Arhavi ve Hopa'daki köy adlarının büyük oranda Lazca ve Türkçe kökenli, Yusufeli ilçesindekilerin ise Gürcüce, Türkçe ve Ermenice kökenli olduğu görülmektedir. Bu dönemde Artvin ilinde adı değiştirilen toplam köy sayısının 111 olduğu ifade edilmektedir (Tuncel, 2000: 28).
Gürcistan sarayında yetiştirilen 5.000 Kıpçak çocuğu Gürcistan merkez kuvvetlerinde ve devlet teşkilatında görev almıştır. Böylece Şamani Kıpçaklar arasında Hıristiyanlık yayılmıştı. Yusufeli bölgesine gelip yerleşen bu Kıpçak Türkleri, Gürcülerle komşu ve içi içe yerleşmiştir.
60 köye sahip olan Yusufeli'nin yalnızca üç köyü Gürcü olup, diğer köyler Türk veya Türkleşmiş köylerdir. Bu Gürcü köyleri: Balcılı, Bıçakçılar, ve Yüksekoba adlı köylerdir. Barh veya Parh adının köken ve anlamı tesbit edilememiştir. Hevek adı Gürcüce olup, Kobak adı ise Kıpçak Türklerinde erkek adlarındandır.
Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlar oluşturur.
Artvin Gürcüleri, yaşadıkları bölgede otokton olup geleneksel olarak Merkez, Borçka, Murgul, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinde yoğunlaşmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Artvin adı, Arta'ya Gürcücede kelimeye bir şeyi taşıyan anlamı veren “-ovani” sonekinin eklenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Arta-ovani zaman içinde Arta-vani, Art-vani ve Art-vin'e dönüşmüştür. Artavani “Arta'yı barındıran yer” anlamına gelir.
En meşhur yemeği Yusufeli cağ kebabı'dır. Halk müzikleri halk oyunları; horon, bar oyunları ve Artvin (Ahıska) Kafkas dansları üzerine kurulmuştur. Başlıca müzik aletleri tulum, zurna, asma davul, saz ve akordeondur.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. çok küçük bir Ortodoks azınlık Batum'da.
Özellikle Rize ilinin Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı ve İkizdere ilçelerinde, Artvin ilinin Arhavi, Hopa, Borçka ilçelerinde ve Türkiye- Gürcistan sınırı olan Sarp'ta kalabalık nüfuslar halinde yaşadıkları bilinmektedir.
2021 yılında 21.661 ilçe nüfusuyla Artvin ilinin en büyük 4. ilçesidir. 21.661 şehir nüfusu ise Türkiye'de 301. ve Artvin ilinde Artvin ve Hopa'dan sonra en büyük 3. ilçedir. Arhavi nüfusunun büyük bir bölümünü Lazlar oluşturur.
Bunun üzerine hükümet 4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 Sayılı Kanun ile, merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti kaldırıldı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.
Hopa nüfusunun büyük bir bölümünü Lazlar, Hemşinliler ve Rize göçmenleri oluşturur.
Artvin Kıpçak Türkleri ile Ahıska Türklerinin Şive birliği,Kültür birliği,Tarih birliği,sima birliği,Soy birliği,Boy birliği,Coğrafi birliği vardır. ARTVİN KIPÇAK TÜRKLERİ VE AHISKA TÜRKLERİ KARDEŞTİR.
Türkiye'nin en yüksek dünyanın üçüncü en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı inşaatında sona gelindi. Baraj nedeniyle Artvin'in Yusufeli ilçesi yeniden taşınıyor. Yusufeli'nin bu taşınması yaklaşık 1,5 asırda yani 150 yıl içerisinde 7. kez olacak. Yusufeli taşınma bitince Türkiye'nin en yeni ilçesi olacak.
Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Artvin iline bağlı Yusufeli, tarihi ve doğal güzellikleri ile görülmesi gereken yerlerin başında yer alır. Yaylaları ve şelalesi ile muhteşem manzaralar sunan Yusufeli, Kaçkar Dağları trekking rotasının içerisinde bulunduğu için doğa sporları ile ilgilenen birçok kişinin dikkatini çeker.
Lazlar Kafkas kökenli bir halktır. Kafkasya'daki sosyal, kültürel ve siyası gelişimlerinden (1877-78 Osmanlı-Rus Harbi, 1917 Ekim Devrimi ve Sovyet sınırının açılması gibi) doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmişlerdir.
Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda 'Güney Kafkas Halkı' olarak geçer.
Lazca; Güney Kafkas dilleri ailesinden olup Gürcüce, Megrelce ve Svanca ile birlikte gruplanır. Bazı dilbilimciler, birbirine çok yakın olan Megrelce ve Lazcayı, Zan dili ya da Kolhis ya da Zan dili olarak tanımlamaktadırlar.
6. bozo “kız; kız çocuğu” (Marr, 1910, s. 131a; de Jong, 2004, s. 5b). bozo (Arhavi - Rize) “Kız” (DS, C II, s. 752a).
Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır. Hatta Trabzon'da, çok az da olsa Rum soyundan gelen insanlar da bulunmaktadır. Ancak bu insanlar ve Rumca konuşanlar, zamanla Müslüman olup Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Bölge dışında ise Karadenizlilerin kendilerini Laz olarak ifade ettikleri görülür. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz, daha doğudakilerdir. “İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kontrolü ve koordinasyonuyla Limak İnşaat tarafından yapımı üstlenilen ve tamamen Türk mühendisler ile inşaat çalışmaları yürütülen Yusufeli Barajı ve HES Projesi, Artvin ili sınırları içerisinde, Çoruh nehri üzerinde yer alıyor.
Bölgede üretilen ürünler arasında çeltik, zeytin, domates, kavun, karpuz ve hıyarın yanı sıra ceviz, kiraz, kayısı, şeftali, üzüm ve uzun dut da bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri