14 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren yeni infaz yasasıyla birlikte, kural olarak koşullu salıverilme oranı 1/2 olarak belirlenmiştir. Yani kişi 10 yıl hapis cezasına mahkum edilmiş ise iyi halli olarak 5 yılını cezaevinde geçirdiği takdirde koşullu olarak salıverilebilir.
Tekerrür olması halinde 5 seneden daha kısa süreli verilen cezalarda bireyin yatarı 3 senedir. 5 seneden fazla olanlarda ise süre 5 sene ile limitlendirilebilir.
Conversation. 6 yıl ceza alan bir kişi 1/2 indirim oranı ve 3 yıl denetimli serbestlikten faydalanırsa 1 gün içerisinde tahliye olabilir. 6 yıl hapis cezası alan bir kişi 2/3 indirim oranı uygulanırsa durum değişir, 4/4 indirim oranı uygulanırsa 6 yılın hepsini kapalı cezaevinde yatar.
Kararın sonucuna göre verilen ceza 3 yıl ya da daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanunu'nun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
Uyuşturucudan 4 Yıl 2 Ay Ceza Alan Ne Kadar Yatar? Uyuşturucudan 4 yıl 2 ay ceza alan sanık, 2 yıl 1 ay 15 gün hapis yatar. Zira 4 yıl 2 ay hapis cezasından koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 3 yıl 1 ay 15 gün olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Ayrıca hükümlülerden; 7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
O da 1 yıl 2 ay 7 gün eder. Mahsup edilecek süre ile koşullu salıverilme + denetimli serbestlik toplandığında 5 yıl 3 ay 22 gün eder. 12 yıl 6 ay hapis cezasından 5 yıl 3 ay 22 gün çıkarıldığında kalan sonuç 7 yıl, 2 ay 8 gün olur.
HAGB kararının kesinleşmesinden sonrasında 5 yıl boyunca kasıtlı bir suçtan dolayı ceza alınmadığı takdirde bu maddenin 10. Fıkrası gereğince açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak davanın düşmesine karar verilecektir.
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır. gereğince Sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamaz.
2 yıl 1 ay cezası 760 güne tekabül etmektedir. Ancak sanığa verilen cezadan koşullu salıverme süresi çıkarılırsa sanığın 1 ay yatarı bulunmaktadır.
Hırsızlık suçu gece vakti işlendiği zaman ceza, yarı oranda artırılır. Örneğin 5 yıl ceza verilecek bir suç işleyen kişi, bu suçu gece vakti işlediği zaman 7,5 yıl hapis cezası alır.
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Böyle bir durumda, hükümlü cezasını cezaevinde 1 ila 5 gün (bazı hallerde 10 güne kadar uzayabilmektedir) geçirmekle infaz etmiş olacaktır.
Sanığa verilen ceza 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 1 YIL 6 AY 25 GÜN HAPİS cezasıdır. Sonuç ceza 3 yıl veya daha az süreli olduğundan 5275 Sayılı Kanunun 105/A maddesi gereğince Sanık denetimli serbestlikten yararlanır.
(3713 Sayılı Yasanın Geçici 4. maddesine göre); – ÖLÜM CEZALARI : 20 YIL YATAR. – MÜEBBET HAPİS : 15 YIL YATAR.
Denetimli serbestlik uzatıldı
Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor. Bu da 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş ve mahkumiyet hükmü 6 yıldan az olan suçlarda failin cezaevine girmeyeceği anlamına geliyor.
Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise 5 yıl üstünde ise ve yine mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi cezavine girer ve kısa sürede çıkabilir.
İkinci kez tekerrür halinde ise sanık 2. Kez mükerrerlerine özgü infaz rejimine tabi olmaktadır. Bu da cezanın tamamının kapalı ceza infaz kurulunda çektirilmesi anlamına gelmektedir. Genellikle 4'te 4 ceza (4/4 ceza) olarak da tabir edilmektedir.
Eğer sanık bu 5 yıl içinde suç işlerse, durum 2. olaya bakan mahkemeye bildirilir ve daha önce HAGB uygulayan mahkeme dosyayı tekrar açar. Bu durumda sanık daha önceden HAGB kararı aldığı dosyasından ötürü ceza müeyyidesi ile karşı karşıya kalacaktır.
Bu düzenleme kapsamında gelen temel değişiklikler şu şekildedir: Artık denetimli serbestlik süresi 3 yıl olarak (Öncesinde 1 yıl idi) Bazı süreli hapis cezalarından ötürü koşullu salıverme imkanından yararlanabilmek için cezaevinde kalınması gereken süre cezanın 1/2'si olacaktır.
Sanık; 5 yıllık denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemez ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklerine uyarsa, hiç suç işlememiş gibi olur, dava ve verilmiş ceza düşer. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı beraat niteliğinde değildir.
Şartlı tahliye halk arasında koşullu salıverme olarak da bilinir. Başka bir deyişle eğer bir şahıs hakkında hapis cezası saptanmış ise ve bu şahsa cezaevinde iyi hali olarak geçirme koşulunu sağlıyor ise hapis cezasının geri kalan günlerine cezaevi dışında çektirilmesi kararı verilebiliyor.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun teklifine göre; •31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıldan daha az süre kalanlar, cezaevine tekrar girmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
Hırsızlık suçu işleyen kişi hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği takdirde sanık, 5 yıl boyunca denetimli serbestliğe tabi tutulur. 5 yıl süren denetimli serbestlik süresinde kasıtlı bir suç işlemeyen kişi bakımından ceza düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri