Milli Savunma Bakanlığı sitesinde yer alan askerlerin izinleriyle ilgili açıklamada ise şu ifadelere yer veriliyor; “Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür. Bu sürenin ilk 1 (bir) ayı acemi birliği, diğer 5 (beş) ayı ise uzmanlık dönemidir. Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir.
Erbaş/Erlerin kânunî izin süreleri; askerlik hizmetinin her ayı için iki gün olarak hesap edilir ve bu izin süresi askerlik hizmetinden sayılmaktadır. (Uzun dönemler erbaş/erler için 24 gün, Kısa Dönem erbaş/erlerin ise 12 gündür.)
Buna göre er ve erbaşlardan askerlik süresi 6 ay olanlar için her aya 1 gün izin verildiği göz önünde bulundurulduğunda er ve erbaşların izin hakkı 6 gündür. İzin hakkı uzun dönem erbaş/erler için 12 gün, Kısa Dönem erbaş/erlerin ise 6 gündür.
Unutmayın ki yalnızca usta birliğine geçildiği zaman hafta sonları çarşı izni verilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
İşte, o konu hakkında bazı bilgiler. BEDELLİ ASKERLİKTE ÇARŞI İZNİ VAR MI? Normal askerlik sürecinde 1 ay acemi birliği ve 5 ay usta birliği bulunmakta ve usta birliği olarak tanımlanan askerlik döneminde çarşı izni kullanılabilmektedir.
Askerin hakkı olan Çarşı izni verilmiyorsa bunu şafağından düşürmelidirler. Er/Erbaş'lar psikolojik sıkıntılar yaşamakta bu sebepten. Rütbeliler her akşam 5'te dışarı çıkabiliyorlarsa er/er başlarda Çarşı iznini kullanabilmeli eğer verilmiyorsa şafağından düşürülmelidir.
“Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Buna göre, 2023 yılında askerlik görevini batıda yapan erlere 237,50 TL, onbaşılara 270,00 TL, çavuşlara ise 305,00 TL harçlık ödeniyor.
Acemilikte yemin töreninden sonra çarşı izinleri başlar, ceza almadıktan sonra her hafta sonu çarşı izni olur.
Yemin töreninin ardından yol izni bulunmaktadır. Asker, bu izne ilaveten 7 günlük dağıtım iznini de kullanarak bu izni kullanabilir.
Ancak, geçerli özürleri bulananlara yetkili komutanlıklarca yeteri kadar izin verilebilir. Ayrıca 12 hafta ve daha uzun süreli kursların sonunda arzu edenlere yıllık izinlerine sayılmak koşuluyla yol dahil olmak üzere 10 güne kadar izin verilebilir.
ASKERLİK 12 AY MI OLACAK 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Şafak, terhis tarihine göre mi hesaplanıyor? Terhis tarihi resmi olarak askerliğin bitiş gününü işaret etmektedir. Ancak şafak ise, terhis tarihinden kullanılmayan izinler vs. çıkarılarak zorunlu hizmeti fiili olarak bitirmenin mümkün olduğu tarihe kalan gün sayısını ifade etmektedir.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin, "Askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik yapılan bir çalışma yoktur" açıklamasında bulundu. Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi.
Askerlik jargonunda en çok kullanılan kelimelerden biri şafaktır. Şafak askerliğin biteceği gün demektir ve o gün hem kısa dönem hem de uzun dönem askerlik yapanlar tarafından sabırsızlıkla beklenir.
Acemi birliği süresi boyunca askerler harçlıklarını PTT üzerinden verilen PTT karttan çekebilirken, usta birliğine geçen askerler harçlıklarını Ziraat Bankası tarafından verilen Ziraat hesap kartından çekebilirler. Askerliğin sona ermesinin ardından PTT kart iptal edilirken Ziraat kartı kullanılmaya devam edilebilir.
Sistem, zorunlu 6 aylık vatani görevini tamamladıktan sonra süreyi uzatarak askeriyede para kazanma ve kariyer yapma imkanı da sağlıyor. Erbaş ve erlerden isteyen, terhise hak kazandığı tarihten itibaren askerliğini 6 ay daha uzattığında, uzatma döneminde en az asgari ücret kadar maaş veriliyor.
PTT banka kartı bloke edildikten sonra acemi askerliğin ardından gittiğiniz usta birliklerinde Ziraat Bankasına bildirim yapılarak adınıza bir adet maaş hesabı açılır. Ere verilen harçlık her ayın 1'inde Ziraat Bankası'nda kendi adına açılmış olan hesaba aktarılır.
Diyelim ki sizin şafak 46 ve cuma akşamı evci iznine çıktınız. Pazar günü döndünüz. Şafak sayınız 46'dan 44'e düşmüş olur. Yani evci izninde geçen süre askerlikten sayılmaktadır.
(5) (Değişik: 22/1/2015-6586/97 md.) Sözleşmeli erbaş ve erlerin barışta her yıl otuz gün yıllık planlı izin hakkı vardır. Bu müddete yol dâhil değildir. Ayrıca, kısa süreli mazeretlerde kullanılmak üzere on beş güne kadar yıllık mazeret izni verilebilir.
Askerden erken terhis olmak için gerekli şartları karşılamak zorunlu olsa da, bu gibi durumlara dikkat ettiğiniz takdirde terhis sürenizin 7 gün erken olabilir.
Askeriyede telefon belirli kurallar çerçevesinde serbesttir. Bu kurullardan en önemlisi telefonunuzun kamerasız olmasıdır. Akıllı telefon özelliklerine sahip bir telefon askeriyede kabul edilmez. Tuşlu telefon olması tercih edilmektedir.
Cumartesi ve Pazar günleri ise kapalıdır. Ayrıca Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda ve 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos gibi resmi bayramlarda da hizmet vermemektedir.
normalde 6-6.30 dur. nöbetine göre değişir. 3-5 in varsa gece 2.30 da ayaktasın. normalde 6-6.30 dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri