Bilmeyenler için söylüyorum: Hafta tatillerinin pazar günü değil herhangi bir gün olduğu, her işçinin haftanın başka bir günü tatil yaptığı ve böylelikle fabrikanın dur durak bilmeksizin 365 gün çalıştığı vardiya sistemine bu ad veriliyor.
Vardiyalı çalışma sistemini oluşturmadan önce 24 saatlik hizmet veren bir şirketiniz varsa, vardiyalı olarak çalışacak personel sayısı en az 3 çalışan olarak belirlenmelidir. İş Kanunu'nun 42,43 ve 70. maddelerinde belirtilen durumlar haricinde gece postasında bir çalışanın 7,5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır.
Genel olarak bahsi geçen 3 vardiyada personeller haftada 2 şer gün çalışarak 7. gün izin yapmaktadırlar. 8 saatlik çalışmanın İş Kanununa göre 0,5 saati yemek istirahatı olarak düşülür ve geriye kalan 7,5 saat fiili günlük çalışma saati olarak bordroya işlenir.
Gece vardiyası, 7/24 esasında çalışan bir işletmede İş Kanunu'nun ilgili maddesine göre en geç saat 20:00'da başlayan ve en erken saat 06:00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren bir dönem olarak belirtilmiştir. Yine kanuna göre gece vardiyası 7.5 saatten fazla süremez.
2+2+2 çalışma şekli: Bu sistem, personellerin iki gündüz vardiyasından sonra iki gece vardiyası ve iki izin gününden oluşan dönüşümlü bir planda mesai yaptığı bir türdür. Bu sistemin amacı, gündüz çalışma ile gece çalışma arasında denge kurmak ve personellere düzenli olarak izin vermektir.
İlgili 31 soru bulundu
Üçlü vardiya sisteminde çalışanlar günde üç vardiya olarak 8 saatlik çalışma dilimlerinde yer alırlar. Üç vardiyalı çalışma sisteminde ara dinlenmelerle birlikte kanuna uygun olarak haftalık kırk beş saatten daha fazla çalışma yapılamaz.
Özel güvenlik görevlilerinin mesai saatleri ve vardiya çalışma sistemine yönelik seçeneklerden biridir. Bir aylık görev süresince 2 hafta 12 saat çalışıp, 36 saat istirahat edilmesi 12 / 36 olarak nitelendirilir.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Madde 8 —İşçiler, 24 saatlik süre içinde kesintisiz en az onbir saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz. Madde 9 —Bu Yönetmelik kapsamına giren işlerde çalışan işçilere haftanın bir gününde kesintisiz 24 saatten az olmamak üzere hafta tatili verilmesi zorunludur.
Bilmeyenler için söylüyorum: Hafta tatillerinin pazar günü değil herhangi bir gün olduğu, her işçinin haftanın başka bir günü tatil yaptığı ve böylelikle fabrikanın dur durak bilmeksizin 365 gün çalıştığı vardiya sistemine bu ad veriliyor.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
Shift/Vardiya Nedir? Shift, bir işyerinde çalışan işçilerin haftada kaç gün çalışacağını, hangi günler çalışıp hangi günlerde izinli olacağını veya haftada kaç saat çalışacağını belirtmeye yarayan çizelgedir.
Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.
Buna göre 24 saatin 14 saati çalışma süresi sayılacağından günlük çalışmanın üst sınırı olan 11 saatin üstü, haftalık çalışma süresine bakılmadan fazla mesai olarak kabul edilmektedir. Bu durumda 24 saatlik vardiya usulüyle çalışan işçi, çalıştığı her gün için otomatik olarak 3 saatlik fazla mesaiye hak kazanmaktadır.
Bir başka deyişle, işin 24 saat kesintisiz devam ettiği ve bu nedenle de vardiyalar halinde çalışılan bir iş varsa, işçinin çalışma süresinin yarısı geceye denk geldiğinde, bu çalışmanın tamamı gece çalışması kabul edilir.
Bununla birlikte yapılan çalışma esnasında yemek molası, çay molası veya dinlenme arası gibi isimlerle fiilen çalışılmayan zaman dilimleri bulunmaktadır. Ara dinlenme süresi olarak adlandırılan bu süreler İş Kanunu gereği çalışma sürelerinden sayılmaz ve haftalık çalışma süresinden düşülür.
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
İşçilerin alacağı ücret günlük ya da aylık olarak belirlenir. Gece çalışması ile gündüz çalışması birbirinden farklı olarak ayrıca bir ücretlendirmeye tabi tutulmamıştır. Gece 7,5 saati aşmamak kaydıyla yapılan çalışma ile gündüz çalışması arasında bir farklılık söz konusu değildir.
KAMUDA MESAİ SAATLERİ SAAT KAÇTA BAŞLIYOR KAÇTA BİTİYOR? Kamu kurum ve kuruluşlarda mesai saatleri 08.30-12.30 13.00-17.00 arasında uygulanacaktır.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Yasal çalışma süresi günde 9 saat olarak kabul edilir. Bir personelin aylık ortalama çalışma süresi ise 25 gündür. Söz konusu rakamlar, aylık çalışma saatinin 225 (9x25) olduğunu gösterir. Bu sebepten ötürü, saatlik ücret toplam maaşın 225'e bölünmesiyle bulunur.
Bunlardan en popüler olanları; 16:8 Yöntemi: 16 saat aç kalıp (uyku dahil), 8 saat yemek yeme şeklindedir. Örneğin; 11.00-19.00 saatleri arasında yemek yiyip, günün geri kalan kısmında herhangi bir besin tüketmiyorsunuz. 5:2 Yöntemi: Haftanın 5 günü normal, haftanın 2 günü çok kısıtlı kalori içerir (500-800 kcal/gün).
8/24 Çalışma Sistemi
8-24 vardiya sistemi, sağlık hizmetleri ve acil servisler gibi 24 saat kapsamanın gerekli olduğu bazı sektörlerde bulunabilir. 8-24 vardiya sistemi altında, bir çalışan tam gün (24 saat) çalışabilir ve ardından başka bir tam gün için işe dönmeden önce 8 saat izin alabilir.
08-16 arası haftada 6 gün günde 7,5 saat çalışarak haftada 45 saati tamamlayan çalışan, diğer hafta 24-08 saatleri arasındaki vardiyaya gelmelidir. 08-16 çalışan bir sonraki hafta 24-08 24-08 çalışan bir sonraki hafta 16-24 16-24 çalışan bir sonraki hafta 08-16 olarak genelde uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri