Dizüstü bilgisayarlar, aşırı ısınmayı tolere edecek şekilde tasarlanır. Bilgisayar ısınmaya başlayınca, fan çalışarak soğutma işlemini devreye sokar. Hava giriş ya da çıkış bölümlerindeki tozu engelleyen ızgaraların yetersizliği bilgisayarın ısınmasına neden olur.
Bilgisayarlar, karmaşık görevlerle başa çıkmak için işlemcileri kullanır. Ancak, işlemciler çok fazla güç tüketirler ve bu da ısınmalarına neden olabilir. İşlemci sıcaklığının yükselmesi, performansın düşmesine ve hatta hasar görmesine yol açabilir. İşte bu noktada işlemci fanı devreye girer.
Yeni nesil fan sistemleri sürekli olarak çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Özellikle yüksek performanslı oyun sistemlerinde işlemci ve ekran kartlarının fanlarına kadar tüm fanların sürekli devrede olduğunu görebiliyoruz. Bunun sebebi, sürekli olan performans ihtiyacıdır.
İşlemci fanı, bilgisayarın en önemli bileşenlerinden biri olan işlemcinin aşırı ısınmasını önlemek için kullanılan bir soğutma sistemidir. İşlemci fanı olmadan bilgisayar çalıştırılabilir mi sorusunun cevabı ise evet. İşlemci fanı olmadan bilgisayar açtığınızda, işlemci saniyeler içinde çok yüksek sıcaklıklara ulaşır.
Windows tuşuna (Windows Düğmesi) basılı tutun ve ardından Q tuşuna basın.
İlgili 22 soru bulundu
Bilgisayar soğutucu nasıl çalışır bakıldığında fan yardımıyla ortamdaki hava sirküle ediliyor. Böylelikle de bilgisayar hava değişimine maruz bırakılarak soğutuluyor. Bilgisayar soğutucularda bütün iş fanlar sayesinde yapılıyor. Bu yüzden fanın dönme hızı da önemli oluyor.
Yüksek performanslı kasa fanları, iyi bir hava akışı ve basınç oluşturarak çalışır. Fanlar, kasadaki sıcak havayı dışarı atarak soğuk havayı içeri çeker. Bu sayede bileşenlerin etrafındaki sıcaklık azalır ve daha iyi bir soğutma sağlanır. Hava akışı, fanın dönme hızına bağlı olarak artar veya azalır.
Çok fazla dönen fanlar bilgisayarınıza zarar vermez, ancak önemli miktarda güç kullanabilir.
Gereksiz bir işlem. Sürekli çalıştırıldığında fanın ömrü kısalabilir.
Laptop fanının ne sıklıkla temizlenmesi gerektiği, kullanım koşullarına ve fanın çalışma performansına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak notebook fan temizleme işleminin en az 6 ayda bir yapılması önerilir.
Bataryanın hemen altında bulunan fan karşınıza çıkmış olacak, temizleme işlemine başlayabilirsiniz.
Fan müşürü belirli derecelerde çalışır. Genel olarak 90 derece olması halinde çalışmaya başlar ve motoru soğutmaya başlar. Fan müşürünün 90 derece altında gözlemlendiği durum genel olarak iki kademeli sistemlerdir. Biri 80 derecede çalışarak motoru soğuturken diğeri ise 100-110 derece de çalışmaktadır.
BIOS'a girip işlemci sıcaklıklarını takip edin. Eğer işlemci normalin üstünde değerlere çıkmaya başladı ve fan hala dönmüyorsa o fanda bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz.
Ancak, ekran kartı anormal sıcaklıklara ulaştığında fanlar otomatik olarak tekrar çalışacaktır. Bu aşamada fiziksel olarak müdahale etmedikçe fanları durdurmanız mümkün değildir. Yeni nesil ekran kartlarının işlemci kısmında yüzbinlerce transistör yer alıyor.
Bir şey olmaz. Fanın ömrü kısalır ve çok ses çıkartır sadece.
Bir süre sonra ilk günkü aldığınız performansı alamamaya başlarsınız ve işlemci doğal olarak yavaşlar. Özellikle son dönemde laptoplarda sık görülen aşırı ısınma probleminin giderilmesi hususunda laptop fanlarının temizlenmesi oldukça büyük önem taşımaktadır.
Manuel fan hızı ayarlamanın en yaygın yöntemlerinden biri BIOS ayarlarıdır. Bilgisayar açılırken, BIOS ekranına erişerek fan hızını ayarlayabilirsiniz. Burada, fan hızını RPM cinsinden ayarlama seçeneğiniz vardır. Ancak, fan hızını doğru şekilde ayarlamak için uygun sıcaklık değerlerine sahip olmanız gerekir.
Bozuk işlemleri belirlemek ve ısıyı düşürmek için Görev Yöneticisi'ni kullanma. Bozuk yazılım veya kötü amaçlı yazılımlar gibi birden çok işlem CPU'nun kapasitesinin üzerinde olduğunda, fanlar aşırı ısıyı gidermek için sürekli olarak çalışır.
Yeni nesil laptoplar, özellikle oyun laptopları çok dar alanda çalışma gösterdiklerinden dolayı çok yüksek ısılarda çalışıyorlar. Bu aşamada soğutucu kullanmamak hem sisteme hem de bilgisayarın dış kısmına zarar verecektir. Bu zararı önlemek ve sistemi korumak için mutlaka bir laptop soğutucu kullanmak gerekiyor.
Fan, işlemci üzerinde bulunan radyatöre doğru hava üfler ve bu hava radyatörden geçerken ısının bir kısmını alır. Radyatör ise, fanın üflediği havayı geçirir ve ısıyı dışarı atar. Bu sayede, işlemci soğutulur ve çalışması daha verimli hale gelir.
İlk 5 Haneli Mesajınız! Mesaj Sayısında Ender Kişilerdensiniz! Fan elektronik, yıkanmaz. Bakır da oksijeni sevmez, oksitlenir, yıkanmaz.
Dizüstü Bilgisayar İlk Açıldığında Fan Gürültüsü Yüksekse
Dizüstü bilgisayar ilk kez açıldığında, sistem arka planda otomatik olarak güncellenecektir. Bu işlem uzun bir süre devam ederse, dizüstü bilgisayar aşırı ısınır ve fanın daha hızlı çalışmasına ve dolayısıyla daha fazla gürültü çıkarmasına neden olur.
Laptop soğutucular ısınan bilgisayarınızın ısınını ortalama olarak 5 ila 10 derece arasında düşürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri