Mucize, nübüvvet/peygamberlik iddiasında bulunan kişinin doğruluğunu göstermek amacıyla Allah (c.c.) tarafından yaratılan ve nitelikleri bakımından insanları benzerini getirmekten âciz bırakan olağanüstü hadisedir (Kâdî Abdülcebbâr, el-Muġnî, 15/199).
Mucize ya da tansık; bilimsel yasalarla açıklanamayan ve ilahî güçlere mâl edilen, inananları tarafından hoş karşılanan, sıra dışı olay.
Mu'tezile'ye göre mucizenin üç temel özelliği vardır: Allah'ın fiili olması, olağanüstü olması ve nübüvvet iddiasından sonra, iddiaya uygun bir şekilde meydana gelmesidir. Onlara göre Kur'an-ı Kerim de belâgat ve fesahat açısından bir mucizedir. Fakat Nazzâm, “Sarfe Teorisi” ile bunu reddetmiştir.
Mucize, Yüce Allah'ın peygamberlere peygamberliklerinin bir delili olarak verdiği, insanların yapmaktan aciz olduğu olağanüstü haller ve durumlardır. Cenâb-ı Allah pey- gamberlerine içinde yaşadıkları toplumların durumlarına göre farklı şekillerde mucizeler vermiştir.
Mucize Çeşitleri
Kelam âlimleri mucizeyi tasnif ederek hissi, haberi ve akli mucizeler şeklinde üç grupta toplanmıştır. Bunlar tabiat kanunlarının normal akışının dışında meydana gelen ve insanların duyularına hitap edem mucizelerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Mûsâ'nın (a.s.) asâsının yılana dönüşmesi ve elinin parıltılı bir ışık vermesi (el-A'râf 7/106-108) Hz. Îsâ'nın (a.s.) kuş şekline soktuğu çamuru canlandırması, ölüleri diriltmesi, anadan doğma körleri ve alaca hastalığına tutulanları iyileştirmesi (Âl-i İmrân, 3/49; el-Mâide, 5/110) gibi örnekler hissî mucizelerdendir ...
Kendilerine en çok mucize verilen peygamberler Hz. Mûsâ ve Hz. Îsâ'dır.
Söz konusu kavram, makalemizde, klasik tanımıyla değil, ancak 'Peygamberleri desteklemek amacıyla onlara verilen olağanüstü hadiseler' anlamında ele alınacaktır. Kur'ân-ı Kerim'de mucize kelimesi geçmemektedir.
1- Muhammed aleyhisselamın mucizelerinin en büyüğü Kur'an-ı kerimdir. 2- En büyük mucizelerinden biri de, Mirac mucizesidir. 3- Meşhur mucizelerinin en büyüklerinden biri de, Ay'ı ikiye ayırmasıdır. Bu mucize, başka hiçbir Peygambere nasip olmamıştır.
Allah(cc), Hz. Muhammed (sas)'e en büyük mucize olarak Kur'an'ı verdi. Kur'an dışında İsrâ, Mi'râc hadisesi, taşlarla konuşması, ağaç kütüğünün ağlaması ve ayın ikiye yarılması gibi farklı mucizeler de verdi. Kamer suresinde anlatılan “ayın ikiye yarılması” hadisesi Hz.
Şarkının sözü ve müziği Ersay Üner'e aittir.
Kur'an mucizesi yanında hissî mucize olarak Hz. Peygamberin nübüvvet mührü, Ay'ın ikiye bölünmesi, parmaklarının arasından suyun akması, bir ziyafet esnasında zehirlenmek istenince olaydan haberdar olması, bir hurma kütüğünün teessürünü inilti şeklinde duyurması vb. örnek olarak verilebilir.
mucize - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁcz kökünden gelen muˁciza(t) معجزة “1. aciz bırakan şey, 2. İslam inancında peygamberlere mahsus olan doğaüstü eylem” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaciza عجز “aciz idi” fiilinin mufˁila(t) vezninde IV. etken fiil sıfatıdır.
Peygamberlerin risâletlerinin doğrulanması ise ancak onların mucize göstermeleri ile gerçekleşir. Bu anlamda mucize, Allah'ın, peygamberlik iddiasında bulunan kimsenin peygamberliğini doğrulamak ve desteklemek için yarattığı ve diğer insanların benzerini getirmekten aciz kaldığı olağanüstü olaydır.
MUCİZE: Kudret'in karşıtı olan "acz" kökünden if'al babında "i'caz" masdarından türetilen bir ism-i fail olarak "âciz bırakan, karşı konulamayan, benzeri yapılamayan, hârika" anlamında bir terim. Kur'ân-ı Kerim'de, "mucize" anlamında çok defa, "âyet, âyât, beyyine, delil ve delâil" kelimeleri kullanılmıştır.
göstermeyi amaçlayan, kendine özel niteliğiyle benzerini getirmekten insanları âciz bırakan ve Allah tarafından yaratılan olağanüstü hadise olarak tanımlar. Cürcâni'ye göre mucize, peygamberlik iddiasında bulunan zâtın, doğruluğunu ispat etmeye ve birçok hayra sebep olan harikulade olaydır.
Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
Hatice bint Hüveylid (Arapça: خَدِيجَةُ بِنْتِ خُوَيْلِدٌ, d. y. 555 – ö. 619), İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşidir. Müslüman olmadan önceki lakabı, "temiz, pak, arınmış" anlamlarına gelen Tâhire idi.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Kur'an, Peygamber'in 632'deki ölümünden kısa bir süre sonra, Ebû Bekir'in hâlifeliği döneminde (632–634), bazı kısımlarını yazan veya ezberleyen sahabeler tarafından derlendi.
Peygamber Efendimizin (asm) mucizelerinin bir türü de duasıyla gerçekleşen olağanüstü hallerdir. Bu mucizeler hakikî mütevatirdir. Küçük büyük pek çok örnekleri vardır. Örneklerin çokluğu bu mucizeleri mütevatir derecesine çıkarmıştır.
Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir. Hazreti İdris yaşadığı topluma peygamber olarak gelmiştir.
Süleyman, İslam dinine göre en güçlü peygamberlerden biridir. Yaşamı boyunca insanları İslam'a davet etmiş, onlara Allah'ın birliğini ve tekliğini, cennet ve cehennemi anlatmıştır. Cinlere hükmeden tek peygamber olan Hz. Süleyman, İsrailiyat'a göre 53 yıl, İslami kaynaklara göre 500 yıl yaşamıştır.
Hazreti Süleyman (a.s) (Hayvanlarla Konuşan Sultan Peygamber) - Peygamberler Tarihi -7.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri