657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 105'inci maddesine göre 3 aya kadar verilen refakat izninin gerekli görülmesi halinde aynı koşullarda bir katına kadar uzatılması sebebiyle, refakat izni süresinin uzatılması için sağlık kurulu raporunun yenilenmesi gerekmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesinin (E) fıkrası. 1-Memurlara; en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun hastalanması halinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla verilir.
Hastalık ve Refakat İzni
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili Yönetmelik hükümleri gereğince memurlara, almış olduğu sağlık kurulu raporunda belirli şartların yer alması durumunda, ana, baba, eş, çocukları ve kardeşleri için tedavisi uzun süren bir hastalığının olması veya ağır bir kaza geçirmesi durumunda refakat izni verilmektedir.
Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katına kadar uzatılır. (3) Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz. 4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.
İlgili 17 soru bulundu
Evet var sürekli fzt alman gerektiğine dair raporun varsa. Her fzt ye gittiğinde idari izin raporu alırsın. O gün için yarım yada tam gün izinli sayılırsın.
Refakat izni maaştan kesilir mi? 1. derece yakınların sağlık sorunlarında kullanabilmesi için tanımlanan refakat izin süresi 3 aydır. Belirtilen bu süreçte izin maaşınızdan kesilmez, refakat izni ücretli izindir. 3 aylık sürenin tamamlanmasının ardından gerekli görülmesi durumunda izin süresi 3 ay daha uzatılabilir.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
* Refakat izninin kişinin tedavisinin evde veya hastanede olması önemli değildir. * Refakat izninin verilmesine sebep olan kişinin memuriyet mahalli içinde veya dışında olmasının önemi yoktur.
Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katına kadar uzatılır. (3) Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz. (4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.
Peki, bu yasaya göre memurlar yılda kaç gün rapor alabilir? Memurlar ayrı ayrı hekimlerden olmak şartı ile toplamda 40 gün rapor kullanabilir. Memurların tek seferde alabileceği rapor ise 10 günü geçemez.
( Aynı kişinin aynı hastalığı için verilecek 6 aylık refakat izni memuriyet süresi boyunca altı ay olarak anlaşılmalıdır.) Bu izin arka arkaya kullanılabileceği gibi farklı zamanlarda da kullanılabilir. Aynı kişinin farklı bir hastalığı için yeniden toplam altı aya kadar refakat izni alınabilir.
Genel olarak, refakat izni süresi 10 gündür. Ancak, bazı durumlarda refakat izni süresi daha uzun olabilir.
Madde 102 - Yıllık izin, bir yıllık çalışma döneminde personelin hak kazandığı aylıklı dinlenme süresidir. Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar ( on yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108/E maddesinde; "Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Madde 40- (Değişik: 31.7.1970- 1327/11 md.) Genel olarak 18 yaşını tamamlıyanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartiyle Devlet memurluklarına atanabilirler.
Refakat için alınan izin amacı dışında seyahat veya tatil amacı ile kullanılması mevzuatımıza aykırılık teşkil eder. Refakat izni kardeşin sizin bakımınıza muhtaç olduğu için verilmiştir. Bu amaç dışında refakat iznini kullanmak mümkün değildir.
Mesai günü memuriyet mahalli dışından yani il dışından alınan hastalık raporlarının geçersiz olduğu ancak mevzuat gereği yalnızca geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar durumunda il dışından rapor alınabileceği belirtilmekte ise de bu kural birçok memur tarafından bilinmemektedir.
Bu sorunun cevabı heyet raporu söz konusu olduğunda, sınırsız olduğu şeklindedir. Yani memur, bir sağlık kurulunca uygun görüldüğü müddetçe, yıl içinde dilediği kadar rapor alabilir.
NOT: (Hastalanan memur, memuriyet mahallindeki sağlık kurumları tarafından sevk edilmeksizin mesai saatleri içinde memuriyet mahalli dışındaki sağlık kurumlarına gidemez.
Üstüne vurgulayarak söyleyelim ki rapor alan öğretmen olmaz raporlu olan ya da rapor verilen (düzenlenen) öğretmen olur. Bu rapor mevzuatta hastalık raporu olarak geçer ve doktor tarafından istirahati gerekli görülen hastalara verilir. Verilen hukuka uygun hastalık raporuna istinaden soruşturma açılamaz.
- Söz konusu personelin hemodiyaliz tedavisi görmesi gerektiğine dair doktor raporuna istinaden sağlık hizmeti sunucusunda ayakta tedavi görüyor olması halinde ise, bu sürelerde memurun izinli sayılması gerektiği; ancak bu iznin tedavi süresi ile sınırlı olduğu, mütalaa edilmektedir.
Refakat iznini memurlar da özel sektör çalışanları da kullanabilir. Refakatçi izni, hem devlet memurlarına hem de özel sektör çalışanlarına belli bir süreye kadar ücretli olarak verilir.
Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.
Çalışma hayatında bulunan izinlerden biri refakatçi izinleridir. Hem devlet memurları hem de özel sektörde çalışanlar refakatçi raporunu annesi, babası, kardeşi, eşi ya da çocuklardan herhangi biri için alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri