Tanka veya Waka, klasik Japon şiirinin günümüze kadar gelmiş en önemli nazım şekillerinden biridir. Çok uzun bir gelişme devresinden sonra bu form, bir nazım şeklinden çok bir şiir türü, hatta bir ekol haline gelmiştir.
Waka adı verilen şiir biçimi chōka8, tanka9 gibi Japonca haku10 ölçüsü ile yazılan şiirlere verilen genel addır. 15. yüzyıla gelindiğinde 'renga'11 şiiri ortaya çıkmıştır. Renga adı verilen bağıntılı şiir (linked poetry) asil, eğitimli insanların yazdığı bir şiir türüydü.
Japon şiiri, Japonya'ya özgü bir şiir türüdür. Japonca yazılan ve okunan şiirlerin yanı sıra Japonya'da Çince veya Ryukyu Adaları'ndan ryūka ile yazılmış şiirleri de kapsamaktadır.
Tipik bir Japon şiiri olan haiku; biçimsel olarak 5-7-5 dizeden ve on yedi heceden oluşan dünyanın en kısa şiir türüdür.
Japon şiiri hece ölçüsünden ziyade niceliğe bakar. Geleneksel örneklere göre bir Haiku her biri beş, yedi ve beş Japon ses birimi olan üç kelimeden müteşekkil birer mısradan oluşur: 5-7-5. Bir japon hecesi, kısa sesli ve sonu açık bitiyorsa bir birim taşır.
İlgili 16 soru bulundu
Lirik şiir, insanın yüreğine seslenen, duygulandıran, okunduğunda bir coşku oluşturan şiir türüdür. Yunan edebiyatında şairler coşkulu, heyecanlı ve hüzünlü şiirlerini Lyra (Lir) adı verilen çalgıyla seslendirdikleri için bu tür şiirlere lirik şiir denilmiştir.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır. Her birinde farklı konuların işlendiği şiir çeşitleri şunlardır.
Satirik şiir eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir. Bir kişi, olay veya durum iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir. Bunlarda Didaktik şiir özellikleri de görüldüğünden, Didaktik şiirler içinde de incelenebilir.
Mensur şiir, şiire has duyarlılığın imgeler ve çağrışımlar yoluyla düzyazı formunda ifadesidir. Kısa hikâye ile şiir arasında ara bir tür olma özelliğine sahiptir. Birkaç paragraflık veya bir iki sayfalık kısa metinler hâlinde belirir.
Pastoral şiir (fr. Pastorale) doğa güzelliklerini anlatan şiirlerdir. Kır, çoban hayatını, tabiat güzelliklerini tanıtıp sevdirmek gayesini taşıyan edebî eserlerdir. Doğaya karşı bir sevgi, bir imrenme söz konusudur.
- Satirik şiir; düşünce, kişi ya da kurumu eleştirmek amacıyla yazılmış şiirlere verilen isimdir. Halk edebiyatında taşlama, günümüz edebiyatında yergi, Divan edebiyatında Hiciv isimleriyle görülmüştür.
Pastoral şiirler iki başlıkta incelenmektedir. Bunlardan birisi idil, diğeri ise eglog olmaktadır. İdil: Şairlerin kendi ağızlarından monolog bir şekilde doğayı ve kır yaşamlarını anlatmasına denir. Eglog: Eglog ise çobanların karşılıklı konuşmasıdır.
İlk şiirler yazılı olmayıp doğaçlama olarak ümmi ozanlar tarafından söylendiğinden çoğu geçmişin karanlıklarında erimiş, fakat Zent Avesta gibi bir kısmı çok az değişikliğe uğrayarak günümüze değin gelebilmiştir. Hemen hemen bütün ilkçağ uygarlıklarında şiire rastlanmaktadır.
Konu Bakımından Şiir Çeşidi: Lirik ve epik şiir. Şairi ve Şairin Mesleği: Mehmet Akif ERSOY – Baytar (Veteriner hekim yani hayvan doktoru).
Aşk şiirleri; sevginin, duygunun ve düşüncelerin yoğun şekilde aktarıldığı manzum yazılardır.
Doğanın sahip olduğu güzelliklerini, kır ve tabiat sevgisini, manzarasını, köy ve çoban hayatını anlatan şiirlere pastoral şiir denir. Bu şiirlerde doğaya karşı bir özlem ve ona imrenerek bakma söz konusudur. Pastoral şiirlerin amacı; kır, çoban hayatı ve tabiat güzelliklerini sevdirmektir.
Edebiyat şiir türleri 6'ya ayrılmaktadır. Konularına göre şiir türleri; Lirik, epik, didaktik, pastoral, satirik ve dramatik şiirlerdir.
Abdülhak Hamit Tarhan, edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneğini vermiştir. Validem şiiriyle de Türk edebiyatındaki ilk uyaksız şiiri yazmıştır. Aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eserinin yazarıdır. Türk şiirine yeni temalar getirmiştir.
Eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir. Bir kişi, olay, durum, iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir. Bunlarda didaktik özellikler de görüldüğünden, didaktik şiir içinde de incelenebilir. Ancak açık bir eleştiri olduğundan ayrı bir sınıfa alınması daha doğru olur.
Keder, dargınlık, özleme gibi insana has duyguların izlenimci bir anlatım ve pitoresk bir üslupla anlatıldığı şiirlere, dramatik şiir denir. Dramatik Şiirin Özellikleri Nelerdir? 1- Dramatik şiirlerde, imgeden çok semboller kullanılır. Örneğin sonbahar ve sararan yapraklar ayrılığın sembolüdür.
Sivas'ta esnaflık yapan 72 yaşındaki Veysel Semih Danişment, 2008 yılında başladığı 'Divriği ve Sivas Ehlibeytinin 3 Bin 700 Yıllık Şiirsel Tarihi' adlı şiirini 12 bin 500 kıtada tamamladı. Danişment, bu çalışmayla dünyanın en uzun şiirini yazdığını iddia etti.
Didaktik sözcüğünün Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde isim, eğitimi bilimi ve sıfat olarak iki farklı anlamı bulunuyor. İsim ve eğitim bilimi olarak anlamı; " öğretim yöntemlerini ele alan bilgi, öğretim bilgisi" olarak geçiyor. Sözcüğün sıfat olarak anlamı ise; " öğretici" olarak geçiyor.
Sahra şiiri, dünyada edebiyatında pastoral şiir örneklerinden farklı olarak, tabiatı sadece bir dekor olarak kullanmıştır. Lirik bir üslupla kaleme alınmış olan şiirde, yalnızlık, insanlardan uzaklaşma isteği ve inziva temaları işlenmiştir. Ganem sözcüğü de bu şiirde kullanılan pastoral ögelerden biridir.
Çoban kültürü ve edebiyatı da millî kültürlere göre şekillenerek devam eder. Çoban edebiyatının kökeni mitolojiye dayanır. İtalya'da Rönesans döneminde şiirlerle başlar. İspanya'da pastoral romanla gelişimini sürdürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri