İstisna Fatura Tipi' nde yer alan istisna kod listesine yeni 337 (Türk Akım Gaz Boru Hattı Projesine İlişkin Anlaşmanın (9/h) Maddesi Kapsamındaki Gaz Taşıma Hizmetleri) kodu eklenmiştir. Tevkifatlı Fatura Tipi'nde yer alan tevkifat kod listesinden 650 (DİĞERLERİ) kodu kaldırılmıştır.
KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor. İstisna kapsamında olmayıp herhangi başka bir nedenden dolayı KDV'siz satış yapıldığı durumda “istisna olmayan diğer” kodu seçilmeli.
Fatura ekranındaki girişi tamamladıktan sonra “Detaylar” kısmındaki KDV muafiyet kodu alanında da satırda seçtiğiniz aynı KDV muafiyet kodu olmalıdır. Eğer birden fazla satırda KDV'den muaf ürün varsa ve bu iki satırın muafiyet kodları birbirinden farklıysa “Detaylar" bölümündeki “350 Diğerleri” kodunu seçebilirsiniz.
Düzenlenen bir faturanın içerisinde KDV oranı sıfır olan bir ürün varsa bu ürün faturadan istisna edilir. Bu uygulamaya istisna faturası denir. Bir kurum veya kuruluşa yapılacak olan fiyatlandırmada KDV değerinin yansıtılmamasını sağlayan istisna işlemi KDV uygulama tekniği baz alınarak yapılır.
Tevkifatlı Fatura Tipi'nde yer alan tevkifat kod listesinden 650 (DİĞERLERİ) kodu kaldırılmıştır. Kamu senaryolu faturalarda 'İstisna' tipi ile KDV'siz fatura düzenleme ve tipi 'SGK' olan faturalarda KDV'siz fatura düzenleyebilme imkanı sağlanmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Şartların yerine getirilememesi ve projenin tamamlanamaması durumlarında teşvik talebi uygun görülmeyerek ret cevabı verilmektedir. Belgeye başvuru için sınırlama bulunmamakla birlikte vergiye tabi gerçek kişiler, adi ortaklar, şirketler, kurum ve kuruluşlar başvurabilmektedir.
Ürünün kendi istisna fatura kodu seçilerek, faturada belirtilmesi sağlanır. Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
Esnaf muaflığından faydalananlar fatura düzenleyemezler. Vergiden muaf esnaftan alınan mal ve hizmetler için, malı ve hizmeti alan tarafından gider pusulası düzenlenir. Bu gider pusulası Vergi Usul Kanununun 234. Maddesine göre fatura yerine geçer.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir.
Uluslararası taşımacılık faaliyetinden elde edilen 500.000,00 TL beyannamenin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” bölümünde 311 Kod ile beyan edilecektir.
: Özel fatura, Türkiye de yerleşik olmayanlara yapılan teslim ve satışlarda (bavul ticaretinde) katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için düzenlenen belge olarak tanımlanmaktadır.
ETUYS üzerinden teşvik belgesi alındıktan sonra, Yatırımcı veya Mali Müşaviri, KDV istisna belgesi almak için GİB internet sitesi üzerinden (www.gib.gov.tr) 9/A bölümünden talep oluştur ve Makine ve Teçhizatlar için KDV İstisna Belgesi alır.
İstisna Fatura Neden Kullanılmaktadır? Ürün/hizmet satışı sonrası, zorunlu şekilde ibraz edilmek üzere kesilmesi gereken KDV tutarının KDV muafiyetli ihraç kayıtlı satışlarda GİB'in sağladığı uygun kodlar ile ''istisna fatura'' olarak kesilmektedir.
KDV Muafiyeti Nedir? KDV muafiyeti, Katma Değer Vergisinden (KDV) muaf olma durumuna denir. KDV muafiyetinde yapılan işlem üzerine KDV eklenmez. Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre belirlenen sektörlerde olan ve işlemleri gerçekleştiren şirketler KDV'den muaftır.
İhraç kayıtlı faturada geçerli olan KDV muafiyet kodu 701'dir.
Kanunun dokuzuncu maddesinin on numaralı bendi 31307 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre online satışta vergi muafiyetinden faydalanabilmek için kişinin Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alması gerekiyor. Belgeyi aldıktan sonra ise Türkiye Cumhuriyeti'nde kurulmuş bankaların birinde ticari hesap açılması şart.
GVK 9. maddeye göre esnaf muaflığına sahip olanların Vergi mükellefiyeti olamayacağı için fatura düzenleyemez. Hiç bir vergi ödemez. Vergi mükellefiyeti olmayan kişi zorunlu Bağkurlu olmaz. İsteğe bağlı sigortalı olur.
Başka bir deyişle Trendyol'da vergi mükellefi olmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir.
Fatura üzerinde bulunan e-fatura veya e-arşiv fatura bilgileri ekranına giriş yapın. Fatura tipi olarak “istisna fatura” tipini seçin. Açılan ekrandan istisna kodları karşınıza çıkacaktır. Fatura kalem bilgilerinde bulunan 0 KDV ile girmiş olduğunuz ürün veya hizmetin KDV istisna kodunu seçin.
Bu istisna kapsamında KDV hesaplanmayan teslim ve hizmetler, KDV beyannamesinin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 304 kod numaralı satır aracılığıyla beyan edilir.
Geriye dönük e-fatura kesmek ancak bir hafta süre içinde kesilerek sisteme işlenmelidir. Zorunlu bir durum olmadıkça bu işlemin yapılması uzmanlar tarafından da tavsiye edilmez. 1 ay öncesine fatura kesilir mi sorusunun cevabı elbette hayır olacaktır.
Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi:
İhracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılmasına imkan sağlayan Ekonomi Bakanlığı (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından düzenlenen belgeyi ifade eder.
İstisna kapsamındaki malların ithalat yoluyla temin edilmesi halinde söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilir. İstisna belgesindeki istisna kapsamında ithal edilen mala ilişkin bölüm doldurulduktan sonra ilgili gümrük idaresi tarafından bu bölüm de onaylanır.
KDV MUAFİYET BELGESİ NASIL ALINIR? E-TUYS sistemi üzerinden oluşturulan ve düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi onaylandığında, firmanızın interaktif vergi dairesi üzerinden KDV İstisna Yazısı alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri