Topraktaki toksik kalıntıları ve ağır metalleri bağlayarak bitkiyi korur. Bitki büyümesini stimule eder. Kök gelişimini ve havalandırmasını sağlar. Kök sistemi aracılığıyla besin emilimini arttırır.
Bünyesinde etkili madde olarak %6 (Azot) N, %16 Fosfor (P2O5), %6 Po- tasyum (P2O5), %15 Kükürt (SO3), ilave olarak %15 Organik Madde (OM) ve %10 hümik-fülvik asit ihtiva etmektedir. Bitkinin erken vejetasyon dönemindeki azot ihtiyacı sağlanır. Fosfor; çimlenme, köklenme, çiçeklenme ile meyve/dane oluşumunu etkiler.
Bunun nedeni, toprağa uygulanan gübrelerin ertesi seneye etkisinin oluşudur. Toprağa verilen azotlu gübrelerin % 30-40 kadarı, potasyumlu gübrelerin %40-50'si ve fosforlu gübrelerin % 70 kadarı toprakta kalır ve bitki ertesi sene bu besin maddelerinden yararlanabilir.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Taban gübrelemesi, ekim veya dikimin hemen öncesinde yapılabildiği gibi ekim/dikim sırasında da gerçekleştirilebiliyor. Elle veya mibzerle taban gübresi atılabiliyor. Serpilerek, çizgi halinde banda veya ocağa verilerek taban gübrelemesi yapılabiliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Azotlu taban gübresi daha çok bitki gelişimini hızlandırması ile öne çıkar. Ayrıca elde edilen mahsulün kalitesini ve verimini artırdığı için önemli bir yere sahiptir. Fosforlu gübre de benzer şekilde hem meyve sebze kalitesini olumlu yönde etkiler hem de toprak yapısının iyileşmesine katkı sunar.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
20-20-20 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır. Ayrıca damla sulama ile ağaç ve bitki köklerine ve püskürtülerekte yapraktan uygulanabilir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Bitkilerin döllenme organlarının tam olarak gelişmesini sağlar. Bitkilerin kök gelişimini sağlar. Bitkilerin metabolik etkinliğini arttırır. Fosfor eksikliğinde bitkinin büyümesi geriler ve bitki koyu yeşil bir renk gösterir.
Azot, fosfor ve potasyumu eşit oranda içeren kompoze bir gübredir. Daha çok meyvesinin ve danesinin kalitesi ön plana çıkan bitkilerde kullanılır. Potasyumca fakir olan topraklarda ve potasyuma ihtiyaç duyan bitkilerde kullanılır.
Hububat, pamuk, ayçiçeği, mısır başta olmak üzere tüm bitkilerde ekim esnasında taban gübresi olarak kullanılır. Bitkilerin kök, gövde oluşumuna etki eder. Toprak yüzeyinde bırakılmamalıdır. Bitki kök derinliğine veya tohum derinliğine gömülerek verilmelidir.
NPK gübresi olarak da bilinen 15 15 15 gübre, azot, potasyum ve fosfor içerikli bir gübre türüdür. Zeytinden patatese, şeker pancarından mısıra her türlü sebze ve meyve yetiştiriciliğinde kullanılan 15 15 15 gübreler, çiçek yetiştiriciliğinde de sık tercih edilir.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Sıcaklığın 14°C derecenin altına düştüğü zamanda ise olgunlaşma gecikir ve verim düşer. Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasındadır. Sıcaklık 15°C'nin altına ve 35°C'nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülebilir.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Domatese genellikle 3 günde 1 su verilir, ancak su ihtiyacı toprak ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Canlının kök gelişimi ve büyümesi açısından fazlaca önem taşıyan kök gübreleri, güzlük veya yazlık olarak bu dönemlerde dikim veya ekimden hemen ve hızlı bir şekilde ya da ekim esnasında bant ya da mibzerle tohum genişliğine ve derinliğine uygulanmış olması en uygun kullanım şeklidir.
Yeni dikilen bahçelerde toprak yapısı özellikleri nedeniyle bitkilerde sararmalar oluşabilir. Bunun temel nedeni demir ve çinko eksiklikleri kaynaklı yaşanmaktadır. Çözüm olarak içeriğinde demir ve çinko ihtiva eden kompoze gübreler kullanılacağı gibi alternatif olarak bu iki elementin gübre formları da kullanılabilir.
Potasyum En Çok Hangi Gübrede Bulunur? Potasyum klorür, en yüksek oranda potasyum içeren gübre olarak tanınıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri