Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir.
Ayçiçeği yağı 1716 yılından önce endüsttiriel amaçlar için hammadde kaynağı olarak boya sanayii ve tabaklamada kullanılmıştır. Patentide İngiliz BUMYAN'a aittir. Gerçekte ayçiçeği bitkisi ancak 16. Yüzyıl ortalarında avrupa içlerine tanıtılabilmiştir.
Güneşe maruz kalan tüm besinlerin bozulma ihtimali vardır. Ayçiçeği yağınızın ömrünün uzun olması için koyu renklerde bir cam şişe içinde muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Uzun ömürlü olması için ve lezzetini kaybetmemesi için, ayçiçeği yağı serin yerde saklanabilir.
Normal raf ömrü: Genel olarak yağlar ve gresler için önerilen raf ömrü, orijinal sızdırmaz kaplarda saklanmış olmak koşuluyla, tipik olarak beş yıldır.
Isı ve ışığa maruz kalan bitkisel yağlar çok çabuk bozulur.
Üretim koşullarına göre ortalama olarak bitkisel yağların raf ömrü genel olarak 2 yıldır.
İlgili 42 soru bulundu
SON KULLANMA TARİHİ GEÇEN AYÇİÇEK YAĞI KULLANILIR MI? Ayçiçek yağının tarihi geçtikten sonra da kullanımı mümkün. Ayçiçek yağlarının üzerine basılan son kullanma tarihleri, (diğer pek çok üründe olduğu gibi) üretici tarafından yağın en iyi kalitede olabileceği zaman aralığını gösteriyor.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.
Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir. Eğer kapaklı bir kabınız yoksa, yağı eski bir teneke kutuya dökün ve birkaç saat dondurucuda bekletin.
Kızartma yağını sağlıklı bir şekilde saklamanın ilk koşulu yağın iyice soğumasını beklemektir. Aynı zamanda soğumuş olan yağı temiz bir tülbent yardımıyla süzüp saklamaktır. Bu maddeleri süzmediğiniz takdirde vücuda girdiğinde kanserojen etki yaratır ve ilerde kanser hastalığının gelişmesine neden olabilir.
Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. çünkü ışık yağda oksitlenmeye sebep olacağından gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Vito yağ filtreleme makinanız ile atık yağlarınızı filtreleyerek temiz ve kaliteli yağ kullanımı sağlayabilirsiniz.
Ayçiçek yağında oda sıcaklığında çözünmeyen waks molekülleri bulunur ve bu moleküller yağda çökerek bulanıklığa sebep olur.
Ayçiçeği yağı tüm dünya ülkelerinde farklı coğrafyalarda yetiştirilmekte olup dünyada hiçbir üretici ülke, küresel üretimin % 15'inin üzerinde üretim gerçekleştirememektedir. Dünyada en önemli yağ bitkilerinden biri olan ayçiçeği ülkemizde de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yağ bitkisidir.
Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Dünyada ayçiçeği yağını en çok kullanan ülkelerden biri de Türkiye'dir. Türkiye'de ayçiçeği yağı tüketimi yıllık yaklaşık olarak 900 bin tondur. Ancak ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeği yağı ise yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin ton olmaktadır.
Evet, kızartma yağını 3 defa kullandıktan sonra yağın yapısı değişir ve içinde yoğunlaşma başlar. Kızaran yiyeceklerin tadı ve kokusu da yağa karışacağı için belirli zamandan sonra bozulma meydana gelir.
Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor. Tüm bu sebeplerden dolayı kızartma yağlarının lavaboya dökülmemesi gerekiyor.
Tereyağının kaynatılarak üzerindeki tortuları alınıp daha konsantre hale geldikten sonra saklanması sürecine dayanan sade yağ, yaklaşık 3-6 ay kadar dayanabiliyor. Bu yağın en büyük özelliği serin ve kuru bir yerde saklanıyor olması. Sade yağı buzdolabında saklamamaya özen gösterin.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir.
Motor yağları ve vites kutusu yağlarının raf ömrü 3 senedir. Orjinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Uygun depolama sartları altında ürünlerin raf ömrü maksimum 2 yıldır.
A5/B5 Uzun yağ değiştirme aralıkları için düşük sürtünmeli ve düşük viskoziteli yağlar.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Periyodik bakım yapılmadığında aracın bir parçasında meydana gelebilecek herhangi bir arıza sonucu, zincirdeki uyum bozulur. Bu da onarılması oldukça maliyetli hasarları ve çok daha kötüsü olan sürüş güvenliğinin kaybolmasını beraberinde getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri