Müslümanların ilk savaşı olan Bedir Savaşı, 624 yılında yapılmış olup zafer elde ettikleri ilk savaş olma özelliği taşımaktadır. Medine ile Mekke arasında yer alan Bedir mevkiindeki Bedir kuyularının başında Müslümanlar ile Müşrikler arasında gerçekleşmiştir.
Bedir Muharebesi, 13 Mart 624 (Hicri: 17 Ramazan 2) tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslümanların, Mekke'nin Kureyşli paganlarla yaptığı ilk savaştır.
Abdülesed el-Mahzûmî, müslümanlardan da Hz. Hamza meydana çıktılar. Hamza hasmını öldürdü.
Peygamber Efendimiz, kervana dönüş yolu olan Bedir'de saldırmayı ve mallarına el koymayı teklif etti. Bunu istemesinin amacı, Mekke'de bıraktıkları mallarına karşılık olmasıydı. Savaşın ikinci nedenide, Kureyşlilerin, Müslümanlara Mekke'de hac izni vermemeleriydi.
Hz. Peygamber'in müşriklerden Kürz b. Câbir el-Fihrî'yi takip etmek üzere çıktığı sefer (2/623). Bu gazveye İlk Bedir Gazvesi de denir.
İlgili 43 soru bulundu
632'de, Veda Haccı'nı tamamladıktan ve Veda Hutbesi'ni verdikten birkaç ay sonra hastalandı ve Medine'de öldü. Ölümünden önce Arap Yarımadası'nın büyük bir kısmının İslam'ı benimseme süreci tamamlanmıştı.
Müslümanların 622 yılında Mekke'den Medine'ye göçüne verilen isimdir. (Peygamber Şehri) olarak adlandırılan Yesrib'e hicret etti.
Ali, Bedir savaşında karşı ordudan yirmi bir kişiyi öldürdü. Öldürdüğü kişiler arasında Muâviye'nin dedesi Utbe, dayısı Velid ve kardeşi Hanzele de vardı. Uhud savaşında ise Kureyş'in meşhur savaşçılarından dokuz kişiyle çarpıştı ve muvaffak oldu.
İslam ordusu komutanı olan Hamza mızrak darbesi ile canından oldu. Uhud Dağı'na doğru geri çekilmek zorunda kalan Müslümanlar, savaşı kaybetti. Bu savaşta Hz. Muhammed (s.a.v.) yaralanmıştı.
Nihavend Muharebesi, Müslüman Araplar ile Sasani orduları arasında 642 yılında İran'da yapılan muharebedir. Nihavend Kalesi'ne dair bir gravür. Savaştan sonra İran'daki konumlarını sağlamlaştıran Araplar son Sasani hükümdarı III. Yezdigirt'in 651'de ölmesiyle İran'ın fethini tamamladılar.
Değerli Kardeşimiz; En doğru bilgiye göre Peygamber Efendimiz (asm) kendi eliyle Ubeyy bin Halef'ten başka kimseyi öldürmemiştir.
Bizans'ın Mısır eyaletinin başkenti ve en büyük Akdeniz liman olan İskenderiye'nin, MS 7. yüzyılın ortalarındaki Râşidîn Halifeliğinin kuvvetleri tarafından kalıcı olarak (Doğu Roma veya) Bizans İmparatorluğu'ndan ele geçirildi.
İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşi Hatice bint Hüveylid'den olan kızıdır. Muhammed'in soyu, Fatıma ve eşi Ali bin Ebu Talib'in çocukları yoluyla devam etmiştir, çünkü Muhammed'in ölümünden sonra hayatta kalan tek çocuğu Fatıma'dır.
Uhud Muharebesi, 23 Mart 625 tarihinde (Hicri: 3 Şevval 7) İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusu ile Mekkeli Ebu Süfyan'ın ordusu arasında, Medine yakınlarındaki Uhud Dağı'nda gerçekleşen muharebedir.
Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 (Hicrî: 20 Ramazan 8) tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir.
Tüm eş ve cariyelerinden 14 erkek, 18 de kızı olduğu bilinen Hz. Ali'nin oğullarının çoğu ise Hicret'in 61. senesinde yapılan Kerbala Savaşı esnasında vefat etmiştir. Soyu ise Hasan, Hüseyin, Abbas, Ömer ve Muhammed ile devam etmiştir.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Ali'nin ikinci evlilik yapmak istemesinin -kanaatimizce- en önemli bir sebebi Hz. Peygamber (asm)'in teşvik ettiği Müslüman neslin çoğalmasına katkı sağlamaktır. Hz. Fatıma'nın vefatından sonra yaptığı evlilikler ve bu evliliklerden doğan pek çok çocuğun olması, bunun bir göstergesidir.
Affân, Zübeyr b. Avvâm, Abdurrahman b. Avf, Talha b. Ubeydullah, Sa'd b. Ebû Vakkas, Osman b. Maz'ûn, Saîd b. Zeyd, Ayyâş b.
Efendimiz'in âzâd ettiği kölesi Zeyd bin Hârise -radıyallâhu anh- îmân ettiğinde 15 yaşındaydı. Peygamberimiz'i Tâiflilerin taşlarına karşı vücûdunu siper ederek korumaya çalıştığı esnâda genç ve yiğit bir delikanlıydı. Bugün 15 yaşında bir genç, acaba hangi sevdâların peşinde koşmaktadır?!
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed kendisini tercih eden azatlısı Zeyd'i evlat edinmiştir. Fakat evlatlık uygulaması, Kuran-ı Kerim'in Ahzap Sûresi'nin 4. ve 37. ayetleriyle yasaklandı. Evlatlık uygulamasında evlat edinenle evlat edilenler arasında nafaka zorunluluğu doğmaz ve ölüm halinde miras hakkı da oluşmaz.
Hüzün yılı, miladi takvimin 620. yılına denk gelen zamana denir. Aynı zamanda bu dönemde peygamberimizin, peygamberliğinin onuncu yılı olarak da bilinir. Bu dönemde aynı yıl içinde çok sevdiği amcası Ebu Talib ve eşi Hz. Hatice'yi kaybeden peygamberimiz bu duruma çok üzüldü.
Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayı ve Kadir Gecesi'nde Mekke yakınlarında Nur Dağı üzerindeki Hira Mağarası'nda inzivada iken indirilmeye başlamıştır. Hz. Peygamber, ramazanın Allah'ın isimlerinden biri olduğunu ifade buyurmuştur (Buhârî, İman, 28).
Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicreti bundan 1436 yıl önce, yani MS 578 yılında oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri