Yıldızlar, kendi kütleçekimleri sayesinde bir arada tutulan, parlak, küremsi, maddenin plazma hâlinde olan astronomik gök cisimleridir. Dünya'ya en yakın yıldız Güneş'tir. Dünya'ya Güneş'ten sonra en yakın yıldızsa, Dünya'dan 4.3 ışık yılı uzaktaki Alpha Centauri ikili yıldız sistemidir.
Yıldız, ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, karanlık uzayda ışık saçan, gökyüzünde bir nokta olarak görünen plazma küresidir. Bir araya toplanan yıldızların oluşturduğu galaksiler, gözlemlenebilir evrenin hâkimidir. Dünya'dan çıplak gözle görülebilen yaklaşık 6 bin dolayında yıldız vardır.
Yıldızlar genellikle küresel bir şekle sahip cisimlerdir. Kendiliğinden ısı ve ışık yayan gök cisimleri olarak da bilinirler. Uzayda farklı boyutlarda, sıcaklık ve kütleler halinde yer alabilmektedir. Bu durum yıldızın oluşumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Yıldızlar gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla oluşan gök cisimleri olup canlılar gibi bir yaşam süresine sahiptir. Şekilleri genellikle küreseldir ve farklı renkte görülmeleri sıcaklık farklılıklarıyla ilişkilidir.
Genel kabul gören teoriye göre, kütle çekimi etkisi altında bir araya toplanan ve gitgide sıkışan bir madde yığınının merkezî bölgesi yeterince yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşırsa bir yıldız olarak parlayabilir. Bu şekilde bir yıldızın doğumu milyonlarca yıl sürebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Kendiliğinden ışık veren ve çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir.
En önemli farklar içerisinde gezegenlerin kendine özgü Enerjileri yoktur. Ancak yıldızların kendi enerjileri bulunur. Yani diğer bir ifadeyle tamamen enerjiden oluşurlar ve kendi enerjilerini üretirler. Bu doğrultuda güneşinde kendi enerjisi olduğu için güneş bir yıldızdır.
Yıldızlar, uzayda bulunan yüksek yoğunlukta (yine de dünya üzerindeki bir vakum odasından daha az yoğun olan) geniş bölgelerden oluşan moleküler bulutların içinde oluşur. Bu bulutlar çoğunlukla hidrojenden ve % 23–28 helyum ile az miktarda daha ağır elementlerden ibarettir.
Yıldızlar, gökadalardaki moleküler bulutların görece yüksek yoğunluklu olan kısımlarının çökmesiyle oluşur. Bu bölgelerdeki moleküllerin birbirleriyle çarpışmaları sırasında hareket enerjilerinin bir kısmı moleküllerin içsel enerjisine (moleküllerin titreşimlerinden ve dönüşlerinden kaynaklanan enerjisine) aktarılır.
Yıldızlar maddenin plazma halidir. Yıldızların parlamasının sebebi ise çekirdeklerinde oluşan füzyon tepkimelerinde açığa çıkan nükleer enerjinin, söz konusu yıldızın içinden geçtikten sonra radyasyon ile uzaya yansımasından kaynaklanmaktadır.
Temelde üç çeşide ayırabiliriz yıldızları. Cüce yıldızlar, dev yıldızlar, ve süperdev yıldızlar. (Hiperdev yıldızları da sayabiliriz ama aşırı nadir oldukları için buraya katmadım.) Bu kısımda kısaca bu yıldız çeşitlerinden bahsedeceğim.
Yıldızların 5 Köşeli Olmasının Sebebi ve Hep Merak Ettiğiniz Diğer 13 Gerçek - YouTube.
Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Etrafına ışık yayarak, çevresini aydınlatan varlıklara ışık kaynakları denir. Güneş, yıldızlar, ampul, mum, trafik ışıkları, el feneri ve ateş böcekleri birer ışık kaynaklarıdır.
Aslında yıldızlar sürekli olarak ışık yaymaktadır. Yani uzaydaki bir astronot yıldızları hep aynı parlaklıkta görmektedir. Bir yıldızın ışığı atmosferden geçerken hava ısısındaki değişikliklerden dolayı kırılmaktadır. Bu da dünyadan bakıldığında ışığın yanıp sönüyormuş gibi görünmesine neden olur.
Yıldızlar, yoğun gaz ve toz bulutlarının kendi kütle çekimleri altında çökmesiyle oluşur. Fakat her çökme yıldız oluşumuyla sonuçlanmaz. Aynı zamanda gezegenler ya da asteroidler gibi ufak gök cisimleri de bu yolla oluşur.
Yıldızlar güneş battıktan sonra görünür. Bu nedenle ancak Güneş'in tersi yöndeki yıldızlar gökyüzünde görülebilirken, Güneş'in arkasında kalan yıldızlar fark edilemez. Dolayısıyla gökyüzünde hangi yıldızları görebildiğimizi Dünya'nın Güneş etrafında belirli bir zamanda hangi konumda bulunduğu belirler.
Yıldız merkezinde Helyum bolluğunun artması ile yıldız yarıçapı büyür.
Evrende var olan yıldızların tümü, bulutsu (nebula) adı verilen gaz ve toz bulutlarında oluşurlar. Zamanla, kütle çekiminin etkisiyle çekilen hidrojen gazı bulutsuyla birlikte dönmeye başlar. Dönme gittikçe hızlanır, ısı artar ve önyıldız ya da ilkel yıldız olarak da bildiğimiz bebek yıldız oluşur.
Aslında yıldızlar ısı ve ışık yayan gaz küreleridir, tıpkı Güneş gibi. Bu nedenle aynen Güneş'te olduğu gibi yıldızların çoğu da küresel yapıdadırlar. Yaydıkları ışınlar ise yıldızları 5 veya daha fazla köşeli görmemize neden oluyor.
Güneş, çekirdeğinde nükleer füzyon tepkimeleri gerçekleşen bir gök cismidir. Dış uzaya ısı ve ışık yayar. Bu yüzden Güneş bir gezegen değil, yıldızdır.
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars ta bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Evrende yer alan en büyük yıldız Stephenson 2-18'dir. Kendisi gibi birçok dev yıldızın da bulunduğu Kalkan takımyıldızında yer alan Stephenson 2-18, keşfedilene kadar en büyük yıldız kabul ettiğimiz UY Scuti de aynı takımyıldızında bulunur. Bu yıldız, bizim gezegenimize yaklaşık 20 bin ışık yılı kadar uzaklıktadır.
Detaylı araştırmalarla güneşin tüm bilgilerine ulaşım sağlanabiliyor. Güneş, bir gezegen değil yıldız olarak kabul ediliyor. Merkür, Venüs, Dünya, Jüpiter, Neptün, Mars ve Uranüs gezegen listesinde yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri