Dünyanın en sıcak yeri, ABD'deki
Death Valley'de bir kasaba olan Furnace Creek bölgesinde, 10 Temmuz 1913 tarihinde ölçülen 56.7 °C 'lik sıcaklık, dünyada ölçülmüş en yüksek hava derecesi rekorunun sahibidir.
Death Valley, dünyanın en sıcak yerlerinden biri olarak bunaltıcı sıcaklıklara yabancı değil. WMO ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) verilerine göre, Dünya'nın tüm zamanların en yüksek sıcaklığı olan 56,7°C burada 10 Temmuz 1913'te kaydedildi.
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) Dünya Hava ve İklim Aşırılıkları Arşivi'ne göre, dünyada kaydedilen en yüksek hava sıcaklığı 1913'te 134 derece ile Ölüm Vadisi'ndeki Furnace Creek'te ölçüldü.
Death Valley, ABD
Bununla beraber de dünyanın en sıcak yeri olarak biliniyor. Bu bölgede de 10 Temmuz 1913 tarihinde, 56.7 °C'lik bir sıcaklık ölçülmüş. Death Valley, 1913 yılında 56.7 °C'lik (134 °F) rekor sıcaklık değeriyle dünyanın en yüksek sıcaklığına ulaşmış.
İlgili 37 soru bulundu
Doğal güzellikleriyle olduğu kadar aşırı hava koşullarıyla da dikkati çeken bölgedeki Furnace Creek Ziyaretçi Merkezi'nde, sıcaklık 46 santigrat derece (115 Fahrenheit) olarak kaydedildi.
Bakan Özhaseki, eski rekorun 20 Temmuz 2021'de 49,1 derece ile Şırnak Cizre'de ölçüldüğünü hatırlattı.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu. Antalya ve Muğla'yı 45,7 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesi takip etti.
İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Türkiye son 106 yılın en sıcak günlerini yaşarken, sıcaklık rekorları da art arda geliyor. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde termometreler n 61 dereceyi gösterdi. Kısa süre önce Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde 60 dereceyi gösteren termometreler, dün 61 dereceyi göstererek yeni bir rekor kırdı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, en yüksek sıcaklığın dün 49,5 derece ile Eskişehir Sarıcakaya'da ölçüldüğünü açıklayan Bakan, eski rekorun 20 Temmuz 2021'de 49,1 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesinde ölçüldüğünü belirtti.
Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır. Bu ve benzeri sıcaklık ölçümleri sebebiyle Lut Çölü dünyanın yüzey sıcaklığı en yüksek bölgesi kabul edilir.
Las Vegas'ın batısında, Nevada-California sınırında bulunan Ölüm Vadisi'ni her yıl 1 milyon 100 bin kişi ziyaret ediyor. 13 bin 848 kilometrekarelik alanı kaplayan park, Amerika'nın Alaska eyaletindekiler hariç en büyük milli parkı.
Dolayısıyla her ne kadar ilke olarak sıcaklığın bir üst limiti olmasa da, evrendeki enerjinin sonlu olması nedeniyle sıcaklığın da sonlu bir değeri vardır. Şu ana kadar yeryüzünde kısa süreliğine ulaşılan en yüksek sıcaklık 5,5 trilyon santigrat derecedir.
3 temmuz 2023 Pazartesi günü küresel çapta Dünya'nın en sıcak günü yaşandı. Ortalama sıcaklık 17,01 dereceyi gördü ve 2016 yılındaki rekor sıcaklık olan 16,9 dereceyi geçti. 19. yüzyılın sonunda kayıtların tutulmaya başlandığı dönemden bu zamana kadar olan en yüksek sıcaklık ölçüldü. Şurada Paylaş!
Türkiye'nin en sıcak yerleri 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu.
Türkiye'de gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 10,2 dereceyle Bolu'da ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1700 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'ndan alınan il ve ilçelere ait meteorolojik parametrelerde, bu gece Bolu, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'nin en soğuk ikinci yeri sıfırın altında 11,1 dereceyle Ankara Çamlıdere Çamkoru Tabiat Parkı, üçüncü yeri ise sıfırın altında 10,2 dereceyle Afyonkarahisar Şuhut Kumalar Tepesi Radar Sahası oldu. Bolu, dün gece de sıfırın altında 10,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili olmuştu.
Türkiye'nin yıllık sıcaklık ortalamaları en yüksek şehirleri ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre Mersin, Antakya ve Adana.
Meteoroloji verilerine göre İstanbul'da bugüne kadar ölçülmüş ve rekor kabul edilen en yüksek sıcaklık değeri 40.6 derece ile 13 Temmuz 1938 tarihinde kaydedilmişti.
Bugüne değin ölçülen en yüksek sıcaklık 46,2 derece ile 21 Temmuz 1937 gününde, en düşük sıcaklık ise -24,2 derece ile 11 Ocak 1933 günü olmuştur. 496 milimetre olan yıllık ortalama yağış tutarının ancak yaklaşık yüzde 2'si yaz aylarında düşer. Kuzeydeki dağların eteklerine doğru gidildikçe yağışlar da artar.
Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre, Ölüm Vadisi'ndeki Greenland Ranch, 10 Temmuz 1913'te ölçülen 56,7 santigrat derecelik sıcaklıkla, dünya yüzeyinin en sıcak yeri rekorunu elinde tutuyor.
Sıcaklıkların artması da kuraklıkların yaşanmasına neden oluyor. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi'ndeki (ECMWF) Copernicus İklim Değişikliği Servisi (ERA5) göre, dünyada 2016 en sıcak yıl olarak kayıtlara geçmişti. 2022 yılı ise ölçümlenen en sıcak beşinci yıl olarak kayıtlara geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri