Son dakika haberi... Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal yardım programlarının aylık ödemelerinde yüzde 50'ye yakın artışa gidildiğini bildirdi. Yaşlı aylığı 2 bin 348 liradan 3 bin 504 liraya yükseltildi.
2024'te 65 yaş aylığı ne kadar oldu? 2023 yılı Temmuz ayından itibaren yaşlılık maaşı ödemeleri 2.348 TL olarak hesaplara yatırılıyor. 65 yaş aylığı yeni zamla birlikte 3 bin 993 TL seviyesine yükselecek.
PTT 65 yaş maaşı, son yapılan zamla beraber 3.993 TL olmuştur.
Bu artış ile zam yapılıp yapılmayacağı merak edilen yaşlılık aylığı, 2023 Temmuz ayında 2 bin 348 TL iken, 2024 Ocak ayında 3.504,84 TL oldu.
Emekli bayram ikramiyeleri bu yıl yüzde 50 arttırılarak 3 bin TL'ye çıkarıldı. Emekliler iki bayramda toplam 6 bin lira ikramiye alacak. İkramiyeler 2-5 Nisan arasında hesaplara yatacak. Milyonlarca emeklinin merakla beklediği emekli ikramiyeleri Ramazan bayramı öncesinde 2 Nisan ile 5 Nisan arasında hesaplara yatacak.
İlgili 28 soru bulundu
Her Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde emeklilere yatırılan ikramiyeleri emekliler, çeşitli ihtiyaçlarını gidermek için kullanıyor. 16 milyon emeklinin yanı sıra şehit yakınları, gaziler, şampiyon sporcular, dul ve yetim maaşı alanlar, yaşlılık maaşı alanlara ikramiye ödemelerinden faydalanabilecek.
Ocak ayı yaşlılık maaşı ödemelerinin hesaplara geçtiğini Bakan Göktaş duyurdu. 65 yaş aylığı 9 Ocak günü hak sahiplerine ödendi.
2024 zamlı dul ve yetim maaş tablosu
Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor. -Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL, -50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, -Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş alacak.
Yaşlılık Aylığına hak kazanmış olanlara 60 yaşını doldurduktan sonra, yazılı talepleri üzerine toptan ödeme yapılır. Gerekli şartları yerine getirip Sosyal Sigortalar Dairesi Büro veya Şubelerine müracaat edenler müracaatlarını takip eden ay başından itibaren yaşlılık aylıklarını her ay peşin olarak alırlar.
Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bir başka ihtimal olarak, kişinin bir çocuğu ve eşi var ise eşine maaşının %50'si oranında dul maaşı, çocuğuna ise kişinin maaşının %25'i oranında yetim aylığı bağlanmaktadır.
YAŞLILIK AYLIĞI İÇİN GEREKLİ BELGE VE ŞARTLAR :
65 yaşını doldurmuş olmak. Bu Kanunda ve bu Kanuna istinaden çıkarılan Yönetmelik ve Genelgelerle belirlenen aylık limitin (TL) üzerinde bir gelire sahip olmamak. Bu gelir şu an için 1500 gösterge rakamının Memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu elde edilen tutardır.
İlk olarak e-Devlet'e giriş sağlayarak arama kısmında 'Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidin. Daha sonra 'Gelir Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi' seçeneğine tıklayıp, 'Yeni Başvuru'yu seçin. Ardından sırayla Taler türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' denir.
Yaşlılık Aylığı
Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.
65 yaş aylıkları 3504 lira olarak ödenmeye başlanacak. Memur maaşlarına gelen artışla birlikte engelli maaşı rakamları güncellendi. Ocak-Temmuz 2024 arasında engelli aylığı engel oranı yüzde 40-69 arası olana 2797.81 lira, yüzde 70 ve üzeri olana 4196.70 lira, 18 yaş altı engellilere ise 2797.81 lira ödeme yapılacak.
5 bin lira ikramiyesi bir defaya mahsus olmak üzere çalışmayan emeklilere verilecek. Yaşlılık maaşı alanlar, ikramiyeden yararlanamayacak.
3- Herhangi bir şekilde bu maddede yazılı miktardan fazla devamlı gelir sağlayan veya sağlanması mümkün olan kimselerin geçim kaynağı var sayılır ve kendilerine aylık bağlanmaz. 4- Hak sahiplerine bağlanan aylıklar 3 ayda bir peşin olarak verilir.
Bu maddeye göre aylık alanların 5510 sayılı Kanuna göre çalışmaya veya sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun gelir veya aylık almaya başlamaları halinde aylıkları kesilir.
Erdoğan, "Sistem tartışmaları artık kapanmıştır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayramdan önce engelli ve yaşlı aylıklarının yatırılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.
Peki, yaşlı ve engelli maaşları yattı mı? Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, mart ayına ilişkin toplam 4,8 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırdıklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmayan emeklilere tek seferlik olarak 5000 lira ödeneceğini açıkladı. Dul ve yetim maaşı alanlar da maaş hakediş oranına göre ödemeden yararlanacak.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
2024 OCAK GÜNCEL EMEKLİ MAAŞI TABLOSU
Yüzde 49,25 zam oranı hesaplandığında ise maaş zamları şu şekilde oluştu: 7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak. 10 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 14.925 TL TL alacak.
Emekli olan engellinin bakım parası alması mümkündür. Ancak, engellinin engel oranının %50 üstünde olması ve emekli maaşının muhtaçlık sınırı altında olması gerekir. En düşük emekli maaşı da muhtaçlık sınırı üstünde olduğu için, kendisi emekli olan kişilerin engelli bakım parası mümkün değildir.
Şubat ayı yaşlı aylığı ve engelli aylıklarını Ocak ayından kaynaklanan farkı ile birlikte ödediklerini ifade eden Bakan Göktaş, “Bu doğrultuda Şubat ayına ilişkin toplam 6,3 milyar TL tutarındaki yaşlı aylığı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırdık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri