Çekim yapılan bölge temiz tutulmalıdır. Operasyonda sonra 24 saat boyunca çok sıcak yiyecekler, içecekler, alkol ve asitli içecekler tercih edilmemelidir. Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır. Diş çekiminden 2 saat sonrasına kadar hiçbir şey yenmemelidir. 2 saat sonra ılık yiyecek ve içecekler tüketilebilir.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız. Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur.
Ayrıca, doktorunuzun önerdiği bir gargara ile ağız çalkalama yapabilirsiniz. Beslenme: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat boyunca sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçının. Ayrıca, yiyecekleri çekildiği tarafta çiğnemekten kaçının. İlk günlerde yumuşak ve sıvı gıdalar tercih edebilirsiniz.
5. Diş çekiminden sonrasında ilk 2 saat herhangi birşey yiyip içmeyin. 6. Sıcak, asitli ve acı gıdaları, kabuklu yemişleri, yara bölgesine kaçabilecek olan susam, çörekotu, patlamış mısır benzeri yiyecekleri en az 1 hafta süreyle tüketmeyin.
Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Çorba sıvı olması sebebiyle sindirimi kolay lezzetli bir yiyecektir. Diş operasyonundan sonra soğuk veya ılık çorba yiyebilirsiniz. Fakat çorba seçiminde etli veya içerisinde tane şeklinde sebze bulunan çorbalar yerine püre halindeki domates veya mercimek çorbası tercih edilmelidir.
Diş çekiminde sonra en rahat yiyebileceğiniz gıdalardan bir tanesi de yoğurttur. Yoğurdu ister sadece şekilde ister çeşitli meyveler ile püre haline getirerek yiyebilirsiz.
Çekim yapılan bölge temiz tutulmalıdır. Operasyonda sonra 24 saat boyunca çok sıcak yiyecekler, içecekler, alkol ve asitli içecekler tercih edilmemelidir. Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır. Diş çekiminden 2 saat sonrasına kadar hiçbir şey yenmemelidir. 2 saat sonra ılık yiyecek ve içecekler tüketilebilir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Diş çekimi operasyonu sırasında çene kemiğine bağlı sorunlu dişin çıkarılmasıyla o bölgede boşluk meydana gelir. Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa bölge enfekte olmaya açık hale gelmektedir.
Çok sıcak ve soğuk gıdalar almayınız. Çünkü bu, pıhtının yerinden kopmasına ve kanamanın tekrar başlamasına neden olabilir. Çekim sonrası ılık ve yumuşak şeyler yenilip içilmelidir.
İlk gün 24 saat süreyle sigara, alkol ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar alınmamalıdır.
Diş çekimi sonrası hekiminizin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakika kadar sıkıca ısırın ve normal olarak yutkunun. Tükürüğün ağızda biriktirilmesi ve sürekli olarak tükürmek kan pıhtısının oluşmasını engelleyip kanamanın devam etmesine neden olabiliyor.
Ayrıca ilk 24 saat ise bol su tüketimi olmalıdır. Gazlı, sıcak içecek veya alkol ile kafein içeren içecekler bu dönemde tüketilmemelidir. Pipet de kullanılmamalıdır. Diş operasyonu sonrasında yaralı bölgenin durumuna göre bir süre sonra yarı katı gıdalara geçiş yapılmalıdır.
Diş çekiminden sonra hekimin de uyarısı ile birkaç saat yemeklerden uzak durmak gerekir. Ardından soğuk ve çok sıcak içecekler, sert besinler, şeker gibi dişe zararlı besinler kesinlikle tüketilmemelidir. Bu gıdalar dişlere zarar verdiği gibi dayanılmaz acılara sebep olur ve enfeksiyona yol açar.
Üyesi Özge Gürbüz, diş rengini korumak için bitki çayı tüketiminin alışkanlık haline getirilmemesi gerektiğini belirterek, ''Fazla renkli bitki çaylarının sık tüketimi dişlerin rengini değiştirir. Tükettikten sonra hemen dişler fırçalanmalı ya da şekersiz sakız çiğnenmeli'' dedi.
Çekim sonrasında açılan boşluğun kapanması 3 haftaya kadar uzayabilir. Böylece diş eti hassasiyetinizde tamamen ortadan kalkabilir. İmplant veya farklı bir tedavi yöntemleri uygulanacaksa kemik oluşumunun artması adına 1 ay beklemek gerekebilir.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
Normal bir diş çekimi sonrasında hastanın en az bir saat süresince bir şey tüketmemesi önerilir.
Soğuk bir şeyler içmek, işlem sonrası şişliği engellemeye veya azaltmaya yardımcı olacaktır. - Daha yumuşak yiyecekler tüketin ve sert yiyeceklerden kaçının. Peynir veya makarna, ekmek ve süt, omlet gibi çiğnemesi kolay olan ve işlem bölgesini rahatsız etmeyecek daha yumuşak besinlerle başlayın.
İlk 24 ila 48 saat boyunca tükettiklerinize özellikle dikkat edin. Sadece muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi sizi zorlamayan, yumuşak yiyecekler tüketin. Soğuk yiyecekler bu ve benzer durumlarda sizi rahatlatır.
-Çekim sonrası iyileşmenin hızlı olabilmesi için ağız bakımı çok önemlidir. Diş çekimini takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına başlanılmalıdır. Yumuşak fırçalama yanında seyreltilmiş ılık tuzlu su veya ağız gargaralarından yararlanılabilir.
Diş çekiminden 48 saat sonra hasta kendisini daha iyi hissetmeye başladıkça daha çeşitli yiyecekleri tüketmeye başlayabilir. Bu süreçte yumurta, yulaf ezmesi ve yumuşak tost gibi çiğnemesi kolay katı yiyecekler denenebilir.
Yutkunma zorluğu ne kadar sürer? Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir.
Zor diş çekimlerinden sonra ya da çekilen diş nedeniyle çene kemiğinde oluşan boşluğa yemek artıklarının kaçması ağrıya neden olur. Gene travmatik çekimlerden sonra özellikle çene eklemi zedelenebilir ve ek bir ağrı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri