Yaya yollarında, geçierde veya zorunlu hallerde; taşıt yolu üzerinde trafiği tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunmak, 68/1-c trafik cezası 108 tl idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır.
68/1-c kusur oranı, trafik kazasında “Taşıt trafiğini tehlikeye sokacak şekilde hareket etmek” olarak bilinen ktk 68/1c kusur oranı denir. Bu ihlal sonucunda Karayolları Trafik Kanununun “Yayaların uyacakları kurallar” 68. Maddesi hükmünce trafik kazalarında kusurlu sayılmaktadır.
68/1-a-2 trafik cezası Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmadığı veya bulunmadığı hallerde, taşıt trafiğini tehlikeye düşürecek şekilde taşıt yolunda yürümek, yasaktır. Bu kurala Yayalara karayolları trafik kanunu gereğince 68/1-a-2 trafik cezası tatbik edilir.
67/1-c trafik cezası, 67/1-c trafik kuralına uymayan sürücülere uygulanan bir cezadır. 67/1-c trafik cezası, dönüş ve şerit değiştirme durumlarında ve esnasında karşı tarafa niyetini tam bir şekilde belli etmeyen ve bunu manevra bittiğinde sonandırmayan sürücülere uygulanan bir cezadır.
Ceza verilmesi halinde, sürücülerin ehliyetine ceza puanı uygulanır. 60/1-C trafik cezası tutarı 436 TL'dir. Erken ödenmesi halinde ceza 327 TL'ye düşmektedir. Cezanın tekrarlanması halinde indirim uygulanmamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Ehliyet ceza puanı nasıl silinir? Trafik ihlalleri sonucunda alınan cezalar bir yıl sonra silinmektedir. Eğer aynı kural tekrar ihlal edilmezse ve 100 ceza puanı aşılmadığı takdirde ceza puanları sistemden otomatik olarak silinir.
67/1-a trafik cezası, park yapmış taşıtlar arasından çıkarken, duraklarken veya park yaparken taşıt yolunun sağına veya soluna yanaşırken, sağa veya sola dönerken kara yolunu kullananlar için tehlike oluşturabilecek ve bunların hareketlerini zorlaştıracak şekilde davranmak sebebiyle verilen bir cezadır.
47/1-c trafik cezası kuralında yer aldığına göre sürücülerin işaret levhalarına uymaması sonucunda yapılan cezai işlemdir. Trafik levhalarına ve cihazlarına uyulmaması yasaktır. Bu kuralı çiğnemekte olan sürücüye hem ceza hem de ceza puanı verilmektedir.
Belirlenen yeni cezaların arasında en yüksek tutarlardan bir tanesi de drift atmak. 2022'de 9 bin 125 TL olan ceza tutarı, 20 bin 342 TL'ye yükseldi. 2023'te belirlenen ceza tutarında en yüksek ceza, uyuşturucu ve uyarıcı madde alarak araç kullanmak oldu. Bu suçtan ceza alanlar, 20 bin 977 TL ceza ödeyecek.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Araç sürücüleri trafik cezalarını 15 gün içinde ödediği takdirde, %25 indirim uygulanıyor. 15 günü geçen ödenmemiş trafik cezalarında indirim hakkı bulunmuyor. Her ay sonunda gecikmeye giren trafik cezaları, %5 oranında faiz eklenerek artıyor.
Asli Kusurlu Tazminat İsteyebilir Mi? Aslı kusurlu olan taraf, trafik kazasında diğer bileşenlere karşı tazminat talep etme hakkına sahip değildir.
Kırmızı Işıkta Geçmek Ağır Kusur Değildir.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Ceza verilmekte olan konulardan bir tanesinin de ehliyetsiz araba kullanmanın cezası olduğu görülmektedir. Ehliyetsiz bir şekilde araba kullanmanın cezası 2023 yılı için 8190 TL olarak belirlenmiştir. Ehliyetsiz araç kullandırma cezası da aynı şekilde 8190 TL olarak bilinmektedir.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Ehliyet Sınıfınıza Uymayan Bir Araç Kullanırsanız
Eğer sizler ehliyet sınıfınıza uygun olmayan bir araç kullanırsanız hem ceza puanı hem de para cezası alırsınız. Trafikte sürücü ehliyeti sınıfınıza uygun olmayan bir araçla yakalanırsanız 1339 TL para cezasına çarptırılırsınız.
İlk kez 100 ceza puanı dolunca ne olur? Ceza puanları 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Yani stajyer sürücü, 1 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine kalıcı olarak el konulur. Bir yıl içinde 75 ceza puanı dolmazsa 2. yıla girildiğinde ceza puanı sıfırlanır.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor.
TRAFİK ÇEVİRMESİNDEN KAÇMANIN CEZASI
Eğer durmazsak trafik çevirmesinden kaçarsak hakkımızda yasal işlemler başlatılır. Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise 243 TL'dir. Eğer kaçma sebebi alkol, uyuşturucu ve ehliyetsiz araç kullanmaksa 4 bin liraya kadar para cezası kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri