Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
Eğer özel bir iş yerinde çalışıyorsanız, zorunlu olarak yatırılması gereken sigortanız 4A sigorta üzerinden belirlenen tutarlar karşılığında maaşınızdan kesilerek sigortaya aktarılır. 5510 sayılı kanuna göre bir işveren altında çalışan herkes 4A sigorta ile çalışmaktadır.
4A Hangi Meslekleri Kapsar? Bu sigorta kapsamında prim ödemesi yapılan çalışanlar genellikle özel sektörde çalışan kişilerdir. Özel sektörde çalışan işçiler, memurlar, öğretmenler, sağlık çalışanları, avukatlar, mühendisler ve diğer meslek grupları da yer almaktadır.
Memurluktan başka İşçilik, esnaflık gibi çalışmaları olanlar için de 2829 sayılı hizmet bütünleşmesini sağlayan kanun hükümleri esas alınır. 2008 yılı Ekim ayından önce hiçbir şekilde işçi, esnaf, memur, yedek subay, vekil öğretmenlik, vekil imamlık gibi hizmetleri olmayanlar da tamamıyla 5510 a tabi olurlar.
İlgili 29 soru bulundu
5510 sayılı Kanun; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu olarak adlandırılmaktadır. Sosyal güvenlik insanların bulundukları toplumlarda insan onuruna yaraşır bir şekilde, başka insanlara mecbur kalmadan yaşamalarının ve kişisel özgürlüklerinin teminatıdır.
5510 s. Kanun m. 4 / I-a, “Hizmet akdi ile bir veya bir den fazla işveren ta- rafından çalıştırılanlar sigortalı sayılırlar.” hükmünü içermektedir. Dolayısıyla, söz konusu yasal düzenleme, eski 506 sayılı Kanuna paralel olarak, iş sözleşmesine göre çalışanların zorunlu sigortalılığını düzenlemiştir.
4C sigorta, eski adıyla Emekli Sandığı, kamu hizmetlerinde çalışanlara ödenen sigortadır. Devletteki öğretmenler, askerler, doktorlar ve daha pek çok çalışana devlet tarafından 4C sigorta kapsamında prim ödemeleri yapılır.
*Bu kanunla ; Kamu idarelerinin kadro ve pozisyonlarında sürekli ya da sözleşmeli olarak çalışıp 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar 4. maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.
4A sigorta çalışanın brüt maaşı üzerinden emeklilik, sağlık, malullük primleri ile gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından yapıldığı ve devlete ödendiği sosyal sigorta türüdür.
SGK 4A en yüksek emekli maaşı, 2023 yılı için 24 bin 793 TL değerindedir.
Eskiden Sosyal Sigorta Kurumuna prim ödeyenleri dâhil eden bu sistemin ismi, SSK'nin SGK'ye geçişiyle 4A olarak değişti. 4B sigorta ise eski adıyla BAĞ-KUR dur.
4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyanlar, 4/b (Bağkur) ve 4/c (Emekli Sandığı) sigortalıları için de kadınlarda 20 tam yıl, erkekler de 25 tam yıl hizmeti olanlar yaş kriterine bakılmadan faydalanabileceklerdir.
(4) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.
Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.
5510 sayılı Kanunun ek19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1.000” ibaresi “1.500” şeklinde değiştirilmesiyle; Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 1000 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı, 1500 liraya yükseltilmiştir.
4/b Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanlar ile Köy ve Mahalle Muhtarları Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.
Sistemsel olarak aylık bağlama tutarı, 5434 e tabi memurlar için, memurun derecesi, kademesi, ek göstergesi, kıdem aylığı, taban aylığı, emeklilik tazminatı, hizmet süresi, memur maaş katsayısı gibi unsurlar esas alınarak, 5510 a tabi memurlar için ise prime esas kazançları esas alınarak belirlenmektedir.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
Diğer yandan kamu işçileri de diğer işçiler gibi 4857 sayılı İş Kanunu'na tabidirler. Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar.
657 sayılı Kanunun 4/A maddesinde, “Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR? Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek ya da basit usulde gelir vergisi mükellefi olan kişiler (1) vergi mükellefliğinin başladığı tarihten itibaren itibaren 5510 sayılı Kanunun 4''''üncü maddesinin 1''''inci fıkrasının (b) bendi (4/b) kapsamında sigortalı ...
“4A kapsamında sigorta kolunuz zorunlu sigorta olarak güncellenmiştir.” şeklinde SGK'dan işçilere gelen mesaj ile karşılaşmış olabilirsin. Bu ifade işsizlik sigortası kapsamına alındığını göstermektedir.
Buna karşın, SGDP'ye tabi çalışanlar, Libya'da çalışanlar,Çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, Zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler ve Harp malulleri ile vazife malullüğü aylığı alanlar söz konusu beş (5) puanlık prim indiriminden yararlanamayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri