5E modeli; Dikkat çekme-Katılım-Teşvik Etme (Engage) Keşfetme (Explore) Açıklama (Explain)
Bybee (1997) tarafından geliştirilen 5E modeli, ismini aşamalarının sayısı ve her bir aşamanın baş harfinden alır. Bunlar: Engage-Enter/Đlgi Çekme-Girme, Explore/Keşfetme, Explain/Açıklama, Elaborate/ Genişletme ve Evaluate/Değerlendirme (Özmen, 2004; Smerdan, Burkam & Lee, 1999).
5e modeli keşfetme bölümünde, öğrencilerle laboratuvar etkinlikleri yapılır ve birlikte çalışılır, öğrenciler kendi kararlarını kendileri verir ve bir problem durumunda soru ve fikir üretir.
Dolayısıyla öğrenme döngüsü modeli; giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme olarak beş aşamadan oluşan “5E öğrenme döngüsü” olarak ifade edilen bir öğrenme modelidir (Bybee v.d., 2006).
Özellikle sosyal konularda yapılan araştırmalarda izlediğim yöntem 5T metodudur. 5T TARAMA (Araştırma) TASNİF (Sınıflama) TAHLİL (Analiz) TENKİT (Eleştirme) TERKİP (Çözüm) aşamalarından oluşur. Çözüme ulaşmanın yöntemi bu adımların tamamlanarak ortaya bir terkip (Çözüm) konmasından geçer.
İlgili 44 soru bulundu
Giriş, Keşfetme, Açıklama, Derinleştirme, Değerlendirme bölümlerinden oluşan 5E modeli, ismini İngilizce; Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate kelimelerinin baş harfinden alır.
5E modeli; Dikkat çekme-Katılım-Teşvik Etme (Engage) Keşfetme (Explore)
Bu model, kişilerin deneyimlerinden öğrendiği tezine dayanır. Peki 5E'nin açılımı nedir? Etkileşim (Engage), Keşif (Explore), Açıklama(Explain), Detaylandırma (Elaborate) ve Değerlendirme (Evaluate).
5E modeli, öğrenme sürecinde beş adımı içeren bir öğretim modelidir: ilgi uyandırma (Engage), keşfetme (Explore), açıklama (Explain), uygulama (Elaborate) ve değerlendirme (Evaluate).
5E modeli temelini oluşturan bilim adamı Piaget'tir. Eğitimdeki bu model Yapılandırmacı Öğretim Yaklaşımına uymaktadır. Yapılandırmacı yaklaşım her öğrenci anlatılan konu hakkında aktif olmalı ve yaparak, yaşayarak konuyu sadece teoride bırakmaz aynı zamanda bilgisini pratiğe dökebilecek hale getirir.
Model beş aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar; Giriş-Katılım (Engage), Keşif (Explore), Açıklama (Explain), Genişletme-Derinleştirme (Elaborate) ve Değerlendirme (Evaluate)'dir (Carin ve Bass, 2005). 5E Modeli, yeni bir kavramı öğrenmeyi ya da derinlemesine bir şekilde bilinen bir kavramı anlamaya çalışmayı sağlar.
Okulda öğrenme modeli, bireysel ihtiyaçlara göre zaman ve olanaklar sunulduğu takdirde her öğrencinin aynı öğrenme seviyesine ulaşabileceğini ifade eder. Bu modelin temelinde, hızlı ve yavaş öğrenenler ayrımı ile zaman değişkeni esastır.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Keşfetme aşaması: Öğrencilere öğretmen bir problem verir ve öğrencilerin bu problemin durumu ile nasıl başa çıkabilecekleri gözlemlenir. Öğrenci bu aşama içinde en etkin katılımlı vasfını sergiler.
2. Keşfetme: Keşfetme basamağında öğrenciler kendilerine sunulan materyallerle özgürce düşünür, hipotezler oluşturur, deneyler yapar (Kabapınar vd., 2003). Öğretmen öğrencilerin yaptıklarını gözlemler, üzerinde düşünmelerini sağlayacak sorular yönelterek öğrencilere yol gösterir (Ekici, 2007).
AKTİF ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI. Bireyin öğrenme sürecine etkin olarak katılımını sağlamayı amaçlayan bu yaklaşımda öğrenciler pasif alıcı olmaktan çıkıp yaparak yaşayarak öğrenen boyutuna geçerler. Bu metotla karar verme, sorumluluk alma ve öğrenmeyi öğrenme olanağına kavuşurlar.
Tam öğrenme modeli; hazırlık, uygulama, değerlendirme ve tamamlama aşamaları ile uygulanır. Tam öğrenme modelinde ilk olarak öğrencilere ders sonunda kazandırılacak hedef davranışlar, tutumlar, bilgiler vb. belirlenmelidir. Bunları belirlerken ön test yapılabilir.
Basamaklı öğretim programı; öğrencilerin bilgiyi edinme, edinilen bilgileri problemlerin çözümünde kullanma ve veriler ışığında olayları analiz etme, eleştirel düşünme, yeni düşünceler ortaya koyma anlayışıyla öğretimi düzenleme yoludur (Başbay, 2005a, s.239).
Keşfetme (explore) aşaması
Öğrenciler birlikte çalışarak, deneyler yaparak, öğretmenin yönlendirebileceği bilgisayar, video ya da kütüphane ortamında çalışarak sorunu çözmek için veya olayı açıklamak için düşünceler üretirler.
Bu öğrenme modelinin uygulandığı çalışmalarda modelin, öğrencilerin akademik başarısını artırdığı, fen bilimlerine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği görüşmüş. 7E öğrenme modeli 7 aşamadan oluşur. Bunlar: teşvik etme, keşfetme, açıklama, genişletme, kapsamına alma, değiştirme, inceleme-sınama.
Öğrencinin öğrenme sürecine etkin katılmasını, bireysel öğrenme hızına göre ilerleme kaydetmesini ve öğrenme sonucunun anında kontrol edilmesini sağlayan bir öğretim modelidir. Programlı öğretim ünlü psikolog Skinner'in pekiştirme ilkeleri esas alınarak ortaya atılmış bir öğretim modelidir.
1. Dikkat Çekme: Öğretmen dersin başında öğrencilerin dikkatini konuya ve kazandırılacak bilgi, beceri ve tavırlara çekmek için bir olay, anı, fıkra ya da espiriyle derse başlar.
Öğrenme halkası modeli, başlangıçta keşif, terim tanıtımı ve kavram uygulamalarından oluşan 3E modeli olarak başlamış, daha sonra merak uyandırma, keşfetme, açıklama ve genişletme şeklinde 4E öğrenme halkası modeli olarak ifade edilmiştir (Bybee, 1997).
BÜTÜNLEŞTİRİCİ ÖĞRENME MODELİ (WITTROCK)
Oryantasyon: Öğrencilerin dikkatini yeni konuya çekmek önemlidir. Bu sebeple öğrencilerin ön bilgilerini ortaya çıkarma, varsa önbilgilerdeki yanlışlıkları belirleme sürecidir. Böylece öğretmen dersi öğrencilere göre hazırlayabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri