kılınmıştır." (Nisa, 4/103).
Başta beş vakit namazın Miraç'ta farz kılındığını söyleyen Abdullah b. Abbas olmak üzere, İslam alimlerinin bu ayetin de beş vakit namaza işaret ettiğini söylemeleri, bu ayeti Miraç'tan sonra indiğini kabul ettiklerinin göstergesidir.
Dinin direği olarak kabul edilen namaz sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı şeklinde kılınır. Namazın önemini vurgulayan ayetler Kur'an-ı Kerim'de ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) hadislerinde de geçmektedir.
Namazı kılmamak dünya ve âhirette azaba sebep olur. Âhiretteki azapla ilgili olarak Allah Teâlâ şöyle buyurur: "Onlar suçlulara sorarlar: Sizi Sakar cehennemine sürükleyen nedir? Suçlular şöyle cevap verirler: 'Biz namaz kılanlardan değildik.'" (el-Müddessir, 74/40-43).
Alevilerin günlük ibadetleri sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken olmak üzere 2 vakittir. Kur'an'ı Kerim'in de içerisinde geçtiği ayetler 2 vakiti işaret etmektedir. 3 ya da 5 vakit namaz Şiilik ve Sünnilik geleneklerinde mevcuttur.
Suudi Arabistan'da altı, İran'da üç, Yemen'de iki, Türkiye'de beş vakit uygulanıyor. Kur'an'da da vakit belirtilmiyor. İki vakit ile yedi vakit arasında değiştiğini görüyorsunuz.
Peygamber'den (s.a.s.) önce de var mıydı? Kur'ân'da Hz. Muhammed'den (s.a.s.) önceki peygamberlerin de namaz ibadetiyle mükellef kılındıkları belirtilmektedir (el-Bakara, 2/83; Yûnus, 10/87; Hûd, 11/87; İbrâhim, 14/37, 40; Meryem, 19/30-31, 54-55; Tâhâ, 20/14; el-Enbiyâ, 21/72-73; Lokmân, 31/17).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri