Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Sağlıklı bir insan 1,5 litresi idrar yoluyla 1 litreye yakını ise nefes, terleme ve eklem hareketleriyle olmak üzere toplam 2,5 litreye yakın sıvı kaybeder. Kaybedilen sıvının yüzde 20'ye yakın kısmı gün boyunca yediklerimizden karşılanır. Kalan 2 litreyi de su içtiğimizde yerine koymuş oluruz.
Fazla su içtiğinizde vücudunuzun fazlalıkları dışarı attığını da ekliyor. Fakat bu durumun sizin için doğru bir davranış olabileceğini unutmayın. Su ihtiiyacınız oldukça bireyseldir, bu nedenle bünyenize, vücut türünüze ve etkinlik seviyenize bağlı olarak diğerlerinden daha fazla veya daha azına ihtiyacınız olabilir.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir. Sık idrara çıkma ve yanma neden olur: İdrar yapmak karmaşık bir süreçtir.
İlgili 17 soru bulundu
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Stres nedeniyle idrar tutamama, idrar yolu ve mesane için önemli olan destek sistemi doğru çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Bu durum, bağ dokuları veya pelvik tabandaki zayıflama ya da üretral çıkış kaslarının fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir.
Böbrek taşına zemin hazırlar
Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabilir. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabilir.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
İnsülin eksikliğine bağlı olarak kanda biriken aşırı şeker idrarla atılırken vücut suyunu da çektiği için idrar miktarı fazlalaşır. Bu durumda susama hissi ve ağız kuruluğu artar. Sonuç olarak hasta normalden daha çok idrara çıkıp daha fazla su içmeye başlar.
su içtikten sonra idrara çıkma
Su içer içmez tuvalete gidip idrarınızı yapıyorsanız bu durum böbreklerin güzel çalıştığının kanıtıdır. Tamamen bir filtre vazifesi gören böbrekler, ödem yoluyla alınan kiloları bir bir vermeye yardımcı olmaktadır.
Mesanenin fonksiyonu idrar depolamaktır. Böbrekler kandaki atılması gereken maddeleri ve suyu atmak üzere normalde günde 1,5-2 lt ye yakın idrar oluştururlar. Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
Kan dolaşımı ile vücudumuza dağılmaya başlar, kılcal damarlardan çıkarak da doku sıvısını oluşturur. Hücre içinde kimyasal tepkimelerde görev alan su, hücre dışına çıkarak doku sıvısına dönüşür ve tekrar kan dolaşımına katılır. Dolaşım ile böbreklere ulaşan suyun büyük bir kısmı vücut dışına “idrar” olarak atılır.
Kan Testleri
Böbreklerin yaptığı filtrelemenin hesaplaması için Glometüler Filtrasyon (eGFR) hesaplaması kullanılmaktadır. Sağlıklı böbreklerin hesaplama sonucu 60 ve üstünde çıkmalıdır. Hesaplama sonucu 60'ın altında çıkan GFR sonucu, böbrek hastalığınız olduğuna işarert edebilir.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Kişinin yeterli miktarda su alıp almadığını anlaması bazı kendisinde yapacağı bazı gözlemlerle mümkündür. Yeterli su içen kişinin idrarı açık sarı veya soluk sarı renktedir. Önemli olan diğer bir husus günde kaç defa idrara çıktığıdır. Normal şartlarda yetişkin bir birey günde 6-7 kere idrara çıkmalıdır.
İdrar yaptıktan sonra sızıntı: Kişinin tuvalete gittikten sonra bile birkaç damla idrar sızıntısı yaşamasıdır. Bu duruma pelvik taban kaslarının zayıflaması veya prostat genişlemesi neden olur. Taşma inkontinansı: Kişide sürekli veya kesintili idrar akışının olmasıdır.
Buna bağlı olarak, olması gereken mesane kapasitesinden daha az mesane kapasitesinin olmasına neden olabilir. Mesane idrar yaptıktan sonra bile tamamen boşalmayabilir. Buna idrar retansiyonu denir. Mesanede idrar kalması, idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.
Sık idrara çıkma şikayeti bireylerde belirli fizyolojik veya psikolojik koşullara bağlı gelişebileceği gibi, önemli bazı sağlık sorunları açısından uyarıcı niteliğinde önemli klinik belirtiler arasında da sayılabilir.
İdrarın miktarı ve rengi, vücudun susuzluğunu ele veren belirtiler arasındadır. Böbrek susuz kalırsa belirtilerini idrar ile gösterebilir. Diğer belirtileri gözden kaçırsanız veya başka durumlarla karıştırsanız bile az idrar çıkışı ve normalden koyu idrar rengi, az su içtiğiniz konusunda sizi hemen uyarır.
İdrar Renginde Koyulaşma, Miktarında Azalma
Dehidrasyonun en yaygın görülen belirtileri idrar renginde koyulaşma ve miktarında azalmadır. İdrar yapma gereksiniminde de seyrelme görülür. Yeterince su içmeyen kişilerin idrarları koyu sarı renktedir.
Su içen kişilerin vücutlarındaki toksinler, özellikle de sağlıklarına zarar verebilecek olanlardan bu şekilde kurtulmak mümkündür. İdeal, günde içilecek 3 litre su ile sağlıklarını iyileştirmek için vücutlarındaki toksinleri temizleyebilmeleri mümkün olabilmektedir.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Zamanında tedavi görmezseniz, kalan idrarın mesaneden böbreklere geri dönme ve hasara neden olma riski vardır. Akut idrar tutma, hayatı tehdit edici olabilir. Akut idrar tutma acil tıbbi yardım gerektirir ve genellikle mesaneyi boşaltmak için idrar yolu kateterizasyonuna ihtiyaç duyulur.
Stres tip idrar kaçırma tek başına olabildiği gibi aşırı aktif mesane olarak adlandırılan mesane duyarlılığında artışı ile de birlikte olabilir. Bu durumun aydınlatılması da önemli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri