Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklik 29 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir.
Uzman doktor alanıyla ilgili 'olur' verirse, aile hekimi ve uzman doktor imzasıyla birlikte 'sürücü olur' raporu düzenlenecek. Uzman doktor onay vermez ise rapor verilmeyecek.
Aile Hekimi Neden Sağlık Raporu Vermiyor? Aile hekimliğinden sağlık raporunun alınamamasının iki farklı sebebi mevcuttur. Bunlardan ilki, kişilerin kendi aile hekimlerinden sağlık raporu almamalarıdır. Diğeri ise kişilerin ihtiyaçları olan sağlık raporunun aile hekimliğinden alınmamasıdır.
Uzman doktor gerekli muayeneyi gerçekleştirecek ve muayene sonrasında sürücü olur verirse aile hekimi ile uzman hekimin imzası birlikte sürücü olur raporu düzenlenecek. Ancak uzman onay vermezse ve tedavilik bir durum var ise tedavi sonucunda kişi tekrar değerlendirmeye alınır ve onaylanırsa raporu temin edebilir.
Ehliyet için sağlık raporu aile sağlık merkezleri, özel hastaneler ve tıp merkezlerinden alınabilmektedir. Bu rapor için de yetkili kişi yapılması gerekenler hakkında bilgi verir.
İlgili 28 soru bulundu
EHLİYET YENİLEME İÇİN SAĞLIK RAPORU NASIL, NEREDEN ALINIR? Eğer aile hekimi tarafından rapor alınmak isterse ve hekim araç kullanma sakıncası olmadığını düşünürse sürücü olur raporunu verecektir. Aksi bir durum olduğu müddetçe kişinin rahatsızlığı ne yönde ise bu rahatsızlığa dair kişi bir uzmana yönlendirilecektir.
Sürücü belgesi almak için gerekli olan sağlık belgesi de dahil olmak üzere tüm sağlık raporlarının e-Devlet üzerinden alınması mümkün olur. e-Devlet sisteminde aile hekiminde kayıtlı olan tüm belgelere ulaşım sağlanması ve bu şekilde de sağlık raporu alınması mümkün olur.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
En kolay sağlık raporu nasıl alınır? Bu raporu almanın en pratik yollarından biri, kayıtlı olunan aile hekimine başvurmaktır. Bu amaçla Aile Sağlığı Merkezinize gidip durumunuzu bildirebilirsiniz.
Aile hekimleri, tek hekim olarak kabul edilir ve tek hekimin verebileceği sağlık raporu kuralları aile hekimleri için de geçerlidir. Aile hekiminin hastaya rapor vermesi kendi değerlendirmesi ve inisiyatifi ile ilgili bir durumdur. Bu nedenle hekime herhangi bir şekilde baskı yapılamaz, talimat verilemez.
50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacak olan kişiler işe giriş sağlık raporlarını aile hekimlerinden veya devlet hastanelerinden alabilir.
Ehliyet almak için gerekli olan "Sürücü olur sağlık raporu" aile hekimi, devlet hastaneleri, özel poliklinik veya hastanelerden alabilirsiniz.
Özel tertibatlı araç kullanması gereken sürücü adayları İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı komisyondan olur raporu alarak ancak özel tertibatlı araç kullanma raporu alabilir. 5. Verilen raporların geçerlilik süresi iki yıldır.
İsteyen vatandaşlar randevu almadan da Aile Hekimine müracaat edebilir. Yani muayene olabilmek için randevu almak zorunlu değil. Ayakta tedavi olmak için başvuran hastaların muayenesi yapılacak. Acil olarak gelen hastalara ise her zamanki gibi öncelik verilecek.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
Ehliyet yenileme için sağlık raporu e-Devlet üzerinden alınamıyor. Ancak platform üzerinden rapor almak için gerekli olan kişisel sağlık bilgi formu oluşturulabiliyor.
Sürücü belgesi almak ya da yenilemek isteyen kişilerin sağlık raporu almadan önce e-Devlet üzerinden kişisel sağlık bilgi formu alması şart. Sonrasında ilgili kurumlardan sağlık raporu alıp işlemlere devam edebilirler.
Sağlık ocaklarının muayene etme, ilaç yazma gibi yetkileri olduğu gibi hastaya rapor yazma hakkı da vardır. Aile hekimleri hastalık durumuna göre kişilere rapor yazabilir.
Göz Çizdirme Ameliyatı
Ehliyet almak için gerekli sağlık raporuna göre göz muayenesi olmak gerekmektedir. Ehliyet için göz muayenesi ile görme dereceleri saptanarak yeterli görme seviyesine sahip kişilere ehliyet almak için rapor düzenlenmektedir.
İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar, ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesi verilemez. Kalıcı Trakeostomisi olanlar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar. Bunun dışında her iki grup ehliyeti alabilirler.
1 Ocak 2021 İtibariyle Sürücü Belgesi Sağlık Raporları Kurumumuza Online Gönderilecek. 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle ehliyet için alınan sağlık raporları ilgili sağlık kuruluşu tarafından kurumumuza sistem üzerinden online olarak gönderilmesi gerekmektedir.
Ancak raporun e-devlete düşmesi 3 iş günü kadar sürebilir. Rapor, öncelikle doktor tarafından düzenlenir ve hastanenin sekreterliğine iletilir. Sekreterlik, raporu işleme koyar ve daha sonra e-devlet sistemine yükler. Bu süreç genellikle 3-5 iş günü sürmektedir.
Öncelikle e-Devlet değil e nabıza gireceksiniz. E nabıza girerken e-Devlet şifrenizi kullanabilirsiniz. Daha sonra ise çok basit şekilde soldan raporlarım sağdan PDF butonuna bastığınızda raporunuzu indirebilirsiniz. Sonrasında çıktı alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri