Muhasebe kodlarından dönem karı veya zararı olarak adlandırılan 690 numaralı hesap hakkında merak edilen tüm soruların cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz… Dönem karı veya zararı olarak adlandırılan 690 hesap, dönem sonunda işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının transfer edildiği hesaptır.
690 Nolu Hesap Ne için Kullanılır? 690 nolu hesap, işletmenin faaliyet dönemine ait gelirleri ve giderleri ile indirim iade, iskontolar hesaplarının karşılaştırılarak ilgili hesabın dönem net kârı veya zararının elde edilmesi için kullanılır.
690 Dönem Kârı veya Zararı Hesabı: Dönem sonlarında, sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesaptır. 690 Dönem Kârı veya Zararı Hesabının İşleyişi: Gelir hesapları bu hesabın alacağına, gider hesapları borcuna kaydedilir. Hesabın kalanı vergiden önceki dönem kârı veya zararını gösterir.
692 Hesap İşleyişi
Vergiden sonraki Net Dönem Kârı Hesabın alacağına, Net Dönem zararı ise borcuna kaydedilir. 692 Dönem Net Kârı veya Zararı Hesabı, dönem sonlarında 590 hesaba devredilerek kapatılır.
590 DÖNEM NET KARI : İşletmenin faaliyet dönemine ilişkin vergi sonrası net kar tutarının izlendiği hesaptır. Sonuç hesaplarında yer alan 692 kodlu hesap borçlandırılırken, bu hesaba alacak kaydedilir.
İlgili 36 soru bulundu
570 Hesap Nedir? 570 Geçmiş Yıllar Karları Hesabı'nda; geçmiş faaliyet dönemlerinde ortaya çıkan ve işletme sahibine veya ortaklarına dağıtılmamış bulunan kârlardan ilgili yedek hesaplarına alınmayan tutarlar takip edilir.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
Dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabı olarak adlandırılan 691 nolu muhasebe hesabı, ilgili mevzuatın hükümleri kapsamında hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların takip edildiği hesaptır.
Diğer ticari borçlar grubunda yer alan 329 hesap veya 329 muhasebe kodu, 32 Ticari Borçlar hesap grubundaki hesap kalemlerinin kapsamı dışında kalan ticari borçların izlendiği hesap olarak tanımlanır.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
Oysa 689 No.lu hesap Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı'dır. Bu hesaba yazılan giderler içerisinde KKEG bir gider olabileceği gibi, başka birçok hesap içerisinde de KKEG bir gider söz konusu olabilir.
659 Hesap, Diğer Olağan Gider ve Zararlar Hesabıdır. Bu hesap, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen, işletmenin esas faaliyeti haricinde ancak olağan sayılan çalışmalarıyla ilgili olarak meydana gelen gider ve zararlara ait hesaptır.
656 hesap, aynı zamanda kambiyo zararı hesabı olarak da bilinir. 656 muhasebe kodu ile tanımlanan bu hesap yabancı paralı işlemlerde ortaya çıkan kur farkları ve yabancı paraya sahip satış zararları gibi giderlerin kaydedildiği hesaptır.
Tek düzen hesap planında 6 gelir tablosu sınıfındaki yer alan sonuç hesapları (gelir hesapları ve gider hesapları) 690 Dönem karı veya zararı hesabına aktarılarak kapatılır. 690 Dönem karı veya zararı hesabı alacak bakiye (Kalan) verirse işletme dönemi karlı kapatmıştır.
690 (ESHOT)
690 otobüs hattının ilk durağı Fahrettin Altay Aktarma Merkezi olup son durağı Tınaztepe durağıdır. 690 (Tınaztepe), hafta içi çalışıyor. Ek bilgi: 690 hattında 13 duraklar bulunuyor ve bu güzergah için toplam seyahat süresi yaklaşık 23 dakika.
692 DÖNEM NET KARI VEYA ZARARI HESABI
692 Dönem Net Kârı veya Zararı Hesabının İşleyişi: Vergiden sonraki Net Dönem Kârı Hesabın alacağına, Net Dönem zararı ise borcuna kaydedilir. Bu hesap, dönem sonlarında 590 Dönem Net Kârı Hesabı'na devredilerek kapatılır.
309 Diğer Mali Borçlar Hesabı diğer hesap kalemlerinin hiçbirinin kapsamına alınmayan mali borçların takip edildiği hesaptır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
612 Hesap, Diğer İndirimler Hesabı olarak da geçer. Satıcının, alıcı hesabına, malın sevki sırasında ödenen giderleri ifade eder.
623- DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ (-)
İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır.
320 Satıcılar hesabı, firmanın faaliyet alanıyla ilgili ürün ve hizmet alımlarından doğan senet olmayan borçların takip edildiği hesaptır. Hissedarlar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço da yer alması gerekir.
yardımlar 603 Bağış ve Yardımlar hesabının alt hesaplarında takip edilmelidir. Vakıfların, bağışlara ve yardımlara dayalı değil, sağlam gelir kaynaklarına göre faaliyet yapmaları esastır. Ayni bağışlar rayiç bedelle muhasebeleştirilirler. izlenir.
601 Yurtdışı Satışlar
alınacak olan toplam değerlerin izlendiği hesaptır. Satış gerçekleştiğinde hâsılat tutarı bu hesaba alacak kaydedilir.
Diğer gelir hesap kalemleri dışında kalan ve duran varlıkların satışlarından elde edilen karlar gibi olağan dışı gelir ve karların yer aldığı hesaba 679 hesap denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri