6 Şubat Depremleri Sonrasında Türkiye'ye Yardımlar Kurtarılmayı bekleyen kişilerin aranması çalışmalarına katılmak üzere arama-kurtarma ekibi gönderen ilk ülkeler olarak Azerbaycan, İsrail, Meksika, ABD ve Yunanistan sayılabilir. İsmi sayılan bu ülkeler esasen buz dağının yalnızca görünen kısmı olmuştur.
İlk gelen Azerbaycan ekibi oldu
Her doğal afette olduğu gibi Türkiye'nin ilk yardımına koşan ülke Azerbaycan oldu. 6 Şubat 04.17'de meydana gelen ilk depremden saatler sonra 370 kişilik Azerbaycanlı arama kurtarma ekibi Türkiye'ye ulaştı.
Fransa yardım gönderen ilk ülkelerden
Fransa da Kahramanmaraş merkezli depremlerin akabinde Türkiye'ye kurtarma ekibi ve insani yardım malzemeleri gönderen ilk ülkeler arasında yer aldı.
Açıklamada, bu aşamada dost ülkeler; İspanya, İngiltere, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen "arama kurtarma ekibi sevk edilmesi" yönündeki yardım tekliflerinin kabul edildiği belirtildi.
DEPREMDE FİLİSTİN'DEN TÜRKİYE'YE YARDIM
Filistin 6 Şubat'ta deprem felaketinin yaşanmasının ardından Türkiye'ye yardım gönderen ülkeler arasında yer alıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Kuveyt'in yolladığı 46 kişilik arama kurtarma ekibi çalışmalarına Hatay'da devam ediyor. Katar'ın Gaziantep'te 150 kişilik arama kurtarma ekibi bulunuyor. Filistin ise acil müdahale ve kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye'ye 27 kişilik bir ekip gönderdi.
Filistin'in, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gönderdiği yardım ekibinin, Türkiye ve Suriye'ye ulaştığı belirtildi. Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, doktorlar, sivil savunma ve ilk yardım çalışanlarından oluşan 73 kişilik ekip önce Ürdün'e geçti.
Yurt dışından gelen yardımlara ilişkin bilgiler paylaşan Çavuşoğlu, "Bugüne kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 102, 88 ülke bugüne kadar Türkiye'de sahada bize arama kurtarma, sahra hastanesi ya da sağlık ekipleriyle bize yardım etti. 23 ülke görevini tamamlayarak ayrıldı.
Almanya, önceki yardımlarıyla birlikte toplamda 240 milyon Euro bağışta bulunurken Hollanda, İsveç ve Fransa gibi önde gelen ülkeler de ortalama 50 milyon Euro civarında yardım açıkladı.
Suudi Arabistan, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım taşıyan 14 uçak gönderdi. Uçaklarda gıda ve tıbbi malzemelerinin yanı sıra uyku tulumu, battaniye ve çadırlar taşındı.
Maraş depremi sonrası Türkiye'ye arama-kurtarma personeli gönderen Latin Amerika ülkeleri; Brezilya (42), El Salvador (115), Meksika (172), Venezuela (50), Arjantin (34) ve Panama, Kolombiya, Küba'dan da çeşitli sayıda arama-kurtarma ekipleri Türkiye'ye geldi.
Ekşioğlu Vakfı Başkanı Süleyman Ekşi, vakıf olarak 2.5 milyon lira AFAD'a, 2,5 milyon lira da Kızılay'a bağışta bulunduklarını duyurdu. Skala Medya Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Buladı, yayına bağlanarak 1,5 milyon lira ile destek oldu.
Türkiye'de yaşayan Faslılar, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenenlere destek olabilmek için başlattıkları yardım kampanyasıyla 1 milyon lira yardım toplarken havlu ve hijyen malzemeleriyle dolu bir tır insani yardımı, Hatay'a ulaştırdı.
Söz konusu yardım uçağı, Suudi Arabistan'ın, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için kurduğu yardım köprüsü kapsamında gönderildi. Suudi Arabistan, 17'inci yardım uçağını Türkiye'ye 17 Haziran'da göndermişti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İsrail, Türkiye'ye bir sahra hastanesi inşa etti, 450'den fazla arama-kurtarma ekibi çalışanını gönderdi ve bir askeri kargo uçağını tahsis etti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen bugün Ankara'daydı.
BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle Türkiye'ye 50 milyon dolar (yaklaşık 941 milyon Türk lirası) nakdi yardım yapılacağını duyurdu. Al Nahyan'ın annesi Şeyha Fatıma binti Mubarek de depremzedeler için 13 milyon 600 bin dolar (yaklaşık 256 milyon Türk lirası) yardımda bulundu.
Depremin ardından Türkiye uluslararası yardım talebinde bulundu, NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) yanı sıra 45 ülke “yardıma hazır” olduklarını açıkladı.
Katar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yaklaşık 70 milyon dolar yardım yaptı
Almanya'da hükümet, Türkiye ve Suriyeli depremzedelere verilen vizenin otomatik olarak Ağustos'a kadar uzatılacağını açıkladı. Berlin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Almanya'daki yakınlarının yanına gelen depremzedelerin vizesini otomatik olarak uzatma kararı aldı.
Suudi Arabistan'da, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için düzenlenen kampanyada yardımlar 100 milyon riyali (yaklaşık 26 milyon dolar) geçti.
Suudi yardımları 8 yılda 6 milyar doları aştı
Yardımlar Kral Selman'ın adını taşıyan merkez aracılığıyla dünyanın 94 ülkesine ulaştırıldı. Sekiz yıl içinde değeri altı milyar doları aşan 2 bin 587 insani yardım ve yardım projesi hayata geçirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor.
Enkazda tünel açan ekipler, saatler süren çalışmanın ardından 67 yaşındaki Hüseyin Berber'i depremden 185 saat sonra sağ çıkardı.
Yayın sonunda toplam 115 milyar 146 milyon 528 bin TL bağış toplandı.
İspanya, Polonya, Japonya, Fas, Lübnan ve Pakistan'da Filistin'e destek için gösteriler düzenlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri