Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Kiloya göre günlük su içme tablosu verileri hesaplanırken kişinin kilogram cinsinden kilosunun 0.033 ile çarpılması gerekir. Örneğin 70 kilogram bir bireyin kilosuna göre içmesi gereken su miktarı 2,31 litreyken, 90 kilo biri için bu miktar 2,97 litre dolaylarındadır.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Su içen kişilerin vücutlarındaki toksinler, özellikle de sağlıklarına zarar verebilecek olanlardan bu şekilde kurtulmak mümkündür. İdeal, günde içilecek 3 litre su ile sağlıklarını iyileştirmek için vücutlarındaki toksinleri temizleyebilmeleri mümkün olabilmektedir.
Düzenli su içmek beyin fonksiyonlarını düzenler. Düzenli su içmek vücut ısısının dengelenmesi için de fayda sağlar. Özellikle ödem tutmaya meyilli vücutlarda ödemden kurtulmak için düzenli su içmek hayati önem taşır. Düzenli su içmek kan dolaşımı için de faydalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir. Yani kilo arttıkça içilmesi gereken su miktarı da artar.
SU ZEHİRLENMESİ KAÇ LİTRE SU İÇİNCE OLUR? Genel olarak bir için önerilen yaklaşık iki litre su ile karşılaştırıldığında, insanların günde 7 ila 8 litre su içtikten sonra ölümler ve hastaneye yatışlar bildirilmiş durumda.
Su Tüketimi ile İlgili Öneriler
Çok terleyen kişiler su miktarlarını biraz daha artırabilir. Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor.
- Hücrelere besin ve oksijen taşır. (Kan, hücreler için gerekli oksijeni taşır. Su tüketimi yetersiz olursa, kan hacmi azalır, kan dolaşımı hızı yavaşlar, kan koyulaşır, aritmi gelişir, tansiyon düşer ve buna bağlı bayılmalar görülebilir.
Su Kalori Yakımını Artırır
Soğuk su içmenin faydaları arasında kalori yakımını artırmak vardır. Yapılan bir araştırmada 500 ml soğuk su içen 12 kişinin, su içtikten sonraki 90 dakika içerisinde normalden %2 ila %3 daha fazla kalori yaktığı tespit edilmiştir.
Su, Organların Düzenli Çalışmasını Sağlar
Kalp-damar sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ile böbrek, beyin ve karaciğerin düzgün çalışması, yeterli su tüketilmesine bağlıdır3. Ayrıca düzenli ve yeterli su içmek kabızlığa ve yüksek tansiyona da iyi gelir.
Her ne kadar sağlıklı bir vücut için su tüketimi çok önemli olsa da fazla su tüketimiyle birlikte ödem ve farklı rahatsızlıkla karşı karşıya kalınabiliyor. Ödem rahatsızlıklarının tedavisinde öneriler su tüketiminin fazla oranda yapılması rahatsızlığı sebeplerinden biri de olabiliyor.
Günde en az 2 veya 3 Lt su içmek gerçekten kilo vermemize yardımcı olur mu? Evet Su içmek, vücut için susuzluğunuzu gidermekten daha fazlasını yapar – hatta birkaç kilo vermenize bile yardımcı olur.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Sporsuz ve egzersiz hareketsiz tek başına içilen suyun bilinen bir kilo verdirici etkisi yoktur. Ancak diyet yaparken en az 1,5 litre suyun vücuttaki toksinleri uzaklaştırması bakımından faydalı olduğu bilinmektedir. Bol miktarda içilen su, karnı şişireceğinden dolayı fazla yeme isteğinin de önüne geçecektir.
Kısa sürede çok fazla su tüketimi asıl risk faktörüdür. Böbrekler günde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilmektedir yani bir saatte ortalama 0,8-1,0 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Hiponatremi belirtileri kısa sürede 3-4 litre su tüketimi sonucu görülebilmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre, su içmek kan akışını hızlandırdığı için cilde daha canlı bir görünüm kazandırma konusunda da etkili olabilir11. Dolayısıyla çok merak edilen “Su içmek cildi güzelleştirir mi?” sorusuna olumlu yanıt vermek mümkün olabilir.
Vücut ısısını dengeler ve kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcı olur, Kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar, Bağırsak sağlığını düzenler, Metabolizmayı daha fazla çalıştırır.
Çok fazla su içip sarhoş olmak veya bir başka deyişle zehirlenmek de mümkün. Daha doğrusu, çok miktarda suyu çok hızlı içtiğinizde bu mümkün olabilir. Su sarhoşluğu aslında kandaki sodyumun aşırı su yüzünden seyrelmesiyle oluşur. Semptomları alkol sarhoşluğuyla aynı olduğu için bu duruma su içip sarhoş olmak deniyor.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir.
Birçok uzmana göre; gün içinde 8 defa olmak üzere toplam 2 litre içilmelidir. Ancak bazı sağlık uzmanları vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda diğer bir deyişle susama duygusu yaşandığında su içilmesini önerir. Bir diğer görüş ise gün içinde ihtiyaç duyulmasa bile birkaç damla içmek gerektiğini vurgular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri