Osteoporozu ve kemik kırıklarını önlemek için 7 öneri Kemik sağlığı için kalsiyum alımını önemseyin ve yeteri kadar süt ile süt ürünü tüketin. Sigara ve alkolden uzak durun. Günlük yaşamda fiziksel aktivitenizi artırın. Asansör yerine merdiven, sık sık araba gezisi yerine yürüyüş tercih edin.
- Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. - Aşırı protein (et) alımı da kemik erimesini arttırır. Bunun nedeni fazla potein alımıyla vücuda fazla miktarda fosfor girmesidir, alınan fazla miktarda fosfor kalsiyumundan faydalanmamızı engeller. - Fazla sodyum (tuz) içeren besinlerden kaçınmak gerekir.
Peynir ve diğer süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren gıdalar ve tahıl bakımından zengin besinler de kemik ermesinden korunmak için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdir.
Kemik erimesine bal, kivi, muz, elma, buğday, çavdar ve zencefil iyi gelir. Bunlara ek olarak adaçayı, soya fasulyesi, badem, ceviz ve keten tohumu da oldukça etkilidir.
Limonlu su, bol limonlu salata ve ev yapımı şekersiz limonata kemik sağlığınız için tercih edilebilir. Balık: Kemik erimesini önlemek için omega 3 açısından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Omega 3 denildiğinde akıllara önce balık gelir. Balık tüketimi hem kalp sağlığını hem de kemik sağlığını destekler.
İlgili 44 soru bulundu
Kemiklerin kalsiyum ihtiyacı büyüme döneminde, hamilelikte, menopoz sonrasında ve yaşlılıkta daha fazladır. Kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünlerinden, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, baklagiller ve kuru yemişlerden, özellikle bademden sağlanabilir. Kemik yapısında proteinler de önemlidir.
Vücuttaki kemik, diş vb. dokulara yaptığı katkıyla, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Günde bir bardak içilen maden suyu günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Ayrıca kalsiyum içeriği ile kemikleri kuvvetlendirerek osteoporozdan korur.
Üzüm pekmezi: İçerdiği yüksek oranda kalsiyum ve demir sayesinde günlük demir ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. Demir, oksijenin vücutta tüm dokulara taşınmasına yardımcı olur, kan yapımını sağlar. Kalsiyum kemik erimesinin önlenmesinde etkilidir; ayrıca diş sağlığı açısından da önemlidir.
Bunlar; düzenli egzersiz programları, korse tedavisi ve kemik çimentosu ya da bazı organik malzemelerle kemik içinin doldurulmasıdır. Son olarak; osteoporozu ilaç ve ilaç dışı yöntemlerle tedavi etmenin yanı sıra kişisel risk faktörlerini göz önünde bulundurarak osteoporozun ilerlememesi için önlemler alınmalıdır.
Kalsiyumdan zengin besinler: Kalsiyum en önemli kemik güçlendirici takviyelerden biridir. Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller kalsiyum açısından zengin besinlerdir.
İyi bir potasyum ve magnezyum kaynağı olan sebze ve meyvelerin tüketiminin kemik mineral yoğunluğunu koruyucu etkisi vardır. Badem, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar magnezyumun zengin kaynaklarından olduğunu unutmayın.
Bazı tedbirlerle kemik erimesinin önlenebileceğini söyleyen Dr. Berber, "Osteoporoz önlemenin en önemli yolları D vitamini kullanmak, güneşlenmek ve kemiği güçlendirici egzersizleri uygulamaktan geçer. Yarım saatlik tempolu yürüyüşler şiddetle tavsiye edilir.
Japon bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre, siyah çay içerisindeki antioksidantlar özellikle ileri yaşlarda oluşan kemik erimesini önlüyor. "Osteoporoz" adı verilen ve yaşı ilerlemiş insanlarda görülen kemik erimesi olarak tanımlanan hastalığa karşı siyah çay içmenin faydalı olduğu açıklandı.
Kemik erimesi, başlangıç döneminde belirtiye yol açmadığı için pek çok kişi tarafından geç fark edilir. Bu durumda kemiklerde oluşan hasarlanma az miktarda geri döndürülebilir. Dolayısıyla 45 yaş ve üzerindeki kişilerin düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi ve kemik yoğunluğunun ölçülmesi önerilir.
2- Kemik erimesi: 60 yaş üstü kişilerin aşırı sirke tüketiminden kaçınması gerekir. Yapılan birçok araştırmanın sonunda sirkenin kemik erimesini hızlandırdığı kanıtlanmıştır.
Özellikle kemik kırıklarının, genellikle ileri yaşta ortaya çıkan kemik erimesinin önlenmesi ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D, omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir.
Osteoporoz (Kemik Erimesi) ve Kalsiyum İlişkisi
Bu nedenle, kalsiyum içeren besinler tüketmek, osteoporozun önlenmesinde oldukça önemlidir. Kalsiyum, kemikleri güçlendirmek ve sağlıklı tutmanın yanı sıra; kanın pıhtılaşmasını, kasların kasılmasını ve kalbin düzgün şekilde çalışmasını sağlar.
Kemik erimesinin ilk belirtisi genellikle sırt ağrısıdır. Daha çok 45 yaşından sonra başlayan kemik erimesi, kadınlarda daha sık olmak üzere hem kadınlarda hem erkeklerde görülmektedir.
Karatay, peynir yiyen ülkede kemik erimesinin olmayacağını vurgulayarak, şunları söyledi: “Türkiye'de 'Sende osteoporoz var' diye senelerce hanımlara hormonlar, ilaçlar verildi. İşte efendim bu peynir hepsinin yerine geçer. Hanımlara da Beylere de kemik erimesini önlemek için bol bol yiyin diyorum.
Kayısı Kurusunu da tüketebileceğiniz meyvelerden kayısı, taze haliyle de mevsimi geldiğinde bolca tüketmeniz gerekenlerden. Zira içinde hem kalsiyum hem de magnezyum bulunuyor. Bu özellikleri sayesinde kayısı kemik sağlığını olumlu anlamda destekliyor.
Posa miktarı açısından yüksek bir değere sahip olan keçiboynuzu, aynı zamanda kalsiyum deposudur. Kadınların ve büyüme çağında yer alan çocuklar tarafından tüketilmesi faydalıdır. Özellikle kadınlarda ileri yaşlarda oluşabilecek kemik erimesine (osteoporoza) karşı kullanılması önemlidir.
Pekmez limon karışımının ne bilinen faydaları ise şunlardır: Bir türlü bitmek bilmeyen öksürük krizlerinin son bulmasını sağlıyor. Boğazda meydana gelen kaşıntıların, ağrıların ve iltihaplanmaların geçmesine yardımcı oluyor. Bol miktarda demir içeren pekmez ve limon karışımı, kansızlığa da iyi geliyor.
Bardak bardak kahve içmeyin
Kahve, çay ve sodalı içecekler kafein içerir. Kafein kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açan bir maddedir. Dolayısıyla günde 3 bardaktan fazla kahve ve çay tüketmeyin.
Bifosfonatlar: Osteoporozu önlemek ve tedavi etmek amacıyla en fazla tercih edilen ve en etkin ilaçlardır. Bu ilaçlar kemik kaybını çok azaltarak, kırık riskini azaltırlar.
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, kemik sağlığı için muz tüketiminin önemli olduğunu söyledi. Diyetisyen Yıldırım, muzun diğer faydalarına da değindi. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, “Muz potasyumun iyi bir kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri