6 Aylık Gebelikte Bebek Hareketleri
Her gün hareket etme sayısı aynı olacak diye bir şey yok. Siz yine de bu konuda duyarlı olun ve bebeğiniz 2 gün içinde hiç hareket etmezse doktorunuzu bilgilendirin. Bu kadar hareket etmesine rağmen bir yandan da dinlenme ve uyku düzeni de oluşuyor.
Bebeğiniz hızlı gelişimini sürdürüyor. 6 aylık gebelikte bebeğin boyu 25-30 cm'ye ulaşır, ağırlığı ise 800 gramı asar. Henüz doğuma hazır olmasa da vücudu birçok işlevi yerine getirebilecek durumdadır. Kulakları sesleri algılayabildiği gibi bacak, ayak ve kolları da artık onun kontrolündedir.
Bebeğin normal sınırlarda hareket etmesi yeterlidir,daha fazla hareket etmesi yada 2 saatte 10 defadan daha çok hareket etmesi bebek hakkında iyi yada kötü bir anlam ifade etmez. Anne yemek yediğinde, tatlı yiyecek ve içecekler tükettiğinde bebek hareketlerinde artma olması sık rastlanılan bir durumdur.
6 aylık bebek neyle oynar, sorusuna çıngıraklar, diş kaşıyıcılar, oyun halısı, yumuşak oyuncaklar, kavram kartları gibi oyuncaklar diye cevap verebiliriz. - 6 aylık bebek oyunları içerisine parmak kuklalarını dâhil edebilirsiniz. Kuklaları seslendirerek, jest ve mimikler yaparak bebeğinizin ilgisini çekebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise 10-20 dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler. 8. aydan itibaren de tamamen desteksiz oturabilirler.
Bebeğinizin hareketlerinde azalma fark ettiyseniz , 2saat içerisinde 10 defadan daha az hareket ettiyse birkaç saat ara verin tekrar 2 saat içerisindeki hareketlerini sayın yine aynı şekilde 2 saatte 10 defadan daha az hareket ettiyse doktorunuza mutlaka başvurun.
Bebeğiniz hepatit B , DTaP , çocuk felci , ve Hib aşılarını ve rotavirüs aşısını (daha önce tamamlanmadı ise oral olarak verilir) alır. Ayrıca, grip mevsiminde olması halinde ilk grip aşısını da yapabiliriz.
Bebekler 7 ila 12 aylık dönemden itibaren ayaklarının üzerine basmaya başlar.
Anne bebeğin hareketlerine alışık olmadığı için hissetmeyebilir. Baba adayı ise bebeğin kemik yapısı güçlendiği için 6. ayın sonunda bebeğin hareketlerini hissetmeye başlayabilir. Bebekteki en büyük fark kas gelişimidir. Bebek bu dönemde kaslarını geliştirmek için bilinçli şekilde hareket eder.
Bebek hareketleri, yaklaşık 24 haftaya kadar düzensiz olabilir. Bu sürecin sonrasında beklenen bebek hareketleri düzenli gözlenebilir. Bebeğinizin normalden daha uzun süre hareket etmediğini hissederseniz, durumu hemşirenize ya da doktorunuzla paylaşabilirsiniz.
Kilo takibi için çok basit bir önerimiz var: Kendinize bir tartı alıp düzenli olarak haftada 1 sabahları hafif kıyafetlerle kilonuzu ölçünüz. (İlk 3 aydaki kilo alımınız yeterli olmasa bile) 4. aydan itibaren haftada 250 gram; 6. aydan itibaren ise 250-400 gram kilo alımı normal kabul edilmektedir.
8.ay civarında yer azaldığı için 5. Ve 6.ayda gözlenebilen akrobatik hareketler azalır. Bebeğiniz ayağı ile karnınızı ittiğinde siz de onu itip oyun başlatabilir, bebeğinizle iletişime geçebilirsiniz.
Bebek hareketlerinin hissedilebilmesi için oturur veya uzanır pozisyonda olması başka bir işle meşgul olmadan konsantre olarak bu hareketleri algılaması mümkündür. 40. haftaya gelmiş bebeklerde yine ultrasonografik takiplerde 12 saatte 275 kez hareket ettiği gözlemlenmiştir.
Kız çocukları için 6 aylık bir bebeğin normal boy değeri 61-71 cm arasında normal olurken, erkek bebekler için 62-73 cm normal boy aralığını oluşturur.
6 aylık periyotta 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanırlar. Uyandıktan sonra bebeklerin 1/3-1/2'si kendi kendine yeniden dalarlar. Günde toplam yaklaşık 11-14 saat uyurlar ve bu bebeklerin %84'ü tüm gece boyunca uyuyabilir. 10 aylık bebeklerin 90%'ı tüm gece boyunca ve günde ortalama 10-13 saat uyurlar.
6 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Elde edilen veriler, bebek gelişim tablosundaki değerlerle de kıyaslanarak bebeğin fiziksel gelişimi değerlendirilir. 6 aylık kız bebeklerin, bu ay itibariyle en az 59 cm, en fazla 72 cm uzunluğunda ve ağırlığının 5400 ila 9250 gr. aralığında olması beklenir.
Eğer Bebeğiniz 2 saatte 10 defa hareket etmemiyse, bir iki saat sonra tekrar saymaya başlayın. ikinci defa saydığınız zaman da aynı şekilde 2 saatte 10 defadan daha az hareket etmesi durumunda, muhakkak doktora başvurmanız gerekmektedir.
Bazı anneler, 26 haftalık gebelik döneminde bebeğin hareketlerinde bir azalma fark edebilir. 26 haftalık bebek hareketlerinde azalma oldukça normal bir durumdur çünkü bebek büyüdükçe yer sıkışıklığı yaşayabilir ve hareket alanı azalabilir.
NST reaktif ise bebek anne karnında 1 hafta daha güvende demektir. NST sırasında bebek hiç hareket etmez ise bebek uyuyor olabilir, anne aç olabilir. Anneye bir şeyler yemesi söylenir ve tekrar çekilir. NST reaktif ise doğuma kadar haftada bir tekrar çekilerek takibe devam edilir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Bebeğiniz için anne sütü ana öğün olarak düşünülmeli, ek gıdalar ise ara öğün olarak planlanmalıdır. 6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri